Жители гърмят на протест в "Южен": Не се диша от бетон, оставка на главния архитект! (снимки)

03.05.2022 17:55 Радко Паунов
Хората в "Южен" не искат повече строежи. Снимки: "24 часа"
Десетки се събраха на протест в район "Южен".
Някои хвърляха пиратки, за да предизвикат гърмежи.
Подписка иска спиране на строежа и оставката на главния архитект.
Мнозина тръгнаха да блокират кръстовището.
Хората не искат бетон, а паркове и детски градини.
Асен Костов /вдясно/ бе сред организаторите.
Изкопът за новия строеж в район "Южен".

Няма да е 14-етажна сграда, а 10, обясни строителят на бъдещия комплекс

Да спрем беззаконието и презастрояването. В Пловдив не остана глътка въздух от бетонни мастодонти.

Така десетки жители на район "Южен" изригнаха тази вечер. Те се събраха на протест в зелените площи на ул. "Асен Христофоров", където преди дни започнаха изкопи за жилищен комплекс. Чуват се и гърмежи от пиратки. Хората един през друг се подписват да спре незабавно изграждането на комплекса и главният архитект Димитър Ахрянов да си подаде оставката. Според тях той е виновен за презастрояването в последните години в Пловдив.

"В "Южен" вече не може да се диша. Къде са детските градини и ясли? Няма ги. Само жилища се строят. Докога", протестира Георги Пашев.

"Плащаме най-високите данъци, а няма паркове", протестира и Цветелин Иванов. Живеещите от блок 1107 и 1111 един пред друг питат защо не се садят дървета, а само се лее бетон. "Искаме чист въздух, не бетон", гласят част от плакатите им.

"Това е поредно безобразие. Главният архитект не е спрял промяната на подробния устройствен план. Кучето е заровено в Експертния съвет по устройство на територията", заяви Асен Костов от "Спаси Пловдив".

Никой не ни е уведомил, че ще се строи. Днес заради протеста нямаше никакви работници, а в почивните дни усилено действаха, заяви Георги Пашев.

Той обясни, че утре е насрочена среща с главния архитект Димитър Ахрянов и кмета Здравко Димитров. Според Костов строителното разрешение е подписано от архитект Константин Божков, син на бившата главна архитектка Емилия Божкова. Той смята, че строежът може да бъде спрян, независимо, че има издадено разрешение. Такива примери вече имало в София.

Ален Делянин, представител на строителната фирма, заяви, че не са против живеещите в квартала. "Този имот не е парк, нито зелена площ. Той е частен. Това, че не е бил ограден, поникнала е трева и хората са го ползвали, не означава, че няма да бъде застроен", каза той. И предизвика гнева на присъстващите. Делянин обясни, че проектът е за жилищно застрояване, а бъдещата сграда нямало да е 14 етажа, а 10.

"Ние сме избраната фирма да реализира проекта. В Германия имаме над 100 обекта", каза той. 

Тези детайли ще ги обсъдим утре, добави Делянин. "Как стават тези фокуси? Първоначално проектът е бил върнат, а после е получил разрешение", попита го Асен Костов.

Строителят обясни, че това е станало след препроектиране и отстраняване на забележките. "Ако вие бяхте на мястото на собствениците на парцела какво бихте направили с него", попита Делянин присъстващите. По думите му строителното разрешение е било издадено от община Пловдив в началото на тази година.

"През 2008 г. проектът беше спрян. По план е трябвало  да има детска градина с басейн", припомни Димитър Панайотов.

С възгласи "Не на строежа" протестиращите тръгнаха да блокират кръстовището на бул. "Александър Стамболийски" и "Коматевско шосе".

По-рано главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че проектът е одобрен от общината въз основа на ПУП, приет през 2008 г. Предишният план е предвиждал на това място нова детска градина. Имотът е бил реституиран.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>