150 камиона и 40 автобуса на жълтите павета, протести и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Плевен

09.05.2022 18:35 Марияна Бойкова
Превозвачите изкараха камиони и автобуси на 27 април.
Камиони блокираха центъра на 27 април.

От 10 май големите транспортни компании започват ефективни стачни действия, спират да возят, заяви за "24 часа" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. На жълтите павета в София към 11,30 ч ще се позиционират 150 камиона и към 40 автобуса. Там ще има и платформа, от която превозвачите ще изказват исканията си и позициите си за сблъсъка с правителството.

Сборния пункт на камионите и автобусите е при Враня в 9,30 ч и поетапно ще тръгват към центъра на София.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви, че ще има и протестни шествия по околовръстното, по "Ботевградско" и "Цариградско шосе". 

Арабаджиев съобщи, че в бранша има сериозно напрежение след скандалите с премиер и министри, някъде се самоорганизират и са извън контрола им. Той е чувал за самоорганизация в Дупница, Ямбол, Чирпан и Стара Загора. Превозвачите в тези градове са  извадили разрешителни за протестите, но са извън голямата организация. Арабаджиев уточни, че носят отговорност за протеста в седем града. Освен София, това са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Благоевград, Плевен.

 Напрежението сред превозвачите избухна след скандал между техните представители и премиерът Кирил Петков, когото те са прекъсвали, а в крайна сметка той им казал, ако не искат да го чуят, вратата е отворена. След което представители на големите превозвачи си тръгнаха и останаха само малките и средните. 

Основните искания, които са оповестени от седмици са отпадане на биодобавката за 6 месеца, намаляване на акциза на горивата с 50%, неповишаване на тол таксите и да не се включват второкласните пътища.

Превозвачите искат оставките на трима министри - на финансовия Асен Василев,  регионалния  Гроздан Караджов, транспортния  Николай Събев. 

 След като напуснаха срещата браншовиците обявиха, че местят протеста с 8 дни напред, на 10 май, като ще продължат до 18 май. Ден след това изтече частичен запис от срещата. 

Председателят на Сдружението на малки и средни превозвачи Лидия Богданова заяви, че тяхната организация категорично се разграничава от протеста на големите. Малките фирми не са съгласни с искането на оставки на тримата министри, смятат, че това ще доведе до падане на правителството, до правителствена въртележка и до нерешаване на проблемите им. В организацията членували 100 фирми с около 500-600 камиона, заяви тя.

Богданова каза, че подкрепят колегите си в исканията за временно махане на биодобавката в горивата, за намаляване на акциза и за тол таксите, но не и за оставките.  

Разговорът с премиера и министрите на транспорта и регионалното развитие продължил по същество след като големите напуснали. "Нас не ни изгониха", казва Богданова. Те имат предложения и как толсистемата да е печеливша.  Транзитният трафик да минава по магистрали и първи клас пътища, както е в Унгария и Гърция, освен ако няма товаро-разтоварна дейност в държавата, което се доказва. За области като Добрич, където има един първокласен път и като Смолян, където няма такива пътища, да се въведат регионални винетни за камиони, така било в Полша и Унгария, за да можели превозите в рамките на областта да се осъществяват.

Вариант било и въвеждането на тол такси за леките коли, така който пътува повече, ще плаща повече. 

Каролина Андреева, член на Сдружението на малките и средните превозвачи заяви, че  проблемите трябва да се решават с диалог, с малки крачки, тя е за нормални преговори и за упорита работа.  

Докога ще продължат протестите на големите организации в транспорта? Докато някой оцени транспортния сектор, който извършва тежък труд, заяви Йоана Лалова от "Европейски транспортен клъстер". 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>