Бунт при всеки нов строеж в Пловдив – съседи излизат на протест, стрелят и с пиратки (Обзор)

04.05.2022 21:20 Ваня Драганова
Десетки излязоха на ул. “Асен Христофоров” в Пловдив срещу нов 10-етажен комплекс.
Теренът, на който трябва да изникне новият комплекс в район “Южен”, разбуни квартала.
И в район “Западен” се надига недоволство срещу строящите се сгради – на една ръка разстояние от съществуващите.

Протести, стрелба с пиратки и блокиране на кръстовища. Това се случва в Пловдив при всеки нов строеж.

“Не се диша от бетон. Въздух не остана”,

скандираха десетки в район “Южен” във вторник вечерта. Те излязоха за втори път, откакто преди седмица багер започна да копае, за да бъде вдигнат 10-етажен комплекс на ул. “Асен Христофоров”. 

Стига се до абсурди да се иска собствениците да се откажат да строят на частните си терени, за да запазят въздуха между сградите. Те, естествено, отказват и изтъкват, че имотите са си техни и след като са им били отнети по социалистическо време и върнати след много години, имат право да се разпореждат с тях, спазвайки законите.

Теренът на ул. “Асен Христофоров”, заради който се вдигна кварталът, е частен. До 2008 г. е бил отреден за детска градина, а в този район недостигът на места в детските заведения е най-драстичен. Преди 14 г. обаче предназначението на имота е променено на жилищно застрояване. Тогава е изготвен и одобрен подробен устройствен план (ПУП), който предвижда

да се вдигне жилищна сграда, висока 45 м

с 50% плътност на застрояване и 40% озеленяване. След обявяването на плана е постъпила жалба от живеещите в съседния блок 1115. Тя е отхвърлена от тогавашния Експертен съвет по устройство на територията, защото преди одобряването на плана е проведено обществено обсъждане, а изискванията за отстояние от съседните сгради са спазени. ПУП-ът е влязъл в сила и не е обжалван.

“Никой не е бил информиран, че там ще има такъв комплекс”, гневи се Георги Пашев, един от участниците в протеста, който затвори във вторник вечерта кръстовището на булевардите “Коматевско шосе” и “Александър Стамболийски”. Натрупаха се дълги колони и шофьорите мърмореха, че не са виновни.

“Очевидно хората са били уведомени, щом е имало жалба”, възразява кметът на район “Южен” Костадин Язов на среща между протестиращите и представители на общината в сряда. От администрацията представиха доказателства, че през 2008 г. информацията за готвения подробен устройствен план е публикувана в два всекидневника, уведомени са и представителите на етажната собственост на съседните блокове.

През 2020 г. собствениците на терена, вече избрали строителна фирма, внасят проект за бъдещата сграда. Той не е одобрен от Язов, който намира предвиденото застрояване за прекалено, и е изготвен изцяло нов проект. В него

предвидените 17 етажа са сведени до 10

–  височината на сградите е намалена от 45 на 28 м, плътността е смъкната от 50 на 45%, а озеленяването е увеличено от 40 на 45%. Той е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията и през февруари т.г. е издадено строително разрешение.

Живеещите наоколо обаче не са съгласни. “Къде са детските градини и яслите? Не бихме имали против тук да се построи детско заведение, но с нов висок блок на 4 метра от терасите ни не сме съгласни”, избухна Георги Пашев. А Асен Костов от сдружение “Спаси Пловдив” направо поиска оставката на главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, подписал строителното разрешение.

“Подайте си оставката, хората ви я искат. Целият град се презастрои”, заяви Костов. “Елате вие да станете главен архитект. Всички изисквания на закона са спазени”, отвърна му Ахрянов.

“Вие с каква съвест го подписахте, може законът да е спазен, но няма ли и целесъобразност. Отменете го”, продължи Костов. “Не може, това става само по съдебен ред”, отговори главният архитект. 

А инвеститорите обявиха, че вече съжаляват за променения проект, защото ефектът е никакъв въпреки намаляването на етажите и свиването на апартаментите от 246 на 204. 

“Можем да намалим апартаментите колкото пожелаете. Съберете се, вие сте добре организирани и кажете: “Искаме да има 100 апартамента по-малко”. Сядате, пресмятате колко струват, плащате на собствениците и ги намаляваме. Но това е частна собственост. Заведете дело и ни съдете до дупка”, обърна се към част от протестиращите Пламен Брънков от строителната фирма.

“Вие не сте ли от бившата пирамида Ес Си Ай, попита го Асен Костов. “Бях търговски представител там”, отвърна Брънков.

Протестиращите от район “Южен” срещат подкрепа от жителите на “Западен”. Доскоро смятан за най-зеления район на Пловдив, той също се застроява ударно.

“Крановете влизат в прозорците ни

Новите кооперации никнат като гъби. Няма никакво отстояние от съществуващите блокове”, гневят се жители на ул. “Белица”.

Случаят съвсем не е изолиран, защото нови сгради никнат във всички части на Пловдив. В последните години стотици декари пустеещи доскоро земи между кварталите “Христо Смирненски” и “Прослав” се застрояват усилено. Част от новите кооперации са буквално на метри от старите блокове, а новите, които се издигат в “Христо Смирненски 3”, са един до друг.

Хората говорят, че няма да имат тайни с новите съседи. Всичко ще се знае – кой какво закусва и вечеря, поддържа ли някой извънбрачни връзки и т. н. “Като в едно голямо семейство. Ще си казваме наздраве през прозорците”, коментира Димитър Панайотов.

Засега протестиращите виждат надежда в действията на областния управител Йордан Иванов. Той върна 12 решения на общинския съвет за допускане на подробни устройствени планове, позовавайки се на становище на регионалния министър Гроздан Караджов. Според него одобряването на нови ПУП-ове, преди РИОСВ да одобри екологичната оценка към измененията на Общия устройствен план, е незаконно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>