72% от учителите вече с по-високи заплати (Обзор)

03.05.2022 21:35 Ярослава Прохазкова
Учителите получиха увеличение на заплатите, но директорите се тревожат за сметките през следващия отоплителен сезон.
Диян Стаматов

Близо 72% от учителите са с увеличени заплати още от април, а останалите ще ги договорят по-късно, но със задна дата - също от 1.04. 2022 г. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката.

87% от училищата, детските градини и образователните центрове, които са вдигнали възнагражденията, са достигнали среден ръст от 12,3% и дори са надхвърлили стойностите, договорени в колективния трудов договор между социалните партньори и Министерството на образованието и науката.

В 170 училищата заплатите

са вдигнати с над 13%

Само в 71 увеличението е под 10%. Данните са от общо 3995 училища и други образователни институции и са били представени пред отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието преди два дни.

Общо 305 институции не са решили с колко ще бъдат вдигнати заплатите, защото още нямат утвърден бюджет с решение на съответната община или очакват изменението в наредбата, с което да се впишат новите минимални размери на основните заплати на педагогическите специалисти. Предстои промяната да се публикува в Държавен вестник.

Само 0,5% от училищата към момента не планират вдигане на заплатите, защото не им стигат средства.

Учителите получиха увеличение на заплатите, но директорите се тревожат за сметките през следващия отоплителен сезон.

МОН ще провери проблемите във всяко от тях и ще търси решение съвместно с училищните ръководства и общините.

Паралелно с това министерството ще проследи финансовото състояние на всички училища, детски градини и центрове при новите условия - увеличен бюджет от 1 април 2022 г. и намалени разходи след края на зимния сезон. При необходимост от допълнителни средства въпросът ще бъде обсъден в рамките на актуализацията на бюджета, която предстои в средата на годината, уверяват от екипа на акад. Николай Денков. И потвърждават, че всички повишения на работните заплати ще бъдат изчислени със задна дата от 1 април 2022 г., независимо кога ще се случат.

На отрасловия съвет в понеделник са обсъждали и поскъпването на тока.

До края на учебната година няма училище

с проблем да плати сметките

Ще предложим индексацията да се случи през септември и да обхваща последните 3 месеца от годината, тогава ще знаем какви ще са цените за следващия отоплителен сезон, обясни председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров, който е директор на столичното 51-о училище.

Диян Стаматов, директор на 119-о СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета:

За да плащат ток и парно на училищата им трябва с 40% по-голяма издръжка

Положителният полъх в неприятната за всички ситуация с инфлацията е увеличението на учителските заплати

- Г-н Стаматов, наистина ли може училища да затворят заради непосилни сметки за ток, както заплаши синдикат “Подкрепа”, а и вие казвате, че средствата за издръжка са под критичния минимум?

- Никой не би искал това да се случи, затова на отрасловия съвет в понеделник се обединихме около това, че актуализацията на бюджета трябва да бъде добре обмислена. Всичко е в прерогативите на министрите на образованието и науката и на финансите. Ясно е, че сметките за ток са увеличени между 2,5 и 3 пъти, за парно - също около 3 пъти, за газ отново е в пъти. Всички сме с убеждението, че високите цени на тока и горивото трябва да се анализират и да има адекватна актуализация - както за издръжката на училищата и детските градини, но и за храната на най-малките в предучилищното образование.

Дебатът за актуализацията беше започнат. Не трябва да се губи никакво време. В образованието имаме само разходи, нямаме никакви приходи.

- Колко точно трябва да се увеличат парите, за да сте спокойни?

- Издръжката трябва да се увеличи с 40%, като това е на базата на броя на учениците, паралелките и сградите на училището. Единният разходен стандарт на ученик е различен, страната е разделена на 5 категории. 92% от средствата отиват за заплати, а останалите са за издръжка.

- Колко получава вашето училище, което има 1600 ученици?

- Бюджетът на училището е 5 милиона на година, като 92% са за заплати. Сумата звучи внушително, но разделено на 12 месеца и 1600 ученици, не е кой знае какво.

И все пак не вярвам да се стигне до затваряне на училища и детски градини. Важното е отсега да има разговор, който ясно да дава сигнал, че сметките навсякъде са повишени и това няма как да бъде покрито, ако не се увеличи субсидията при актуализацията на държавния бюджет. Вече сме май, а знаем, че това се случва бавно, а не от днес за утре. Промяната изисква поне 2-3 месеца сериозни разговори на национално ниво и дебатиране в отделните сектори.

- От МОН казват, че ще проучат финансовото състояние на всички училища, градини, центрове.

- Това е много добре. Трябва да е факт контролната роля на финансирането.

- Заплатите на учителите обаче бяха увеличени.

- Това е факт от няколко дни и е най-положителният полъх в тази неприятна за всички ситуация с инфлацията. Едва сега ще получим финансирането, което е по бюджета за 2022 година. Негативизмът на училищните директори произтича от факта, че сметките за газ, ток и вода, за голямо съжаление, от януари досега са драстично по-високи и това създава голямо напрежение. Ние не можем да се справим сами, това е абсолютно ясно. МОН и държавата трябва да начертаят всяка стъпка, да няма усещане за несправедливост.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>