В Казанлък избраха за 54-и път Царица Роза

14.05.2022 08:53 Ваньо Стоилов
54-ата поред Царица Роза на Казанлък е абитуриентката Белослава Желева. Снимка: Община Казанлък
Новата Царица Роза на Казанлък и нейните подгласнички. Снимка: Община Казанлък
Като Царица Роза на Казанлък Белослава Желева има задължението в продължение на една година да представя града си у нас и в чужбина. Снимка: Община Казанлък

В най-стария у нас конкурс за красота победи абитуриентката Белослава Желева

Казанлък избра снощи своята нова Царица Роза 2022 - това е Белослава Желева от СУ "Екзарх Антим I". По традиция в най-стария у нас конкурс за красота се състезават абитуриентки от местните средни училища. В тазгодишното 54-о издание на конкурса до финала достигнаха 26 красиви момичета.

Подгласнички на Царицата станаха Тереза Павлова от Националното училище по приложно изкуство и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и Габриела Петкова - Професионална природо-математическа гимназия "Никола Обрешков".

"Обещавам да нося короната с достойнство и отговорност! Благодаря за високата чест!", с тези думи новата царица пое първия си ангажимент към казанлъчани.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова първа поздрави отличените момичета: "Царица Роза събира в себе си вечността с младостта и красотата... Бъдете все така здрави и амбициозни и преследвайте мечтите си, както го направихте тази вечер!". Наред с това Галина Стоянова обяви: "Започват 119-те Празници на розата в Казанлък. Те ще бъдат свободни, великолепни, с радостни сърца, с гости от близо и далеч, посветени са на любовта".

Журито на конкурса беше под председателството на казанлъшкия художник Петър Бояджиев, който отдавна работи в Канада. Известен е със своите дигитални графики и живопис. В състава на журито по традиция имаше и представител на японското посолство в София - този път честта се падна на аташето по културните въпроси Тае Хигаки.

Девойките дефилираха в три кръга: със спортно облекло, фолклорни костюми и официални вечерни тоалети. Още в първия кръг те демонстрираха гъвкавост и елегантност с танци в различни стилове.

Освен многото цветя и подаръци от общината и местния бизнес, който всяка година спонсорира събитията в празничната програма на Празниците на розата, по традиция Царица Роза поема задължението да гостува в побратимените с Казанлък градове на Япония - град Фукуяма в префектура Хирошима, където също се провежда Празник на розата, както и в град Мунаката, префектура Фукуока, където ще има Световен български фестивал. За това пътуване Царицата получи снощи от посолството на Япония в София самолетен билет.

Организаторите отчитат, че тази година 26-те участнички в конкурса са се отнесли към него със забележително доверие. Те демонстрираха, че застават над дребнотемието и злобливите коментари и смело и всеотдайно преминаха подготовката си за царската корона по програмата "Пътят към короната", казаха от общината. През цялото време и до сцената кандидатките за короната бяха подготвяни от екип, в който бяха включени коафьор и инструктор по зумба.

Конкурсът за Царица Роза и Празникът на розата в Казанлък са първите организирани в България. Над 110-годишната традиция се заражда в края на 19-и и началото на 20-и век. През далечната 1903 година казанлъчани правят празник на младостта и милосърдието, отдават почит на българската маслодайна роза и трудолюбието на розопроизводителите. През годините празникът и изборът на Царица Роза се превръщат в дългоочаквано не само в града събитие.

По инициатива на кмета Галина Стоянова, започнала през 2014 година още в първия й мандат, уникалният Празник на розата в Казанлък получи патент за регистрация на 19 април 2021 година. Така се увенчаха с успех нейните дългогодишни усилия да защити репутацията на красивата традиция в Долината на розите и на тракийските царе, с която местните жители се гордеят. Патентът затвърждава правото на община Казанлък да организира празнични събития, посветени на обичта към Роза Дамасцена и местния поминък.

Церемонията по коронясването на новата Царица Роза ще се състои на 3 юни, а два дни по-късно тя трябва да поведе празничното дефиле под надслов "Усмивки и цветя" - кулминацията на Празника на розата. Пак по традиция новата царица Белослава Желева ще получи короната си от досегашната царица Александра Хаджихристова, която беше избрана през миналата година.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>