Националният фестивал на детската книга стартира за 24-и път в Сливен

09.05.2022 16:55 Ваньо Стоилов

Всички прояви в програмата му са безплатни за зрителите

Двадесет и четвъртото издание на Националния фестивал на детската книга - Сливен, 2022, организиран от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в партньорство с Министерството на културата, oбщина - Сливен, областна администрация - Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина и най-големите детски издателства, ще се проведе от 11 до 13 май, съобщават от общинския пресцентър. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене, тази година ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Вече 24 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели - популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето. А националната награда "Константин Константинов" от 19 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

По традиция Фестивалът ще бъде открит с концерт на 11 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров".

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви, сред които премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков и други детски автори. Предвиден е Литературен маратон с писатели, гости на фестивала, в най-големите сливенски училища. Отново ще бъдат представени различни издателства, ще бъде връчена и националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване. Ще има още художествени изложби и театрални представления.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: "Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят". Ще бъдат представени 19 доклада на участници - автори и издатели, от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия. Те вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език.

Акцент в програмата и тази година са тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Ще бъдат представени няколко изложби. В изложбена зала "Май" ще бъде експонирана уникална изложба - илюстрации от международен студентски конкурс "Из приказния свят на Елин Пелин", посветен на 145 г. от рождението на писателя. В конкурса се се включиха 36 студенти от България, Босна и Херцеговина и Унгария.

В галери "Димитър Добрович" ще бъде открита изложба - илюстрации на Сотир Гелев, носител на националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор", за 2021 г.

Във фоайето на Драматичен театър "Стефан Киров" ще бъде експонирана изложба с творбите на отличените участници в 11-ия Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще бъдат представени няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои. Организаторите са предвидили при лошо време представленията да се състоят в кинозалата на Военния клуб в града.

По традиция първият ден на фестивала ще завърши с концерт на талантите на Сливен под надслов "И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!"

За талантливите малки поети и писатели, участници в тазгодишния Национален литературен конкурс, се организира майсторски клас по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератор Марин Трошанов - един от най-успешните и обичани съвременни детски автори.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, ще се включат актьори и над 400 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури ще определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми ще се включат и преподаватели и родители.

Тържествената церемония по връчването на националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. в различните категории ще се състои на 11 май. За четвърти път ще бъде присъдена и награда на детското жури в категория "Автор". За наградите в различните категории са постъпили над 60 номинации, като призьорите се определят след сериозна селекция.

Повече от 60 деца и юноши ще бъдат наградени за участието си в националния литературен конкурс "Истории от магазинчето за щастие" и в 11-ия Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В двата конкурса, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина.

Тази година в Националния литературен конкурс участват над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон.

Всички прояви, включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви, са осигурени много сувенири и книги.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>