Спор има ли троянски кон Русия у нас по време на дебатите за помощта за Украйна

04.05.2022 14:30 Лиляна Клисурова
В сряда парламентът ще гласува дали да се даде военна помощ на Украйна. СНИМКА: “24 ЧАСА”

В спор кой прави прокремълска пропаганда и има ли троянски кон на Русия у нас, се превърнаха дебатите по проекторешението на парламента, с което трябва да се даде мандат на правителството да окаже помощ на Украйна. Изказванията се превърнаха в декларации срещу войната в Украйна и срещу Русия.

Проблемите в управляващата коалиция по темата, след като БСП заплаши с напускане, ако се реши да се изпраща оръжие, бяха решени с писмото на посланик Москаленко, в което са посочени 6 точки, по които Украйна иска помощ от България и сред тях е само ремонт на оръжия, а не изпращането на военна техника.

Не може коалицията да се крие зад писмо на украинския посланик, смъмри управляващите Даниел Митов от ГЕРБ.

А от ДПС поискаха премиерът и ресорните министри да бъдат в пленарната зала, защото темата е важна. Крият се като мишки, от Митрофанова ли ги е страх, защо ги няма, скочи зам.-шефът на групата Хамид Хамид.

Медии и тролове денонощно ни плашат, че ще бъдем въвлечени във война, обяви шефът на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Той попита кой ни е обявил за неприятелска държава много, преди да сме взели решение за предоставяне на военнотехническа помощ и ни спря доставките на газ. Братска Русия ли ще ни нападне, и ако е така – какво ни остава? Да преклоним глава и да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне, попита Гюров. Ако поради неразумието на своите ръководители Братска Русия днес се явява най-голяма заплаха за нас, кой може да ни защити. България може да спре всяка заплаха, защото е НАТО и ЕС. Защото не е малка държава, която да прекланя глава към този, който я рекетира, допълни Гюров.

Нашата задача днес е да покажем и затвърдим позицията си като партньори в НАТО и ЕС, защото само те са гаранцията за нашата сигурност и никой не може да си помисли да ни заплашва с нападение, допълни шефът на ПГ на „Продължаваме промяната“. И изброи каква помощ оказват на Украйна партньорите ни.

Има един единствен начин да бъдем въвлечени във война и той е Русия да победи в Украйна, каза Гюров и критикува позициите за неутралитет на България.

Подпомагането на жертвата в никакъв случай не означава въвличане в конфликта, обясни Христо Гаджев от ГЕРБ. Той даде за пример колко много страни са подпомогнали Украйна, сред които акцентира и на помощта на Турция. За съжаление, позицията на българското правителство домомента е на снишаване. Някои се правят на ястреби, но всъщност се държат като гълъбчета, каза Гаджев.

Никой не е казал, че предоставянето на военна помощ трябва да е безвъзмездно. Много страни използваха за решаване на въпроси от националната си сигурност, каза депутатът от ГЕРБ и даде пример с Полша и Словакия. И обясни, че това е възможност България да модернизира въоръжените си сили с помощта на съюзниците ни. Но с позицията на щраус нито една от страните няма да ни взема насериозно, допълни той. И препоръча страната ни да използва да поднови въоръжението си.

БКП в продължение на 40 г. изпраща оръжие във всички горещи точки по света с военни конфликти, понякога снабдява и двете страни в една война. Но го правеше чрез ДС и посредници за доставки, както се прави и сега, използват се 4 фирми за посредници, обясни Гаджев. И се обърна към ДБ да питат „партньорите си от ДС“ как организират доставките за Украйна, защото заедно с ИТН ги превръщали в "полезни идиоти". Гаджев поиска да се изсветлят тези посредници и продажбите да са на масата, а не под нея.

Депутатът от ГЕРБ попита какво означава изразът "военнотехническа помощ", който бил руски. И попита как ще бъде извършен ремонтът, защото технически това не било възможно. Вариантите били два: да се отворят военновременните запаси на България или да се "канибализират" някои от танковете за резервни части. Иначе лъжете, каза Гаджев. Дълбоко се съмнявам, че МС ще предостави каквото е и въобще един танк или БТР ще дойдат на ремонт в България, допълни той.

Вие предлагате военна помощ, нашето - военнотехническа, което не изключва военна, отвърна му Искрен Митев от ПП.

Изпращането на оръжия би ни направило пряк участник във военните действия, нашите оръжия ще стрелят. Не на войната и на участието на България в нея, заяви пък Борислав Гуцанов от БСП.

Най-честно е страната ни да проведе референдум по темата. Народът ни е мъдър и няма да сгреши, когато ние сме на кръстопът. Сънародниците ни биха предпочели мира, заяви той. И предложи дори България да е домакин на преговори, че и на среща на върха Русия-Украйна.

Да бъдем лоялен партньор, но не и да преминава е граници, които биха ни вкарали в други конфликти, предупреди Гуцанов.

Не се надявам много на колективната мъдрост. Ако Европа имаше същия глас по отношение на инвазията в Германия в Чехия, както сега към инвазията на Русия в Украйна, може би нямаше да има Втора световна война, направи препратка към историята пък Любен Дилов от ГЕРБ.

Не съм сигурен, че може да говорим за славянско братство, руската инвазия май го уби, коментира пък Димитър Гочев от ПП.

Само България и Унгария не подкрепят Украйна с военна техника. Оръжие оръжие възпира и военна техника възпира. Решението е непопулярно, но става дума за цивилизационен избор, каза Румен Христов от ГЕРБ-СДС. И предупреди да не стане така, че всеки гласува своето предложение и да не се събере необходимото мнозинство. 

От години обществото ни е подложено на прокремълска пропаганда. В интерес на България и свободния свят е Украйна да спечели тази война и Русия да се откаже от намеренията си. Изпращането на военнаотехническа помощ няма да ни въвлече във война, включи се и Стоил Стоилов от ПП. Не смятам, че България ще изгуби от предоставянето на такава помощ. Така или иначе руската агентура работи от десетилетия на територията на България, Русия ни спря доставките на газ и ни обяви за враг, даде за пример той. И обяви, че най-отговорното решение в момента е изпращането на повече помощ за Украйна, за да отблъсне тя агресора. 

Стоилов разказа, че първоначалното му мнение било за неутралитет, но като се запознал подробно, го променил. Българският интерес е Украйна да спечели тази война. А изпращането на помощ било единствената правилна стратегия срещу агресор като Путин, който разбра от сила. Той се държи като училищен разбойник, ако отстъпваш срещу такива хора, те продължават с още по-голяма смелост. Когато му отговориш със сила - той отстъпва и преговаря, каза Стоилов. Подкрепям, защото не искам страната ни да изглежда като страхлива и като троянският кон на Русия в ЕС, както заяви преди години руският посланик в НАТО, допълни той.

В отговор той бе критикуван от Георги Свиленски, че в проекторешението на ПП няма военнотехническа помощ. Украинската страна не иска да им изпращаме такава помощ, искат хуманитарна помощ, да им помогнем за зърното, но не и оръжие, заяви шефът на групата на БСП.

И престанете с обвинения към БСП за прокремълски изказвания и защита на Путин, скара се Свиленски на депутата от ПП. От години заявяваме, че сме против войната и за мир. Изпращането на оръжие винаги води до жертви, допълни той. И не плашете, че Путин ще чука на нечия врата, това са манипулации, заяви шефът на ПГ на БСП.

След като говорите, че едва ли не България е троянския кон на Русия в ЕС и НАТО. А има ли в това правителство троянски кон, продукт на руската агентура и пропаганда, попита също като реплика лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той критикува управляващите, че нямат консенсус и затова опозицията ще вземе решението в НС. И по същество този вот представлява вот на недоверие към най-слабото правителство от времето на комунизма, допълни Карадайъ.

България не е единствената страна, която не изпраща оръжие на Украйна, нека не се самобичуваме, каза пък зам.-председателят на парламента и зам.-шеф на БСП Кристиан Вигенин.

Нека престанем да продуцираме наши собствени вътрешнополитически драми. Да затворим тази тема и да спрем да издевателстваме върху гражданите, а да се фокусираме проблемите им, допълни Вигенин.

БСП спечели този дебат и няма да има никаква военна помощ за Украйна. Срамота е да изнудвате украинската държава и посолство и да им искате писмо, с което да оправяте вътрешно-коалиционните си баланси, това е позор, отвърна Даниел Митов от ГЕРБ. В момента управлява БСП - тя надделява, допълни той.

Любомир Каримански пък смъмри "Продължаваме промяната" за редакцията на текста на решението, с която се записваше, че мандатът е съобразно писмото на посланика на Украйна. И не виждам каква е причината за разглеждане на този въпрос днес в парламента, освен политическите изказвания, с които да направим впечатление, след като всичко това е прерогативите на Министерския съвет, продължи депутатът от ИТН. Никъде няма дефиниция на военнотехническа помощ и какъв е обхвата й, допълни Каримански. И обясни, че ако искаме да сме ефективни в ремонта, трябва да знаем дали можем да ремонтираме тази техника.

Трябва да оценим високо усилията на премиера да търси компромис, но няма нужда да си затваряме очите пред реалността, че този проблем е по-голям и ще продължи да структурира вътрешно-политическото пространство в България, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И призова да се гласува по съвест.

Не става дума за Украйна, защото ако тя разчиташе на нас за своята защита... Позволете ми да не завърша това изречение. Става дума за действията на Путин и преразглеждане на международния ред, създаден след падане на Берлинската стена, обясни Христо Иванов. Мирът е ценност, но има и други като свободата и достойнството. И когато ги пожертваш, съвсем скоро губиш и мира, допълни той. Украинският народ се бори за свободата и достойнството си. Въпросът е ние какво правим при положение, че се прави опит да се ревизира ситуацията в Европа след падането на Берлинската стена, каза още Иванов. И допълни, че България е нетен печеливш от този международен ред и се ползва от благата му. Затова, в защита на този ред си заслужава да мислим какво да направим.

Те се опитват да ревизират по същия ред, както Хитлер го прави след Първата световна война, допълни Иванов. 

Според Иванов един ден България и бъдеща демократична и свободна Русия може да имат нормални равноправни отношения.

Съпредседателят на ДБ призова да се подкрепи разширен мандат за правителството за готовност за помощ, а не само въз основа на писмото на украинския посланик. Да дадем на правителството политически кураж да реагира във всяка ситуация, защото тя ще се развива, обясни Иванов. Понякога тук трябва да се правят правилните неща, защото са такива, допълни той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>