Местата за първолаци в Пловдив с 300 повече от децата, напливът е към няколко училища

12.05.2022 10:21 Румен Златански
Ученици и родители участват активно в извънкласната дейност    в СУ “Черноризец Храбър”.
Директорката на ОУ “Драган Манчов” Десислава Стаменова и нейният заместник Георги Анастасов очакват отново много кандидат-първолаци.

Родители сменят адреси, за да се доберат до елитните школа

Жителите на Пловдив непрекъснато се увеличават, но  в училищата тази есен ще останат незаети места от първолаци. Защото бройките са повече от самите деца - отпуснати са 3400, а хлапетата са 3100.

“Става като в университетите - не им достигат кандидат-студенти да си запълнят местата и

някои от тях едва ли не ги търсят по къщите,

за да ги запишат да учат висше”, коментират просветни работници.

На пръстите на двете ръце обаче се броят предпочитаните школа̀ в Пловдив и битката и тази година ще е за тях. Проблем остава за онези, които няма да могат да си запълнят местата.

От 2 май започна приемът във всички 45 общински училища. Естествено, най-голям е интересът към началния курс на СУ “Патриарх Евтимий”, известно като “Малката Лиляна” (допреди промените гимназията носеше името на партизанката Лиляна Димитрова - б.а.). Родители променят адресните си регистрации, само и само детето им да попадне в това училище. Местата обаче тази година за първолаци са само 96 и отново някои ще останат разочаровани.

Друго много харесвано е ОУ “Алеко Константинов”, което се намира точно до пожарната. Едно, че е в центъра на града, и второ, дава много добра подготовка. Възпитаниците му след 7-и клас с лекота се класират в елитните гимназии. За “Алеко Константинов” родители също пробват разни упражнения с адресите, за да вредят хлапетата си, но местата са едва 64 и няма как да бъдат приети всички кандидати.

“Места ще има за всички първокласници, но отново ще има неудовлетворени, тъй като напливът не е равномерен и битката е най-сериозна за определени заведения”, признават от дирекция “Образование” в общината.

Родителите могат да кандидатстват онлайн чрез електронната система. Заявленията за първо класиране се приемат до 1 юни, резултатите ще станат ясни на  два дни по-късно. Следват още две класирания – на 17 и 28 юни. След приключване на третия тур родителите на незаписаните могат да подават заявления в училищата, където са останали незаети места.

Критерият с най-голяма тежест е местоживеенето на детето, като най-много точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния прилежащ район на училището.

Много търсено в последните години стана и ОУ “Кочо  Честеменски”  в район “Централен”. Директорката Златка Алжденаби планира да приеме 66 първокласници. Учебното заведение разполага

с единствения по рода си интерактивен под,

развиващ у децата креативност, мислене и бързина. Компютърните му кабинети са модерно оборудвани, създадена е специална програма, чрез която математиката се изучава по най-добрия начин от първи до четвърти клас.

Школото обменя образователен опит с учители и ученици от неделни училища от Вашингтон и Оксфорд. За децата с образователни потребности са оборудвани специално класна стая и логопедичен кабинет.

Друго много харесвано е и началното училище “Петко Р. Славейков” в район “Източен”. Разполага със зелена класна стая в двора, където децата от малки се научават как да отглеждат плодове и зеленчуци. Това е и

първото екоучилище в Пловдив

“Много исках м.г. да запиша моя син в “Малката Лиляна”. Не му стигнаха точки, защото живеем в друг район. Посъветваха ме да кандидатстваме в “П.Р. Славейков” и съм много доволна”, казва Юлиана Ченкова. Педагози и родители също казват, че това школо се превръща във все по-елитно и ще измества онези, които лежат на стари лаври.

Макар и в по-отдалечен район, ОУ “Драган Манчов” също трупа червени точки сред родителите, защото децата постигат забележителни успехи. Откакто начело е директорката Десислава Стаменова, която е бивш тв репортер, школото стана много предпочитано. Това се дължи на иновативното преподаване. “Използват се методи и техники, които поставят детето в активна позиция на учене. Засилено изучаваме математика и английски език и възпитаниците ни редовно се явяват на олимпиади”, казва  тя.

Миналата година приемът е бил само в три паралелки и 30 деца не са успели да влязат.  “За тази учебна година разкриваме 4 и се надявам да удовлетворим желанията на децата и родителите”, каза директорката.

И в СУ “Свети Софроний Врачански” в район “Тракия” увеличават местата на 144 - с 13 повече спрямо м.г. “Целта ни е децата още от малки да се обучават на гражданско поведение и да добият житейски умения”, обясни директорът Пенко Рисков.  В “Тракия” е сериозен интересът и към  СУ “Черноризец Храбър”. 138 места за първокласници са разкрити в него за новата учебна година. Още в първия ден на 2 май бяха записани 82-ма.

“През миналата година кандидатите при нас бяха 208 за 140 места”, казва директорката Елена Кисьова. 

По традиция доста са кандидатите и за ОУ “Райна Княгиня”. Школото много се разви под ръководството на Мария Гайдарова, която сега е зам.-министър на образованието с ресор “Средно образование”. Тази година местата за първокласници са 110, но се очаква да кандидатстват поне 150. Училището е първото в Пловдив с модерен STEM център. В него децата учат в модерна образователна среда, използвайки специализирани технологии – компютърни конфигурации за опити и симулации в триизмерна виртуална среда, мултимедийни средства, както и цялостна програма за обучение в областите програмиране, иновации и роботика.

В най-многолюдния район на Пловдив - “Южен”, по традиция е сериозен интересът към ОУ “Димитър Талев”. В него се осъществява обучението

“училище в облака”

До обяд учениците изучават български език и литература, английски и математика и непосредствено след учебния час се самоподготвят с домашните работи. 

“Приоритетите в обучението са индивидуалният подход според потребностите на всеки ученик, мотивация, любопитство, интерес, стимулиране на творческите заложби и работа в екип”, съобщиха от неговото ръководство.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>