Очевидци на вендетата над кипърския фермер в Белозем: Едва не го убиха (снимки, видео)

11.05.2022 17:29 Радко Паунов Ваня Драганова
Потрошеният джип на Димитракис Пирилис още е в Белозем, където е станало нападението.
Избиха животните му, а сега посегнаха и на живота му, плаче тъщата Петра Танева.
До самото стопанство са помещенията, където живее фермерът и пак не може да си опази стоката от кражби.
Около 40 телета са останали в стопанството на Пирилис.
Ахмед Ибрям и Петра разказват за побоя над кипъреца.
Димитракис Пирилис пред съдебната зала.

Окрадоха и избиха животните му, сега посегнаха и на живота му, казва тъщата на Димитракис Пирилис

Цяла нощ е стенал от болки. Има рани на три места - на главата, гърдите и гърба. Едва се движи.

Така Петра Танева, тъща на кипърския фермер от пловдивското село Болярино Димитракис Пирилис, описа състоянието му след снощното нападение в съседното Белозем. 63-годишният бизнесмен едва се отървал, а джипът му "Форд Рейнджър" е с потрошено стъкло и странични огледала.

"Човекът си стоеше в колата. В следващия момент чух крясъци. Вдигнах глава и видях, че го бият. Беше страшно", разказа с половин уста продавачка от съседния магазин.
Помляната кола още е на мястото, където е станала вендетата. Според очевидци Пирилис спрял до аптеката да си купи лекарства. В този момент изскочили с вили и коси Фанка и Златан Гаджанови, чийто син Петър беше прегазен преди 2 г. от фермера, докато се опитвал да краде в стопанството му. С тях имало и други роднини.

Действието се е развило снощи около 18 часа в центъра на село Белозем. В резултат на бързата намеса на полицията от Раковски била предотвратена саморазправата.

"Това е отмъщение", категорични са близките на Пирилис. В стопанството му в село Болярино заварихме тъщата и негов приятел, който бе дошъл да наглежда стоката.

"Димитракис и дъщеря ми Таня, с която живеят от 4 г. отидоха в Раковски да дават показания", разказа Петра. По думите й зет й едва е оцелял.

"Тръгна с моя син Иван Танев към Белозем да купят ярма за животните. Отбили се до аптеката за лекарства, защото зетят страда от сърце, бъбреци и глава. Там ги причакали роднините на онзи, който идваше да краде в стопанството. Били към десетина души. Налагали го с вили и коси. Прободен е на три места по тялото. Как се е отървал, не знам", кръсти се Петра. По думите й Пирилис едва се прибрал в Болярино. "Беше много бит, има рани. Отпред все едно е дупчен с ножове", твърди тя.
Товарният му джип, който купил преди месец, също е помлян.

"Бабо, отидох за лекарсва и там ме причакаха", разказал той на Петра.

40-годишният приятел на Пирилис Ахмед Ибрям твърди, че кипърецът е много зле. "Дойдох да му помогна, той ми предостави къща да живея със семейството си", казва Ибрям. Казва, че злините една след друга се стоварвали върху чужденеца, който преди 20 г. дошъл в Болярино да развива бизнес.

"Съсипаха го от кражби. Направо го занулиха. Остана с 40 телета и около 30 коня", описва Ибрям.

"Пирилис ми се обади снощи да ми съобщи, че е пребит. Посъветвах го веднага да звънне на 112, а след това да си извади медицинско. Той твърди, че има много травми и са го нападнали с коси и вили", каза пред "24 часа" адвокатът на фермера Димитър Антонов.
Според полицията бизнесменът и нападателите - мъж и жена, които са задържани, имали вражда.

"Той обаче отказа медицинска помощ и не пожела да отиде в болница", обясниха униформени.

"Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата на кипърския фермер и върна делото за ново разглеждане на първата инстанция. Процесът е насрочен за 18 май, каза още адвокат Антонов.

"Избиха и окрадоха животните му, сега посегнаха и на живота му", плаче Петра Танева.

Стопанството на кипъреца се намира на възвишение извън чертите на Болярино. Именно там на 11 срещу 12 май 2019 г. Петър Гаджанов беше прегазен от бизнесмена в опит да залови крадеца с още няколко авери.

"Край! Нямам вече животни, продадох малкото крави, които не бяха откраднати. Повече не мога!", каза неотдавна 63-годишният Пирилис. Заселил се у нас през 2002 г. и започнал да отглежда крави, овце, кози, коне и магарета. Обработва и земи в съседните села Белозем, Гранит и Тюркмен. Твърди, че е инвестирал в този бизнес 5 млн. лв. За тези 20 години от фермата му са задигнати десетки животни, други са убити, промушени с шило.

Когато в нощта срещу 12 май 2019 г. в двора му отново влезли крадци, Пирилис се качил на джипа си и тръгнал след тях в опит да спаси кравите, които изнасяли. Крадците се разбягали и при един завой той блъснал 30-годишния Петър Гаджанов, който починал на място.
Пирилис призна изцяло вината си пред Пловдивския окръжен съд и получи 2 години и 4 месеца условно. Но Апелативният съд върна делото заради несъответствия между признанията и доказателствата.
Сега се занимава с нивите, които са засети с пшеница, а животните му са силно редуцирани. С това все още осигурява препитание на хората в съседните села. Много от жителите внесоха в съда подписки в негова защита.
"През годините полицията в Раковски била многократно сигнализирана за множеството противоправни деяния, свързани с посегателство върху имуществото му”, е описана предисторията на случилото се във фаталната нощ в мотивите към първоинстанционната присъда.
На 8 срещу 9 май 2019 г. - два дни преди неволното убийство, неизвестни хора отново влезли в стопанството на Пирилис и изнесли оттам 5 крави. Това го накарало вечер да прави обход в имота и да следи за нови посегателства. Разхождал се из фермата и на 11 май към 23 ч забелязал двама непознати да извеждат навън две крави, завързани с въжета за вратовете, а трети човек вървял след тях и тикал още 3-4 животни.

Изплашил се, качил се в колата си и се заключил, защото се страхувал, че крадците може да го нападнат. После подкарал джипа и тръгнал след тях, като не запалил фаровете с идеята да ги освети, като ги настигне, и така да ги стресне и да спаси животните си. Когато крадците, които всъщност били четирима, го забелязали, се разбягали и той ги загубил от поглед. Започнал да прави обратен завой, при което бутнал двама от тях - Петър Гаджанов и брат му Ангел. Петър паднал на земята и при следващия завой Пирилис го прегазил.

Крадците са роми от съседните села, всичките осъждани многократно, блъснатият Петър Гаджанов - 14 пъти. За кражбата в нощта на убийството оцелелите получиха по още една присъда. Това не стресна особено криминалния контингент в района на Болярино, защото през ноември м. г. от фермата на Пирилис са отведени още 50 крави, коне и магарета. Той оценява тази последна загуба на поне 100 000 лева.
След инцидента Пирилис се прибрал и казал на жената, с която живее - също от ромски произход, какво се е случило. Накарал я да се обади на телефон 112, а самият той излязъл в центъра на селото, за да посрещне полицията и линейката.
“Искам да бъда оправдан”, каза в последната си дума пред Апелативния съд фермерът. Той покани съдиите да отидат в стопанството му в Болярино, за да видят как е разсипано граденото в продължение на 20 години.
Очевидци на последния инцидент срещу него в Белозем избягват да говорят. Работещите в съседните обекти масово твърдят, че не са били на работа в този момент и нищо не знаят. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>