Властта убедена, че танцът на цените и по-голям дълг няма да ни спънат за еврото

10.05.2022 22:30 Румяна Денчева
Цените на стоките ще бъдат обявявани в левове и евро в продължение на една година, след 1 февруари 2024 г. ще може да се плаща само с единната европейска валута.

Датата остава без промяна - 1 януари 2024 година

В коалицията, все още на работно ниво, има консенсус за запазване на първоначално определената дата за приемане на еврото в България - 1 януари 2024 г. 

Планът за присъединяването ни към еврозоната бе обсъден на експертен коалиционен съвет в понеделник вечерта, след като шефът на бюджетната комисия от ИТН Любомир Каримански настоя той да бъде разгледан от коалицията, а също и в бюджетната комисия, преди да бъде приет.

В отговор вицепремиерът и финансов министър Асен Василев организира работното обсъждане в понеделник.

Всяка от партиите в коалицията изпрати представители, които ще докладват резултата от обсъжданията на партийните си шефове, за да излязат с обща позиция.

Технически страната ни се смята за готова за еврото от 1 януари 2024 г. според финансовия министър Асен Василев.

Каримански обаче приема това решение с уговорката, че трябва да се разгледат анализи от Министерството на финансите и останалите институции. Чак тогава партията му щяла да прецени дали “се връзва така, както е планирано”. Според Каримански ще се работи и по стратегията, и по техническия и оперативния план за въвеждането на общата валута.

Промяна се очаква в срока за подготовката на банките за приемането на еврото, се разбрали на работната среща. Причината -

водещи банкери заявили, че им трябват поне 18 месеца, за да подготвят

софтуера си и цялата инфраструктура за конвертирането на депозити, кредити, плащания, лихви, дългове и всички финансови активи и операции от левове в евро. В сегашния план се предвижда по-малко от едногодишен срок за тази подготовка.

Участници в срещата са изразили притеснения за това с какъв курс на лева спрямо еврото ще влезем от чакалнята в еврозоната, споделиха присъствали. От ИТН поискали гаранции, че курсът няма да бъде променен. Реално такава опасност няма, тъй като предишният парламент прие специална законова поправка за това и задължи всички екипи да се оттеглят от преговори за еврозоната, ако бъде поискан друг курс.

Двуцифрената инфлация обаче също била посочена като препятствие. Според представителите на ИТН страната ни няма да успее да се вмести във формалните критерии за нея. Подобни съмнения са изразили и от БСП. Дори участниците от ДБ изглеждали разколебани.

Но в същото време значително покачване на цените имало в цяла Европа,

така че по този показател можело да се очаква компромис от страна на ЕК.

По предложение на финансовия министър решението на този казус се концентрирало около антиинфлационните мерки, които кабинетът готви в момента. Какви ще бъдат те, ще стане окончателно ясно до седмица.

Що се отнася до бюджетния дефицит, той не би трябвало да бъде проблем, вмествайки се в изискваните под 3% още от догодина, според плановете на финансовото министерство.

Много вероятно е другият срок, който ще се променя, да е този за обществените дебати и разяснителните кампании, които могат да бъдат изтеглени с 6 месеца и да стартират по-скоро. Една от причините е, че на практика дискусията за еврото вече била започнала, провокирана и от дебатите в управляващата коалиция.

Планът предвижда от 1 февруари 2024 г. да започне информационна и комуникационна кампания. В нея ще се обясняват технологията и мерките за защита на евробанкнотите и монетите.

Засилено ще се призовават хората да обменят в евро парите, които държат в брой,

или да ги внесат по сметка, за да стане превалутирането автоматично. За да се елиминира или ограничи спекулата с цените, двойното обявяване в левове и евро ще се слага и в рекламните материали на въпросната кампания.

Двойно обозначаване на цените ще правят и публичните институции. По време на този период всички суми, дължими от българските граждани на държавата, включително данъци, такси, глоби и други плащания, също ще се обозначават в левове и в евро. Същото важи и за сумите, дължими от държавата на гражданите.

Ще има нарочни разяснителни кампании къде, кога, как и кой може да обменя левове в евро, какви процеси ще протичат и как хората да защитят правата си. Ще бъде създаден национален сайт за еврото. Според плана от 1 януари 2024 г. ще има

задължително обозначаване на цените едновременно в левове и евро

Това правило ще важи до 1 януари 2025 г., т.е. 12 месеца.

Ще има обаче само един месец, през който еврото и левът ще важат паралелно в България и след 1 февруари 2024 г. ще остане само европейската валута. От 1 януари 2024 г. при плащане с левове търговците ще са длъжни да връщат рестото в евро. Те трябва да обявяват цените в двете валути разбираемо, да се показва фиксираният обменен курс и да не се дава ненужна информация, която може да обърка потребителите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>