Мая с лява партия от хора с каузи срещу олигарси, а “Възход”-ът на Стефан Янев – след 4 дни (Обзор)

01.05.2022 23:11 Лиляна Клисурова
Мая Манолова бе избрана за лидер на новата партия "Изправи се България". СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
След като учредиха партията си “Изправи се България”, Мая Манолова и хората демонстрираха до Министерския съвет с искане за мерки, които да подпомогнат хората в кризата.
Ексдепутатката от НДСВ Деница Димитрова и режисьорът Борис Панкин са сред учредителите на новата партия.
Млади и нови за политиката лица са сред учредителите на “Изправи се България”.
Стефан Янев събира инициативния комитет за партията си на 5 май.

С подписка “Изправи се България” ще оказва натиск върху кабинета да въведе мерки за хората

Три партии само в рамките на 20-ина дни излизат на терена със заявка за следващите избори - когато и да са те, и в битка за един и същи електорат. Истински майски разцвет в политическото пространство.

Официално с лява партия е вече Мая Манолова. “Изправи се България” се учреди в НДК знаково навръх 1 май и със заявката, че ще е социалната партия на България. Тя се позиционира в център - ляво, като се цели в бедните и онеправданите, респективно и в електората на бившата си партия БСП.

Към пространството между БСП и “Възраждане” с риторика на ръба на настроенията анти-НАТО взор е насочил и Стефан Янев. Той събира инициативния комитет за партията си “Български възход” на 5 май. Официално заявката на генерала е да се позиционира в националконсервативното пространство, но вече стана ясно, че му симпатизират главно шумни патриоти, русофили и разочаровани от БСП.

А преди две седмици стартира и “Развитие” - партия, създадена от трима кандидати за министри от втория неслучил се кабинет на Слави Трифонов от август 2021 г. Около Десислава Димитрова, Теодора Пенева и Георги Султанов се събраха и други експерти, работили със Слави, и така дадоха повод да се заговори за разцепление в “Има такъв народ”.

И 3-те формации се обявяват срещу изпращането на оръжие

за Украйна, което също гали ухото на електората на БСП и “Възраждане”. А и срещу сегашното управление.

С какви хора тръгва, засега яснота има единствено около Мая Манолова. Стефан Янев ще пази имената в тайна до последно. (Виж долу.)

Партията на Манолова стъпва на гражданската платформа “Изправи се.БГ”, която тя създаде след кметския вот в София през 2019 г. и с която се яви на трите парламентарни избора миналата година. За 2 г. Манолова не спря да обикаля страната и да гради неформални структури. А вчера обяви, че вместо клубове, партийна бюрокрация и елит партията ще има мрежа от инициативни комитети и хора с каузи, които са дръзнали да се изправят срещу монополист или олигарх. С много от тях Манолова работи още от времето, когато беше национален омбудсман.

Ще бъдем различната партия, защото не сте партийни, а смели и отговорни хора, непримирими с несправедливостта. Не сте тук за постове, а защото има едно-единствено условие - да сте хора с кауза, обърна се Манолова към над 800-те учредители. И изброи поименно за какво са се борили някои от тях и в какви инициативни комитети са били - Добринка Иванова от Девня срещу горенето на отпадъци, Вера Иванова от майките от “Системата ни убива”, Златка Цвеева от Пещера също срещу депонирането на опасни отпадъци, Пенка Георгиева - председател на пациентска организация, Димитър Андреев от мангановата мина в Оброчище и други. Това са активни и смели хора. Затова ние сме различни - никога не се крием по кюшетата, а сме там, където е опасно, където хората имат нужда от помощ и подкрепа, похвали ги лидерката.

До Манолова на трибуната седнаха Никола Вапцаров, зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, IT специалистът Юлиян Ненчев от Плевен, юристката Весела Кънчева и учителката Мими Караколева. Сред учредителите са режисьорът Борис Панкин, бившият общински съветник Войслав Тодоров, ексдепутатката от НДСВ Деница Димитрова, енергийният експерт Еленко Божков. От дъното на зала 3 на НДК събранието

като гост наблюдава съпругът на Манолова Ангел Найденов

- ексдепутат от БСП и бивш военен министър.

В словото си Мая обяви голямото разочарование от кабинета “Петков” - че вместо да разгради модела “Борисов”, той го надграждал. 120 дни по-късно

“промяна” стана лоша дума,

метафора за кризи, които не се решават, а цената я плащат бедните. Промяната стана подмяна - на ценности за постове и комисиони. Това е моделът на ГЕРБ, но приложен от четворната коалиция, каза тя.

Нов социален договор с голяма трудова реформа, увеличаване на доходите и борбата с корупцията са основни приоритети на “Изправи се България”. Партията стартира национална подписка, с която правителството да бъде принудено да въведе мерки в помощ на хората. Искат нулев ДДС върху битовите сметки и стоките от малката потребителска кошница, намаляване на ДДС за лекарствата, необлагаем минимум, таван на цените на основните продукти, дотиране на първите 60 лв. гориво за всяко семейство с доходи под 2500 лв., преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход за предходната година.

Генералът пази

имената до последно

До последно ще бъдат пазени в тайна имената около Стефан Янев.

Бившият служебен премиер ще представи инициативния комитет за учредяване на партията си “Български възход” на 5 май.

Запознати разкриха, че е възможно в новата партия да влязат и бивши министри от двата служебни кабинета, начело на които беше Янев миналата година. Знае се, че ще има хора с научни титли и университетски преподаватели.

Страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широко обществено съгласие по ключови национални приоритети и цели - с тези думи генералът обяви целите на партията си във фейсбук в събота.

Време е да се събудим. Време е в качеството ни на активни граждани да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава. Време е да си кажем, че безвремието, в което живеем и което ни е приковало на дъното, трябва да приключи. А това може да стане само тогава, когато спрем да мислим, че безобразията на компрометирания политически елит са наша съдба, срещу която сме безсилни. Време е да приемем, че не заслужаваме нищо по-малко от непрекъснато развитие напред. Време е да приемем, че заслужаваме възход, призова Янев дни преди да стане ясно кой застава зад него.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>