ИТН ще сваля прага за референдумите, искат повече допитвания

13.05.2022 10:12 Румина Димитрова
Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Да се свали прагът за действителност на референдумите и да се правят повече допитвания по важните въпроси до гражданите. За това ще настояват от партия "Има такъв народ".

Хората на Слави Трифонов ще организират публични дискусии и ще направят работна група, която да изготви промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, където е залегнала темата за референдумите.

Според шефа на комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество и депутат от ИТН Станислав Балабанов досега политиците са градили закона така, че да направят стена, зад която да се скрият и да им е удобно.

Ще направим така, че референдумите да се организират и провеждат по прозрачен начин. Виждате, че през последните години, който и да е инициирал референдум, не го е докарал до успех, обясни той. И подчерта, че с промените ще поискат да се акцентира върху правилата за иницииране на референдум.

Сигурно се чудите защо го предлагаме точно днес. Събитията през последните месеци показаха, че този момент е назрял, обясни и зам.-шефът на парламента Ива Митева. Според нея в закона има неясни, неточни разпоредби и много празноти по отношение на инициирането на референдуми. Разказа, че дори от партията им мислели да организират такъв по отношение на помощта за Украйна.

Прагът за действителност на референдума е прекалено голям. Няма как да се стигне и до абсолютна стойност от гласувалите на миналите избори, каза тя.

А на въпрос защо досега не са постигнали промените от референдума през 2016 г., с каквато заявка влязоха в парламента, Митева обясни, че са много последователни по отношение на партийната субсидия от 1 лв. за действителен глас и са го предложили в миналия бюджет, но било отхвърлено. Тя припомни, че партията в момента взема субсидия от по 1 лв. за действителен глас от Министерството на правосъдието (бел. авт. - партията сама си договори такова плащане със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов миналата година), но призна, че в момента няма процедура, която да предвижда как и къде в големия бюджет да се връща останалата част от средствата.

Партиите хубаво получават субсидии, но има един текст в закона, че се използват за присъщи за дейността на партията дейности. И в момента дори Сметната палата в докладите си казва, че не знае какви са тези присъщи за дейността разходи. Това е един текст, който се заобикаля и партиите правят, каквото си искат с тези средства, каза Митева.

Другата тема, която е в Закона за политическите партии и ние сме я поставяли и ще внесем, е за наемите и тези, които в момента се представят безвъзмездно. Знаете, че това беше въведено за това, че субсидията беше 1 лв., но когато се вдигна на 8 лв. защо отново не се върнем на наемите и защо партиите отново да не си плащат наемите, продължи Митева. Тя подчерта, че много от партиите не са си изплатили и старите наеми преди да получат офиси безвъзмездно от държавата. 

Тази тема е настина на дневен ред. Още повече, че наемите се предоставят на партии, а в момента имаме много коалиции в парламента, така че не съм убедена до колко те имат право да им бъдат предоставяни такива помещения, коментира Митева.

Всъщност партията получи безплатен офис от държавата с решение на правителството от 5 май. Предложението за това в Министерския съвет дойде от вицепремиера Гроздан Караджов, който е от квотата на ИТН в правителството. Така държавата им даде втория етаж от сграда на централния столичен булевард “Витоша” на номер 148, бл. 69. На практика ИТН бе първата от новата управляваща коалиция, която получи офис безплатно от държавата. 

Парламентарно представените партии могат да ползват държавни имоти, без да заплащат наем от началото на 2020 г. Досега обаче единствено ГЕРБ се бе възползвала от приетите тогава по предложение на ДПС промени в закона за политическите партии. Причината е, че всички останали партии просто спряха да плащат наемите си, вместо да подадат документи до областния управител на София за безвъзмездно ползване. Така те натрупаха дългове и докато не се изчистят, не могат да получат централите си. БСП дори бе заплашена от изгонване от “Позитано” 20 при служебните правителства на Стефан Янев, но в крайна сметка бе постигнато споразумение за разсрочено плащане на дълговете към областната управа.

Други от От страната и света

Пожарникари провериха 70 църкви и манастири в Пазарджишко преди празниците

Инспекторите от Държавен противопожарен контрол при Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пазарджик извършиха проверки на 70 църкви и манастири

И събирачите на трюфели протестират

Събирачи на трюфели и гъби излязоха днес на протест в София, обявявайки се против промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от

Шофьор кара със 146 км/ч, при ограничение от 50

Скорост от 146 км/ч, при ограничение 50 км/ч, е регистрирана вчера при завишения контрол по пътна безопасност в Сливенско, съобщиха от ОД на МВР. Скоростта е засечена от екип на РУ-Твърдица на път

Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала "Св

НСИ: Общият индекс на цените на производител се понижава с 8,7 на сто на годишна база

Общият индекс на цените на производител се понижава на месечна база през март с 1,6 на сто, съобщава Националният статистически институт (НСИ). Намаление е регистрирано при производството и

>