Председателят на ДАНС: Възможни са по-високи цени на газа

04.05.2022 16:58 Марияна Бойкова
ПЛАМЕН ТОНЧЕВ

Със спирането на доставките на природен газ на 27 април от 9 ч сутринта е оказан натиск върху България и Полша. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той проследи хрониката на размяна на писма между "Газпром експорт" и "Булгаргаз" и спиране на доставките. 

Председателят на ДАНС заяви, че по експертни оценки, ако България  приемела  механизма на "Газпром експорт" за плащане в долари и превалутирането им в рубли, рисковете са свързани със забава и неизпълнение на плащането в срок, зависи и от  наличности на рубли на Московската фондова борса. 
Целяло се и дискредитиране на България пред партньорите от ЕС. Самостоятелните решения и действия може да се приемат като отстъпка от санкционната политика.

Основните рискове след спиране на доставките са осигуряване на алтернативни трасета в спешен порядък, оптимистичният  сценарий е да се доставят 1 млрд. куб. м газ годишно по договора с азебрайджанския консорциум. Възможни са доставки през Гърция, Турция и Румъния, но на значително по-високи цени.
Председателят на ДАНС прогнозират повишаване на цената на природния газ  в резултат от посредници и прекупвачи. Не е диверсификация, ако газът се купува от тях и е руски, смята Тончев.

Анализи показват, че ако и на Гърция бъде спрян природния газ, то терминалът при остров Ревитуса няма да е достатъчен за нуждите на двете държави.
Съществуват и опасности да не се запълни капацитетът на хранилището в Чирен, ако не се намери газ през май и юни необходимите количества няма да са нагнетени, смята той.

Повишението на цените на природния газ ще доведе до искане на компенсации,финансирането на подобни мерки ще довете до увеличаване на външния дълг. В същото време той каза, че доставките за месец май са по-ниски от тази на "Газпром експорт". 



Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>