Има 13 700 места в детските градини, трябват още 4300, за да приемат всички

04.05.2022 13:26 Даринка Илиева
Детска градина "Детски рай" в район "Искър" се разширява с още една сграда за 4 групи. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

13 700 са свободните места за прием в ясла и детска градина в София. Първото класиране ще бъде обявено на 12 май. От тях местата за първа група са 4915, а за ясла - 5941.

До момента регистрираните в системата деца са 20 750. От тях обаче 2328 вече посещават детско заведение и чакат за преместване.

Регистрираните в системата бебета пък са 431. Те няма да участват в класирането

Информацията е динамична, защото всеки ден се добавят нови профили и се разместват кандидатури.

От Столичната община обясниха пред “24 часа”, че към днешна дата децата, които не посещават детска градина и не са бебета, са 17 991.

Според тези цифри недостигът на места е около 4300, или 31% от обявените свободни.

Най-много места

липсват в районите “Лозенец”, “Триадица”, “Красно село”, “Витоша”

и “Овча купел”.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова се изпълнява 3-годишна програма за ударно строителство на детски градини, за да бъдат обхванати малчуганите от 3- до 6-годишна възраст.

По този начин за 1 година, откакто стартира програмата, свободните места за прием на деца в яслени и градински групи са се увеличили с 1226. Сериозна отговорност за строителството на новите сгради имат районните кметове - те подготвят проектите, получават финансиране от общината и провеждат процедурите.

Фандъкова вече обяви, че до края на 2022 година трябва да бъдат разкрити още 1400 места в новопостроени сгради.

Над 41,5 млн. лв. отпуска общината тази година за строителство на детски градини и ясли

Сключени са договори за проектиране, инженеринг и строителство за 36 обекта. От тях 19 ясли и детски градини са в процес на строителство, а за 17 се изготвят инвестиционни проекти.

Детски градини се правят в районите “Витоша”, “Искър”, “Възраждане”, “Връбница”, “Люлин”, “Овча купел”, “Панчарево”, “Подуяне”, “Триадица”, “Красно село”, “Илинден”, “Лозенец”, “Студентски” и “Надежда”.

В следващите месеци ще стартира изграждането на такива обекти в “Слатина”, “Младост”, “Средец”, “Красна поляна”, “Нови Искър”, “Сердика” и “Оборище”.

Плановете са до края на годината да бъдат завършени 18 градини и ясли, с които

ще се разкрият общо 66 нови групи

Те са в районите “Витоша”, “Искър”, “Възраждане”, “Връбница”, “Люлин”, “Овча купел”, “Панчарево”, “Подуяне”, “Триадица”, “Красно село”, “Илинден” и “Слатина”.

За друг сериозен проблем - липсата на медицински сестри, които да работят в детските заведения, предупреди наскоро зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош. Има незаети над 100 места.

Той е изпратил писма до Министерството на здравеопазването с искане за промяна на наредба 26, за да се разреши и педагози да работят в яслените групи. Според зам.-кмета е

остаряло схващането, че яслената грижа е медицинска

“Това не означава, че медицинските сестри не са необходими, напротив, тяхната роля е изключително важна, но за решаването на проблема е нужно да се допусне и педагози да работят в яслените групи”, уточни Боршош.

Може да се окаже, че ще имаме нови просторни, хубави помещения, но без медицински персонал, който да обгрижва нашите деца, добави директорът на детска градина “Детски рай” Мария Йорданова. Тя се разширява с нова сграда за една градинска и три яслени групи.

Етаж от училище в “Дружба” става център за украинчета

Свободен етаж от училище в столичния квартал “Дружба” ще се превърне в детски център за украинчета, научи “24 часа”.

В момента Столичната община ремонтира помещенията и предстои те да се оборудват. След това етажът ще бъде предоставен на сдружение “Мати Украйна” за разкриване на център за украински деца, обясниха от общината.

Възможност за посещения на украинчета вече е предоставена и в два от общинските културни института - в “Дружба” и в “Красно село”.

Като занималня за украинчета работи и “Музейко”, който наскоро бе дарен на Столичната община от фондация “Америка за България”. Занималнята там ще продължи да функционира, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Не е ясно дали в информационната система на общината за прием в ясли и детски градини има регистрирани украинчета. Причината е, че в системата не се въвеждат данни за гражданство на децата и съответно няма възможност за идентифициране на децата от Украйна.

Иначе приемът на украинчета, които влизат в обхвата на задължителното предучилищно образование, защото са на възраст 5 и 6 години, се извършва в подготвителните групи в училищата, уточниха от общината.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>