Пловдивчани: Треви до ушите, анаконди ще плъзнат по градинките (снимки)

07.05.2022 11:15 Радко Паунов
Почти навсякъде в междублоковите пространства в Пловдив са поникнали буйни треви.
Тревите са идеален развъдник на кържели и змии.
Хората негодуват, че не се коси.

Трудно наваксаме, редуват се дъжд и слънце, казва шефът на "Градини и паркове"

Буйни треви изпълват междублоковите пространства в Пловдив, а хората се чудят откъде да минат, за да се разходят. Почти навсякъде е обрасло, мнозина се страхуват от кърлежи, тъй като сега е размножителният им период. А единственото спасение от тях е да се коси и пръска. Само третиране с препарати не помага, категорични са епидемиолози.
"До "Скобелева майка" в район "Тракия" е страшно", негодува Елена Тилева. В писмо до кмета тя се оплаква, че предишното косене било за отбиване на номера. Минала косачка и само премачкала тревата, след което тя отново се вдигнала.
"Скоро анаконди ще си отглеждаме в градинките около блоковете, а за кърлежите няма да коментирам, вече сме в симбиоза с тях", казва Тилева.
Кметът на "Тракия" Костадин Димитров я уверява, че ще разговаря с ръководството на "Градини и паркове" и изказва съжаление за създаденото неудобство.
Но и други негодуват от избуялите треви. Някои твърдят, че и в "Лаута" било същото, а там семейства с деца се разхождат.
Няма междублоково пространство в Пловдив, което да не е обрасло. Според граждани машините, които косят, не могат да обхванат навсякъде. Нужна била и ръчна коситба.
"Говорихме с кмета на "Тракия" и ще изпратим екипи. Но не можем да наваксаме. От април се редуват дъжд и слънце и тревите полудяха. Климатът се промени, стана средиземноморски", обясни пред "24 часа" директорът на "Градини и паркове" Веселин Козарев.
Казва, че косачите наброяват около 130 души, а площите в Пловдив, които трябва да обработват са над 5000 декара. "Работят и с машини, и с тримери. Но с природата трудно се борим, въпреки че полагаме максимални усилия", обясни Козарев. Той увери, че тази седмица ще умуват как да променят графиците на косачите, за да наваксат.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>