3 кабинета и министерство над 20 пъти напразно молят Добрич да си защити проекта за ВиК - загуби 113 млн. лева

03.05.2022 16:27 Кирил Борисов
Жители на Добрич протестират пред ВиК дружеството в града заради липсата на вода и лошото качество на услугата.
Министър Виолета Комитова (в средата) търси решение на проблема през септември м.г. СНИМКА: МРРБ

Финансирането на нов воден цикъл е било осигурено по оперативна програма

Вместо да отстрани нередностите по документацията и градът да получи парите, шефът на дружеството дори не отговарял на кореспонденцията

ВиК дружеството в Добрич е загубило 113 млн. лв. финансиране по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) за подобряване на канализацията си, показа проверка на “24 часа”. Причините са включване на чужда пречиствателна станция в проекта, лоши финансови показатели и липса на интерес за отстраняване на нередностите по проекта, казват от екипа на оперативната програма към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), потърсени за повече информация. На 22 март т.г. проектът ВиК - Добрич, е отхвърлен окончателно и няма да получи парите, за които кандидатства.

Останалите 13

дружества в

държавния ВиК

холдинг са

защитили

проектите си

и вече ги изпълняват, показва справка в информационната система. Включително проблемното водно дружество от Перник, което беше свързано с водната криза в края на 2019 г.  Перничани ще имат нов воден цикъл за 100 млн. лв., когато проектът бъде завършен.

През 2018 г. всички бяха поканени да кандидатстват за 1,35 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ, за да повишат ефективността на ползване на водите и да намалят загубите по водопреносните мрежи. Единственото ВиК с неодобрен проект - това в Добрич, е с най-високи цени на водата в страната. Предложението до КЕВР за 2022 г. е за 3,6 лв. на кубик. В същото време дружеството е и с най-големи загуби на вода по мрежата - 85%.

“Въпреки усилията на заинтересованите страни проблемите по проекта на ВиК - Добрич, не са могли да бъдат преодолени. Дружеството е допустим бенефициент по Програма “Околна среда 2021-2027” и се очаква да подаде актуализирано проектно предложение през 2023 г.”, казват от регионалното министерство, което е собственик на държавния ВиК холдинг, част от който е ВиК - Добрич.

Проектът за финансирането е подаден на 19 април 2019 г. ВиК - Добрич, кандидатства за изграждане на инфраструктура. В документацията обаче е включена и пречиствателната станция на курорта Албена, която ВиК дружеството в Добрич ползва към онзи момент. В същото време се води дело за собствеността на станцията. Ищец е Албена, а ответник е община Балчик. 4 месеца преди държавното дружество да подаде проекта си за 113-те милиона, съдът решава, че пречиствателната станция е на Албена. Въпреки това ВиК в Добрич включва в проекта и станцията. 

Две седмици след подаването на проекта на 9 май 2019 г. втората инстанция на съда също решава спора и така окончателно пречиствателната станция е призната за собственост на курортния комплекс Албена. Според магистратите съоръжението, построено в края на 60-те-те и началото на 70-те, е станало собственост на курорта с договора за приватизация от 1997 г., става ясно от съдебните решения, с които “24 часа” разполага. По-късно - през лятото на 2021 г., курортът осъжда ВиК - Добрич, за 45 хил. лв. обезщетение, че е ползвало техния имот.

Междувременно ВиК-Добрич, като бенефициент по ОПОС има възможност да коригира проекта си и да вземе безвъзмездната помощ от 113 млн. лв. Това обаче не се случва.

“По време на

оценката на

проекта имаше

две ревизии,

за да бъде приведен в пълно съответствие с изискванията и критериите на процедурата. Две обобщени становища на експертна работна група са изпратени до “ВиК Добрич” АД със срокове за отговор. По искане на кандидата срокът за отговор е удължаван 8 пъти. Въпреки това в последния определен срок отговор не е представен”, казват от ОПОС за “24 часа”.

Въпреки това експертите продължават да настояват бенефициентът да поправи проекта си, за да вземе парите. Изпратено е трето становище. От ВиК-то отново поискали удължаване на срока - пак 8 пъти. Въпреки това до 28 февруари т.г. отговор не постъпил. За последно ВиК-то в Добрич е молено за активност в началото на март, но без успех. Така се стига до решението проектът да не бъде одобрен, за разлика от тези на останалите 13 ВиК дружества.

“24 часа” потърси за коментар и директора на ВиК - Добрич, инж. Тодор Гикински (кой е той - виж в карето долу). До редакционното приключване на броя той не се отзова на молбата за разговор.

Четвърто правителство не може да се справи с проблемния проект. Той е подаден при третия кабинет на ГЕРБ, минава през двете служебни правителства и приключва безславно при редовното преди месец.

Въпреки това

дори министър

се е опитал

да спаси 113-те

млн. лв. от

Европа

с лично посещение в Добрич. Това е служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. През септември м.г. тя пътува до града за среща с директора на Албена Красимир Станчев, кмета на Балчик Николай Ангелов, областния управител Васил Карапанчев, директора на ВиК холдинга Илия Илиев. Тогава е обсъждана възможността пречиствателната станция на “Албена” АД да бъде дадена за управление на ВиК асоциацията в област Добрич и така да стане публична. Още тогава станцията е била окончателно призната от съда за частна собственост и се е знаело, че европейският проект няма да бъде одобрен.

На срещата е договорено да се създаде комисия от експерти, която в най-кратки срокове да направи проверка на място и да изготви балансирано решение за бъдещето на пречиствателната станция, така че да е изгодно за всички страни. Намерението не се случва до края на март, когато проектът на ВиК - Добрич, е отхвърлен.

Проблемите

на Добрич и

областта

с водата са

от години

Преди няколко месеца жители на селата Вратарите, Самуилово, Орлова могила, Владимирово и Бдинци се оплакаха на депутати, че с месеци кранчетата на чешмите им са сухи, защото местното ВиК пести пари за ток и по тази причина не пуска помпите. Настоящият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов е отговарял на няколко въпроса на народни представители от различни партии за проблема с водата в Добрич и областта, включително и в пленарна зала.

Директорът Гикински се бранил в съда, докато в София опитвали да поправят щетите

Инж. Тодор Гикински управлява ВиК - Добрич, от 2017 г. с няколко месеца прекъсване, защото съдът временно го отстранява от длъжност заради разследване на прокуратурата. 

Той пристига в града от Сандански, където от 2008 г. ръководи общинското водно дружество “Увекс”. Напуска поста след скандали в общинския съвет и повдигнато обвинение от прокуратурата за престъпление по служба. 10 г. по-късно сюжетът се повтаря, но вече в Добрич.

Гикински е избран за изпълнителен директор на ВиК в проблемното дружество по стария ред, преди да влезе в сила Законът за публичните предприятия. Мандатът му отдавна е изтекъл. Конкурс за нов директор от “Българския ВиК Холдинг” не е провеждан. Когато ВиК дружеството в Добрич подава проекта си за реконструкция на мрежата с парите от Европа, Тодор Гикински е директор. Това се случва на 19 април 2019 г., става ясно от отговорите на МОСВ и МРРБ до “24 часа”. Няколко месеца по-късно - през септември, прокуратурата в Добрич иска от съда да го отстрани заради разследване за длъжностно престъпление. Връща се на поста през март 2020 г. По-късно с него е водена кореспонденцията на експертната група към ОПОС заради проблемите в проекта. През цялото това време Гикински е подсъдим. На 31 март т.г. е оправдан на първа инстанция. Към тази дата 113-те млн. лв. от проекта вече са загубени.

Не помогнаха и спасителни 20 млн. лв. от ВиК холдинга

Лошото финансово състояние на ВиК - Добрич, е един от мотивите проектът им по ОПОС да не бъде одобрен наред с включването на чуждата пречиствателна станция.

В опит да бъде спасен в края на 2020 г. дружеството е финансирано с 20 млн. лв. от ВиК холдинга. На 18 декември 2020 г. едновременно е увеличен капиталът на ВиК - Добрич, с 22,4 млн. лв. и е намален с 2,4 млн. лв. Така реално са им подарени 20 млн. лв. като едно от публичните ВиК дружества с най-лоши финансови показатели. Проблемът беше част от дискусията в комисията по ревизия на Мая Манолова в 45-ото народно събрание.

Тогава от ВиК холдинга обявиха, че без тази помощ дружеството е щяло да фалира. 10 млн. лв. са отишли за покриване на задължения от такси за водоползване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>