Чистят и плачат за загиналите близки. И бързат да стегнат втория си дом в Пловдив (снимки)

30.04.2022 17:40 Радко Паунов
Светлана Кравченко и двама мъже боядисват оградата на входа.
Жена от Украйна бърше радиатора на входа на бившата болница. И често си поплаква.
Пета седмица жени от Украйна изнасят боклуци от бившата Белодробна болница.
Не само в сградата, но и в двора се работи ударно.
Млади жени с търмъци събират сухите треви.
Алексей Рогочий (вляво) и българинът Андрей Николов също са в бригадата.
Не щадят сили, защото искат по-скоро да се нанесат.
Паметникът на Димитър Кудоглу е почистен и възстановен от почетния консул на Украйна Димитър Георгиев.
Млад баща е сменил жена си в гледането на детето.
Докато майките чистят, децата си играят по пейките в двора на бившето здравно заведение.
Мъже застилат с балатум боядисаните помещения.
Само преди месец тук не можеше да се стъпи от мръсотия и вехтории.
Вече има и доставени матраци.
Направени са и детски тоалетни.
Баща поставя балатум, а по-големите му деца помагат.
Бесарабският българин Димитър Каражелев разказа, че жените много често плачат за загиналите си близки.
Има още много работа по другите стаи.
И перални са поставени в едно от помещенията.
Мъж поставя ключалки на вратите.
Голяма част от стаите още не са боядисани.
Млада жена забърсва всеки сантиметър.
Гледат с работа да отвличат вниманието си.
Пета седмица има акции в Белодробна болница в Пловдив.
Почистват стеблата на дърветата от бръшляна.
Докато майките чистят, децата сами се занимават навън.

- Пета седмица украински жени превръщат бившата Белодробна болница в център за настаняване

- Ако Путин ми се яви, ще го завържа за стол и ще му показвам какво е направил, казва 28-годишният Алексей

Не издържам като ги гледам как по цял ден плачат. Чистят и ридаят тихо за загиналите си близки. Сърцето на моменти ми се къса, признава Димитър Каражелев, бесарабски българин от Молдова. Той и няколко мъже застилат с балатум боядисаните помещения в бившата Белодробна болница на Пловдив, която се преустройства за временен център за настаняване на бежанци от войната. 

И днес над 50 души усърдно подготвяха помещенията, които трябва да дадат подслон на поне 300 нуждаещи се. Още на портала Светлана Кравченко и двама по-възрастни мъже боядисват ръждясалата ограда с бяла боя. Работят бързо и не говорят. "Става красиво", казва Светлана, която повече от месец е в Пловдив.

В двора на бившето здравно заведение гъмжи от работници. Жени с търмъци събират сухите треви на купчина. Мъже кастрят самораслата растителност и я струпват. Сред тях е и 28-годишният Алексей Рогочий от Киев.

"Всеки уикенд сме тук. Иначе през делничните дни си има майстори - едни поправят покрива, други боядисват помещенията, а в почивните дни с моите сънародници се включваме в акциите", обяснява младият мъж. Той е IT специалист и е пристигнал у нас още на 13 март от Киев.

"Ако пред мен е Путин нищо няма да му кажа. Ще го вържа за един стол и ще му покажа да види всичко, каквото е причинил. Ей така, да гледа!, казва без злоба Алексей.

В това време се обажда жена, която събира отпадъци. "Путин не го интересува. Той вижда какво е сторил, но едва ли му пука", изрича тя и очите й се насълзяват.

12 помещения на втория етаж в западното крило вече са застлани с балатум. Стените са измазани по два пъти с латекс, навсякъде блести. А само преди месец не можеше да се стъпи от мръсотия, стари болнични кушетки и продрани дюшеци

"Ще стане, няма начин", допълва възрастна жена, която бърше праха по радиаторите. Има обаче още много работа. Голяма част от стаите не са измазани. Но бесарабският българин Димитър Каражелев е решен да помага докрай, въпреки, че се натъжава, като слуша как жените ридаят.

"Гледам да им отвличам вниманието, като им създавам ангажименти. Тогава се отърсват от болката и живват, втурват се да чистят", допълва той. По думите му жените плачат за загиналите си близки. "Те са от Мариупол, Харков, Херсон. Тези градове са подложени на непрекъснат обстрел. Няма къде да се върнат, всичко е сринато със земята", добавя Димитър, който от 2013 г. живее в Пловдив. Казва, че мъжете, които са пристигнали у нас, са или с повече от три деца, или са извън възрастта за наборна служба.

"Онзи ден дойде младо момиче. Седна отвън на пейката и през цялото време плака. Миналата неделя навръх Великден устроихме празник в двора. Уж празник, а повечето стояха отстрани и бършеха сълзи. Гледам с работа да им отвличам вниманието, за да не мислят за войната", допълва Каражелев.

Наталия Еллис, движещата фигура за превръщането на бившата болница във временен център, казва, че всеки момент ще започнат да пристигат първите мебели за оборудване на измазаните и застлани помещения. 

"Чакаме община Пловдив да плати на "Топлофикация" 10 000 лева, за да пуснат топлата вода. Няма как да гледаме деца без топла вода. Надявам се до края на следващата седмица това да стане", не губи кураж украинката, който от няколко години живее в Пловдив. 

Понеже вижда как сънародничките й ридаят, затова иска да ги събере под един покрив, за да се подкрепят взаимно. "Когато са заедно и общуват помежду си, по-лесно ще преодоляват болката", смята тя. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>