Мними гурбетчии от Неделино вземали по 70-80 лв. помощи на ден, ще ги връщат с лихвите

04.05.2022 14:46 Валентин Хаджиев
След като им спряха плащанията на обезщетенията, гурбетчиите блокираха пътя Неделино - Кърджали.
Валентин Гаджев, директор на териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Смолян, твърди, че са предотвратени щети за близо 1 милион лева.

- 29 души вече са получили 237 000 лв., не искат да ги възстановят на НОИ и обжалват

- Прокуратурите в Испания и България водят разследване за измама

Инспекцията по труда и социалната сигурност на град Бургос, област Кастилия и Леон в Испания, анулира наскоро осигурителните периоди на 57 души от Неделино, които настояват да получават обезщетение у нас.

Смолянското поделение на НОИ поиска от испанските власти проверка, след като установи, че голяма група хора от родопския град са взели обезщетение за безработица в размер на 237 хил. лв. с документи с невярно съдържание

Това са гурбетчии, които имат трудови договори за земеделска работа в градчето Аранда де Дуеро. Те са

работили по няколко дни, а има и такива, които въобще не са пътували до Испания,

после са “командировани” в България. След като ги съкращават, са имали претенциите и са получавали обезщетения от порядъка на 70-80 лв. на работен ден.

Помощите били отпуснати, а впоследствие, след като се установило нарушението, спрени от териториалното поделение на НОИ в Смолян.

На практика гурбетчиите са се възползвали от прилагането на Регламент 883/2004 г., който урежда координацията между различните осигурителни системи на държавите - членки на ЕС. Това са хора, които са полагали труд в друга държава членка и прибирайки се в България след прекратяването на трудовото и осигурителното правоотношение искат от българския осигурител дължимото обезщетение за безработица. Според регламента обезщетението е 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател.

57-те от Неделино имат договори с фирма Servicios Аgricolas Lyubo SLU на Любомир Стефанов, който има лозя и насаждения в Испания. Те се трудили по различно време по няколко дни в испанския град. Впоследствие Стефанов

ги командировал в България да работят на имотите му

във Войводиново и Неделино.

Според едно от последните решения на териториалното поделение на НОИ в Смолян, издадено в петък, 29 април, С. Л. от Неделино трябва да върне обезщетенията заедно с лихвите. Тя е била осигурявана в Испания 13 дни - от 8 до 21 декември 2017 г., на 824,27 евро., а след това е командирована у нас, за да получи необходимия непрекъснат трудов стаж, след който се полагат обезщетения. Претендира да получава обезщетение 10 месеца и според изчисленията ѝ се полагат 86,66 лева на ден от осигурителната система у нас. През март 2018 г., след като вече е получила 5719 лв., изплащането на обезщетението е прекратено.

От изисканите документи се установява, че тя е напуснала страната на 6 декември 2017 г. на аерогара София и се е върнала 9 декември отново през аерогарата. Жената обжалва спирането на обезщетението ѝ. След анулирането на договора ѝ от Инспекцията по труда в Бургос властите у нас изискват от нея вече

да върне взетите 5719 лв. плюс 2290 лв. лихви

При анулиране на договора ѝ испанските власти твърдят, че в случая със С. Л. ,както и с другите проверени, има симулиране на трудова дейност, а целта на тази симулация е получаване на обезщетение за безработица в България.

Разследването установява, че при командироването на осигуряваните по няколко дни в Испания жители на Неделино и връщането им да работят на имоти на Стефанов у нас работодателят им не е подавал в Инспекцията по труда заявление. Не го е правил, защото при заявление е възможно да се извърши проверка на място и да се установи измамата.

Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил, обезщетението им е високо. 

В хода на

делата, заведени в Апелативния съд в Смолян

от НОИ - Смолян, са искани справки от Главна дирекция “Национална полиция” и от самолетни компании дали тези хора са излизали от страната и по колко време гурбетчиите са били в Испания.

Осем от тях са върнати в осигурителния институт за допълнителни доказателства. Един от случаите пък е решен в полза на работник, защото се установило, че човекът действително е работил в Испания и е оставил материални следи от полети и проверки и обезщетението му е редовно.

“Към този момент на 29 души са пуснати постановления да върнат взетите средства за безработица, но 28 от тях обжалват постановленията за връщане на сумите. Други 15 нямат дългове към осигурителния институт, но са в нарушение. Предстои и останалите случаи да се разгледат”, уточнява директорът на НОИ в Смолян Валентин Гаджев.

Според него са предотвратени щети за 594 757 лв. От тях 357 839 лв. въобще не са изплатени, а другата част - 236 918 лв., трябва да се върнат от мнимите гурбетчии. А общата предотвратена щета за ДОО е в размер на приблизително един милион лева заедно с лихвите.

Хората в Неделино негодуват от спирането на обезщетенията им. След като им се спряха плащанията и започнаха наказателни производства за измама, дори излязоха на протест и блокираха пътя Неделино - Кърджали. Поискаха и подкрепа от множество институции у нас, но не я получиха. Твърдят, че са жертва на системата и че България не зачита европейските правила за трансфер на работници.

“Любомир Стефанов набираше хора за Испания. Отидох и работих там. После ме командирова в България в село Войводиново, където има над 75 дка имоти. Други пък останаха в Испания.

Свършихме работата в селото, човекът ни плати и се записах като безработен

Нищо лошо не сме направили. С честен труд изкарахме някой лев, а накрая ни изкараха най-големите бандити”, каза В. М., част от групата със спрени обезщетения.

Негов съгражданин, който е в същата група, разказа, че във Войводиново са правили оградите и капковото напояване, набивали са колове. Имал над 15 години стаж без прекъсване. През това време е бил два пъти в болнични по за няколко дни. Болката му е, че след толкова години, през които е плащал на държавата, сега когато за първи път се записал в Бюрото по труда, не искат да му плащат.

Както “24 часа” писа, в Испания е в ход процес срещу собственика на фирмата.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>