С национална подписка Мая ще оказва натиск върху кабинета да въведе мерки за хората

01.05.2022 12:41 Лиляна Клисурова
Партията на Мая Манолова бе учредена официално в НДК. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Мая Манолова бе посрещната с цветя.
Гост на събранието е съпругът на Манолова - ексдепутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов.
До Манолова на трибуната седнаха Никола Вапцаров, зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, IT специалистът Юлиян Ненчев от Плевен, юристката Весела Кънчева и учителката Мими Караколева.
Никола Вапцаров и Мая Манолова
"Изправи се България" събра хора с кауза и няма да има партийни структури, а ще работи с инициативни комитети.

"Изправи се България" събра хора с кауза и няма да има партийни структури, а ще работи с инициативни комитети

Национална подписка, с която правителството да бъде принудено да въведе мерки в помощ на хората, стартира новата партия на Мая Манолова "Изправи се България".

В подписката ще бъдат разписани конкретни искания, сред които нулево ДДС върху битовите сметки, стоките от малката потребителска кошница, намаляване на ДДС за лекарствата, необлагаем минимум в размер на МРЗ, таван на цените на основните продукти, дотиране на първите 60 лв. гориво за всяко семейство с доходи под 2500 лв., преизчисляване на пенсиите на база осигурителния доход за предходната година.

Заемаме се с трудовата реформа, на България й е необходим нов социален договор, обясни Манолова. Затова тя и екипа й започват обиколка на страната и ще разясняват целите си в разговори с хората.

Задачите зададе самата Манолова при учредяването на партията си в зала 3 на НДК. На събранието, което тече и в този час, се събраха над 850 души от цялата страна.

До Манолова на трибуната седнаха Никола Вапцаров, зам.-кметът на община Тунджа Станчо Ставрев, IT специалистът Юлиян Ненчев от Плевен, юристката Весела Кънчева и учителката Мими Караколева.

Сред учредителите са бившият общински съветник Войслав Тодоров, ексдепутатката от НДСВ Деница Димитрова, енергийният експерт Еленко Божков.

От дъното на залата като гост събранието наблюдава съпругът на Манолова - ексдепутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов.

Новата партия стъпва на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която от 2,5 г. работи в защита и подкрепа на гражданите.

Нов тип държава се постига с много усилия и с партии и правителства, чиито дневен ред не се разминава с този на гражданите. Уви, 30 г. не случихме и българите, вместо достоен живот, получават мизерия, каза Мая Манолова в словото си пред учредителното събрание. Тя обясни, че днес "правителството на богатите приятели" е заменено от "ново правителство на богатите приятели", но вместо магистрали, то ще строи завод на живота, за батерии.

Голямото разочарование след първите 100 дни от кабинета "Петков" е, че вместо да разгради модела "Борисов", той го продължава и надгражда.

120 дни по-късно "промяна" стана лоша дума, метафора за кризи, които не се решават, а цената я плащат бедните. Промяната стана подмяна - на ценности за постове и комисионни. Това е моделът на ГЕРБ, но приложен от четворната коалиция, коментира Манолова.

Не можем да сме част от това, но не можем да останем безучастни, да стоим с наведена глава. Затова създаваме първата партия на обикновените хора, социалната партия на България, обясни тя.

Нов социален договор с голяма реформа и увеличаване на доходите, е сред основните приоритети на "Изправи се България". Тя ще работи още за силна социална система, подкрепа за малкия и средния бизнес, безплатно здравеопазване, образование, зелена България, борба с корупцията на всички нива, промени в конституцията, които най-накрая да реформират прокуратурата.

Ще бъдем различната партия, защото не сте партийни, а смели и отговорни хора, непримирими с несправедливостта. Не сте тук за постове, а защото има едно единствено условие - да сте хора с кауза, обърна се Манолова към хората в залата. И изброи поименно част от присъстващите за какво са се борили. Определи ги като активни и смели хора. Затова ние сме различни - никога не се крием по кюшетата, а сме там, където е опасно, където хората имат нужда от помощ и подкрепа, каза още Манолова.

Затова новата партия нямало да бъде на партийните клубове, на тежките събрания и бюрокрацията, а на действието - на инициативни комитети, на каузи. Партия без партиен елит, а мрежа, в която не членовете ще работят за началството, а ръководството ще подкрепя инициативните комитети, тези с каузи, хората, които са дръзнали да се изправят срещу монополист или олигарх.

Няма социална партия в парламента в момента, обобщи Манолова.

Ние сме срещу всяка война, срещу износа на оръжие за Украйна, допълни тя.

Оставаме тук и ще се борим срещу схемите, корупцията и всяко крадливо управление.

Голямата цел ще бъде повишаване на доходите на гражданите до нивото на най-проспериращите държави в Европа и безкомпромисна битка с корупцията.

Изчакахме 130 дни, за да видим каква ще бъде посоката, но резултатът го виждаме, затова е време да кажем: Стоп на подмяната, каза още Манолова. И се обяви срещу работата през уикенда без двойно заплащане, срещу това като напусне някой, да ви викат да вършите неговата работа без допълнително заплащане. Новата партия е за стръмно повишаване на минималната работна заплата, поетапно въвеждане на 4 дневна работна седмица, регламентиране на хоум офиса.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>