"Промяната" към партньорите: Да намалим червените линии и извиването на ръце и да работим

04.05.2022 09:45 Лиляна Клисурова
Андрей Гюров

Партиите от управляващата коалиция да намалят червените линии помежду си и извиването на ръце и да работят като един отбор, защото има много още какво да свършат.

С този призив се обърна към партньорите си председателят на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той изчете декларация за старта на новия политически сезон.

Живеем в най-тежките за България и Европа времена за последните 70 г. - война, галопираща инфлация и жестока енергийна криза. Дойде времето да заявим къде стоим и да поставим на изпитание ценностната си система. Всеки депутат носи огромна отговорност и сме изправени пред ситуация да кажем от коя страна стоим - от страната на свободата или на диктатурата, започна Гюров с темата за войната в Украйна.

Ще сведем ли глава пред рекетьора, насилника и агресора или ще се позиционираме като лидер на Балканите, попита той и заяви, че страната ни ще отстоява енергийната зависимост.

Изборът не би трябвало да е сложен, ако агресорът не се месеше от години във вътрешната ни политика чрез медии и купени политици, обясни Гюров.

Досега бяхме разглеждани като новите, неопитните. Това време свърши, зарече се шефът на депутатите от "Продължаваме промяната". И обясни, че партиите в управляващата коалиция са се обединили да правят реформи и да утвърдят България като силен член на ЕС и НАТО.

ПП ще поеме водеща роля, отредена ни от избирателите като водеща политическа сила. Оценяваме всичко, което свършихме заедно за тези 5 месеца - въпреки саботажите от опозицията, обърна се Гюров към партньорите си.

И изброи какво е постигнато дотук: от 1 май вдигане заплатите на медицинските сестри и лекарите, от 1 април вдигнати учителските заплати, изплатени огромни компенсации за ток и газ, оправен Плана за възстановяване и устойчивост, осигурени добавки към пенсиите. Ускорихме работата по интерконектора с Гърция и "Чирен" - проекти, които бяха затлачвани от Борисов и в услуга на Путин, допълни Гюров. Изтъкна също, че е възстановен редовния парламентарен контрол

Отнехме бухалките и преторианската армия на Гешев, а Цацаров вече не е в КПКОНПИ, каза още той. Направихме КЕВР отново компетентен регулатор, който следи за интереса на българския потребител, а не обслужва чужди интереси.

Имаме и ще свършим още много работа. Време е да намалим червените линии и извиване на ръце. Нека не забравяме за какво ни изпратиха хората, ние сме един отбор, обърна се Гюров към останалите три партии в коалицията.

Той се обърна се и към ГЕРБ и ДПС, като ги критикува, че не са били градивна опозиция, а са саботирали правителството и са опитвали да постигнат оставката му. Няма да станете градивна опозиция, ако хората не усетят поне малко смирение и покаяние. Хората извън вашия електорат не искат да чуят за партиите ви, каза им Гюров.

Имате шанс да бъдете част от градивните решения за България. От вас зависи дали ще се разграничите от компрометираните ви лидери или ще се оставите да ви завлекат на дъното. Дотогава стойте далеч от управлението на държавата, предупреди Гюров ГЕРБ и ДПС.

Той изброи и приоритетите на мнозинството за следващата сесия - омекотяване на ценовия шок, скоростни законодателни реформи, необходими за изпълнение на плана за възстановяване и др.

Други от От страната и света

Парад на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена в Благоевград

Парад на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена бе организиран в навечерието на 6 май - Денят на храбростта и Българската армия в Благоевград

Тежка катастрофа в София, две коли са потрошени (Снимки)

Рано тази сутрин е станала тежка катастрофа на кръстовището на бул. "Царица Йоанна" и ул. "Ген. Асен Николов" в столичния квартал "Люлин". За нея съобщаваг потребители от фейсбук групата "Катастрофи

Лондон: Темза е опасна за спортистите! Париж: В Сена ще плуват олимпийци!

От древни времена хората хем изхвърлят съдържанието на гърнетата си в реката, хем искат да се киснат в нея. В наши дни започва решителна битка за изчистването на водата Регатата "Оксфорд -

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекрати всякакъв износ и внос към и от Израел от днес, съобщи Блумбърг, като се позова на два турски източника, запознати с въпроса, предаде Ройтерс

САЩ налагат санкции на компании и хора, свързани с Русия

Съединените американски щати решиха да наложат близо триста санкции на хора и компании, свързани с Русия, обяви в сряда, 1 май, финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън

>