Асфалт за 4 млн. лева купува община Раковски за нови улици

08.05.2022 13:00 Никола Михайлов
Така изглежда една от току–що направените улици в Раковски.
Ударно се ремонтира площадът в село Белозем.
Така изглежда пътят Болярино–Чоба.

Разбитите отсечки Белозем–Чалъкови и Болярино–Чоба не били по силите на местната власт

Асфалтирането в Раковски продължава с пълна сила и местната власт обяви нова поръчка за доставка с прогнозна стойност 4 047 360 лв. с ДДС. Тя е за срок от 2 г. В цената влизат всички разходи по транспорта на материала, както и тези при евентуално връщане или замяна. Общинското предприятие "Благоустрояване и превенция"  се нуждае от 5 различни вида асфалт, като прогнозираното количество е 20 хиляди тона. Причина за новата поръчка са поскъпналите материали, обясни шефът на Общинския съвет Рангел Матански.

Към момента все още действа предишният договор за доставка на асфалт за община Раковски от 2021 г., но поради променилите се цени се търсят и нови доставчици.

В плана за преасфалтиране на общината влизат основно пътища в населените места. Наскоро кметът Павел Гуджеров съобщи, че за два месеца са направени четири нови улици в Раковски. Те са в квартал "Генерал Николаево", а улиците са "Росица", "Тримонциум", "Гоце Делчев" и "Явор". Общата им дължина с положена нова настилка е 1210 метра или 7260 кв. м, сочат изчисленията на кмета. По думите му едновременно с новия асфалт е подменено и уличното осветление с ново LED на всеки стълб.

Извършва се и основен ремонт на ул. "Иван Йошков". Гуджеров съобщи, че предстои асфалтиране на други четири улици отново в кв. Генерал Николаево - "Антим Първи", "Георги Мичев", "Прага", "Труд" и "Опълченец".

Кметът на Раковски допълни, че за този период са направени по една улица в Белозем и Стряма, а в Селото на белия щъркел в момента се ремонтира основно площадът.

Засега два от пътищата в общината – Белозем–Чалъкови и Болярино–Чоба, които са в изключително лошо състояние, няма да се преасфалтират, защото за тях са нужни много пари и общината няма откъде да ги извади.

"Ремонтите за тях са прекалено скъпи и очакваме помощ от държавата”, обясни Матански.  За трасето  Болярино - Чоба, където път на места изобщо няма, бил изготвен проект. "Но няма как да се изпълни без финансиране от правителството. Отсечката е в такова състояние, че не е за ремонт, а за ново изграждане”, коментира Матански.

Пътят Белозем–Чалъкови не е ремонтиран основно от поне 40 години. От многобройните кръпки са се образували бабуни и колите подскачат. На други места пък зеят дупки. "Забравени сме от Бога. Сякаш тук не живеят хора", коментират чалъковци. Селото наброява над 2000 жители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>