Шулева: Свален ДДС на хляба пести 74 ст. на месец, а таван на цените води до спекула

01.05.2022 08:56
Лидия Шулева

Освен до спекула и корупция - защото това ще бъдат цени, определяни от чиновници, и до дефицит, до нищо друго няма да доведе въвеждането на таван на цените.

Това заяви бившият социален министър, а преди това и икономически в кабинета на Симеон Сакскобургготски Лидия Шулева.

До нищо добро няма да доведе, категорична бе тя пред Би Ти Ви.

Подобно е мнението й и за намаляването на ДДС. Някой да е почувствал по-ниски сметки в заведенията, след като за тях беше намалено ДДС, или пъкпо-ниска цена на бирата, за която също се намали, попита Шулева.

Мярката няма да доведе до усещане за по-добри цени у населението, обобщи вицето на царя.

На кой точно хляб ще бъде намалено ДДС, след като има десетки видове, или на всички тестени изделия, продължи тя по повод други идеи в управляващата коалиция.

Ако при основен тип хляб ДДС се намали от 20 на 9%, са направени изчисления, че на месец спестяването може да е 74 ст. Тези 74 стотинки толкова важни ли ще се окажат в бюджета на хората, попита Шулева.

При олиото спестяването на месец би било 34 стотинки. И то ако допуснем, че това намаляване на ДДС отиват директно при потребителя, даде тя друг пример.

Добре да си даваме сметка, когато се говори за тези неща. Мерките трябва задължително да са насочени към производителите - животновъди, растениевъди. Задължително трябва да се компенсират високите цени на торовете и фуражите, оттам идва и по-високата цена на крайните продукти и трябва да ги подкрепим в началото на веригата, вместо да се чудим накрая как да поевтиняват продуктите, обясни тя.

Нулев данък за реинвестирана печалба е много по-правилно от намаляване на ДДС. На Българя е необходим растеж. Много бързото стартиране на програмите е другото - лежат на трупчета милиарди както по Плана за възстановяване, така и по оперативните програми и час по-скоро управляващите трябва да ги отворят

Ясно трябва да се дефинира понятието енергийна бедност, да се даде подкрепа за домакинствата, чиито жилища не са изолирани и плащат по-висока сметка за ток.

Ваучерна система за доплащане на едни гарантирани киловатчаса енергия, нужни за минимален комфорт в жилището, е друга адекватна мярка, изреди Шулева.

Въпросът трябва да е номер едно в дневния ред на правителството, тъй като предстои и гражданите да излязат на свободния пазар на енергия, подчерта тя

Критериите, по които определена група хора подлежат на социално подпомагане трябва да се актуализират спрямо инфлацията. Те са от миналата година, сега голяма група остава извън подпомагането.

Т.е. диференцирано подпомагане на уязвимите групи, не пари на калпак, както през последните години. Да, това означава отделяне на ресурс., но инфлацията пълни бюджета, даде още съвети експертката.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>