Проф. Анастас Герджиков не успя да оглави Съвета на ректорите

13.05.2022 17:37
Проф. Анастас Герджиков

Анастас Герджиков загуби поста председател на Съвета на ректорите, гласуван на Общото събрание, което се проведе в петък в икономическия университет във Варна. На форума не бяха избрани и нови органи на управление на сдружението - управителен съвет, контролен съвет и етична комисия, които са пряко свързани с избора на председател.

В Съвета на Ректорите на Висшите училища на България членуват 50 висши училища представлявани от техните ректори, към тях се присъедини и Европейският политехнически университет в Перник.

Професор Герджиков, който е и ректор на Софийския университет, беше единствената номинация за поста. Тайното гласуване отсъди 24 гласа "за" срещу 24 гласа "против", при необходими за победата 25. През юни ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите.

Относно идеята за обединяване на университети, проф. Герджиков заяви, че е по-добре то да стане доброволно, чрез създаване на консорциуми, а не чрез сливане. Законодателно не е уредено все още, трябва да се промени законът за висше образование. Самите университети трябва да се разберат помежду си, тъй като е трудно да бъде направена методика. Промяната ще отнеме 2-3 години, ще се прави на етапи, а резултатите ще са видни след 5-10 години. Държавната поръчка за прием на студенти за идната учебна година няма да бъде променяна.

Имаме много задачи за решаване, каза след срещата пред журналисти образователният министър акад. Николай Денков. Тече обществено обсъждане на актуализираните минимални изисквания за атестиране на академичния състав. Целта не е да бъдат многократно завишени, а да се създаде общ подход към всички направления, както и да бъдат отчетени спецификите за всяко професионално направление.

Проф. Денков заяви, че има много неверни трърдения по темата в медиите и затова той ходи със зелена папка, която използва в дискусии.

Новата система за атестиране е много проста - тя реализира практики, които се използват в чужбина.

“Ако имате минимални изисквания да станете доцент или професор за определен период от време, предположението е, че след като сте хабилитирали, трябва да продължите поне със същото темпо, за да получите положителна оценка при атестиране. Така че ако вие продължите със същото темпо, с което сте се развивали докато станете професор, ще получите положителна оценка”, обясни Денков.

За доцент и професор атестацията е на всеки пет години, за главни асистенти е 3 години. Идеята е да се пресече порочната практика, когато доценти и професори не се развиват, след като веднъж са получили титлите си. Трябва да има динамика, категоричен е министърът. Той се застъпва за завишаване на минималните изисквания, които не са особено високи на някои места.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>