Пазителят на Короната Борис избра изкуството и твори модерни скулптури

08.05.2022 23:00 Лиляна Клисурова
Младият княз Борис бе плътно до дядо си на всички събития покрай 80-ата годишнина на Симеон II през лятото на 2017 г.
Цар Симеон II прегръща внука си Борис по време на службата в катедралния храм “Св. Ал. Невски” през 2017 г. СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА БОРИС И САЙТ KINGSIMEON.BG
Борис е с майка си княгиня Мириам и брат си Белтран по време на тържеството за 80-ия рожден ден на царя.
Младият княз сред творбите си по време на изложбата си в Люксембург миналата есен.
Борис продава повечето от произведенията си, които изработва от пластмаса и плексиглас.
Борис с испанския крал Фелипе на поклонението пред тленните останки на княз Кардам през 2015 г.
Малкият Борис с княз Кардам, който почина след дългогодишна кома след катастрофа.

Синът на покойния княз Кардам ще наследи цар Симеон II начело на монархическата династия, но символно и без истински трон и корона

Пазител на Короната. Тази титла ще носи княз Борис Търновски, когато наследи дядо си цар Симеон II начело на монархическата фамилия.

След смъртта на баща му - първородния син на царя и царицата княз Кардам, Борис е престолонаследник по пряка линия. Кардам почина през 2015 г. след близо 7 години в кома след тежка катастрофа. Синът му обаче няма да се титулова цар, защото България не е действаща монархия и реално трон няма.

Интересен факт е, че и корона няма. Поне не физически. Такава има само символно, тъй като нито Симеон II, нито баща му Борис III е носил истинска царска корона.

Последният български цар, който реално е носил такава, е бил Иван Шишман до падането на Второто българско царство под турско робство. Преди години бе създадено нейно копие, което се съхранява в НИМ.

Титлата “Пазител на Короната” е избрана за младия Борис лично от дядо му. Царят неведнъж е казвал за себе си, че е реалист и осъзнава, че

след като България не е монархия, няма как титулуването да бъде продължено

“Внукът ми Борис, който трябва да ме наследи в тази роля, е в особено положение, тъй като неговият баща Кардам не бе цар. След като дори баща ти не е бил цар, а сме в условията на република, вече става малко пресилено”, обяснява Симеон. Затова той намерил тази формула, чрез която да се предаде, че остава династичната традиция. Стигнал до нея след проучване в историята и на други монархически родове и “подир множество продължителни обсъждания и размисли”.

Формулировката на титлата отдавна се обсъжда в царската фамилия, но досега се говореше, че Борис ще е “пазител на традицията”. А официалното решение на царя бе обявено по Великден. “Въпросът е ясен - първородният син става престолонаследник. В случая днес, за наша огромна скръб, първородния ми син го няма, следователно неговият първороден син е следващ в линията на унаследяване. Но тъй като днес не сме монархия, един ден моят внук княз Борис Търновски ще носи титлата “Пазител на Короната”. Подобен е случаят и с Румъния”, каза тогава Симеон II пред списание “Епархийски глас”.

Да си престолонаследник, е голяма отговорност,

осъзнава и 24-годишният Борис, който е творец по душа и по призвание. След смъртта на Кардам той вече се титулова княз Търновски, както повелява традицията на рода. Такива са били не само баща му, но и дядо му Симеон, и прадядо му Борис, преди да бъдат короновани.

“В България няма монархия и Борис трябва да се съсредоточи върху своето непосредствено професионално бъдеще. В момента той няма изпълнителна функция от какъвто и да е вид и макар да държи династичните права на престола на България, това не рефлектира по никакъв начин на неговото ежедневие. Единственото му задължение е да се държи така, както трябва”, сподели пък преди време майка му княгиня Мириам пред испанските медии.

Като бъдещ престолонаследник обаче Борис вече участва в официални събития наравно с чичовците си. Ходи по благотворителни приеми в Лондон заедно с княз Кирил. А по време на всички събития, съпътстващи честванията за 80-тата годишнина на цар Симеон през 2017 г.,

Борис бе винаги първи след дядо си или редом до него

Бъдещата титла на Борис вече се признава и в Европа. Испански медии разказват, че Борис е бил помолен да придружи кралица София на излизане от църквата след поклонението пред княз Кардам. А това било чест, която не се оказва на всеки. По-късно пред испанските медии Симеон разказва: “Когато испанският крал Хуан Карлос пристигна на погребението, аз стоях с внука си на стълбите, а той ми каза: Той е абсолютно копие на баща си!”

Миналия септември пък Борис кумува на сватбата на Великия княз Георгий Михайлович Романов и италианката Виктория Романова Бетарини в Санкт Петербург. Това бе първата руска царска сватба от повече от 100 г., а венчавката беше в катедралата “Св. Исакий Далматски”. Борис бе избран за един от тримата кумове. Георгий Михайлович е потомък на последния руски император Николай II, който е бил кръстник на цар Борис III. Самият Георгий пък е кръщелник на цар Симеон II, който също бе сред гостите на бляскавата церемония със съпругата си доня Маргарита.

На прадядо си Борис III е кръстен днешният престолонаследник. Княз Борис е роден на 12 октомври 1997 г. Той е

единственият царски внук с изцяло българско име

Княз Кардам бил толкова впечатлен от дядо си цар Борис III, че със съпругата си княгиня Мириам Унгрия посетили царица Иоанна в Португалия и поискали съгласието ѝ да кръстят първородния си син на него. Тя с радост им го дала.

Отново според българската традиция, която повелява първородният син да е кръстен в православната вяра, и Борис, и брат му Белтран са православни християни като баща си. След смъртта на Кардам и Мириам сменя католицизма с православната вяра, за да може да ходи заедно със синовете си на църква, а не да се разделят.

Борис е завършил Европейския колеж в Мадрид, след това учи в международното училище в градчето Сент Гилген в близост до Залцбург, Австрия. Подобно на дядо си е полиглот. Владее 4 езика - английски, испански, френски и немски. Карал е стаж като асистент в австрийския парламент и се интересува и

следи политическите процеси

Учил е и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Професионално обаче се насочва към изкуството.

През 2019 г. завърши скулптура в Колежа по изящни изкуства в Лондон. Той е почитател на модерното изкуство и бързо и успешно се налага като автор на артинсталации. Живее и работи в британската столица, но творбите му вече са по целия свят. Скулптурите му са абстрактни и в ярки цветове, някои от тях и динамични, люлеещи се. Изработени са от нестандартни материали - пластмаса и плексиглас, и се продават по около 350 паунда. Младият княз има и електронен магазин, в който пуска клипчета как ги изработва, нагрявайки материалите, за да постигне желаната форма.

Миналото лято Борис изложи произведенията си в Париж, а след това направи и

първата си самостоятелна изложба в Люксембург

Често използва своята платформа и изкуство за добри каузи. Дарява скулптури за благотворителни акции. В разгара на пандемията от COVID-19 даде една от своите творби в кампания за подпомагане на медиците на първа линия в борбата с вируса във Великобритания. “Исках по някакъв начин да засвидетелствам благодарността си към всички здравни работници, който полагаха денонощни усилия, за да се справят с вируса. Ограниченията започват да падат, малко по малко се връщаме към нормалния си живот и едва сега си даваме сметка как ни се е отразила тази криза. По един или друг начин всеки е засегнат от ситуацията или ще бъде в бъдеще. Здравните работници видяха най-лошата страна на тази пандемия и с това набиране на средства бих искал да допринеса с нещо за техните усилия.” С това лично послание под снимката на творбата си Борис призова всички да даряват и само за броени дни събраната от него сума надхвърли 1000 паунда.

Също като дядо си Симеон и Борис обича самолетите и сглобява минимодели. Младият мъж има разнородни интереси - свири на китара, играе футбол, кара колело. Обича българската кухня и особено таратора, който майка му често прави у дома през лятото.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>