Облажване: “Възраждане” иска и частният бизнес да пази работните места на депутатите

08.05.2022 17:15 Румина Димитрова
Депутатите от "Възраждане" начело с лидера им Костадин Костадинов видяха несправедливост в КТ спрямо политиците, работили в частния сектор.

За Костадин Костадинов, чиято партия е внесла промени в Кодекса на труда, е дискриминация това да важи единствено за държавните служители

Работници или служители в частни фирми, избрани за депутати, да имат право на неплатен отпуск за мандата, а когато той свърши, да се връщат обратно. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които 9 народни представители от “Възраждане” са внесли в парламента.

С право на неплатен отпуск, ако станат депутати, сега се ползват само държавни служители. Това е уредено в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След излизането от политиката те се връщат на същата длъжност.

Според мотивите на “Възраждане” това било дискриминация към частните работници или служители, които се колебаели дали да изберат политиката, или професията си.

Промените предвиждат депутатът след края на мандата или ако бъде предсрочно освободен, да заеме предишната си длъжност в срок до 15 дни. Ако обаче тя е съкратена, докато е бил в политиката, работодателят е длъжен да го назначи на равностойна длъжност.

Всъщност тези текстове на практика ще задължат частните фирми да пазят работното място на всеки депутат за минимум 4 г., колкото е мандатът на Народното събрание. Депутатите нямат ограничение колко пъти да бъдат избирани.

През годините много от народните избраници са стигали и до бюрата по труда. Регистрират се като безработни с мотива, че иначе ще прекъснат трудовия си стаж, докато си търсят нова работа. По закон обезщетението, което народният представител получава е, 60% от среднодневната работна заплата, която е вземал в парламента. От 1 март основното брутно месечно възнаграждение е 5616 лв., но към тези пари има допълнителни за участие в комисии, научни звания.

Времето, през което народните представители изпълняват своите функции, се зачита за трудов стаж по специалността им. Според правилника не могат да получават друго трудово възнаграждение, но пък са разрешени граждански, консултантски услуги, адвокатстване. Ако са университетски преподаватели или научни работници в БАН, могат да останат на работа и докато се трудят в парламента като депутати.

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>