Обвиниха сина на кмета на Панагюрище, че запалил сухи треви в чужд имот. Баща му: Задържан е брутално, не е виновен

30.04.2022 14:04 Любо Илков
Иван Белишки е задържан за нанасяне на лека телесна повреда на полицаи.
Кметът на Панагюрище Никола Белишки
Съпругата на Иван снимала как го задържат.

От полицията твърдят, че младежът оказал съпротива.
При ареста бил с нож и газов пистолет

Съдът остави кметски син в ареста заради побой над полицаи, на друг кметски наследник магистратите не разрешиха да носи оръжие, трети пък полицията спря за проверка и установи, че шофира след употреба на наркотици. И това за последните 3 дни.

Преди време пък често се споменаваше името на сина на бившия вече кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков. Мартин дори бе съден с баща си.

Родителите обаче ревностно защитават наследниците си и разказват за техните невинни прояви.

“Синът ми не е престъпник. Няма да оставя нещата така”, каза пред “24 часа” кметът на Панагюрище Никола Белишки по повод задържането на 22-годишния му син Иван в кюстендилското с. Ломница.

В четвъртък вечерта Белишки разпространи в социалната мрежа видеоклип как синът му е арестуван на 26 април от трима цивилни полицаи. Според него по анонимен сигнал и без заповед. 

Иван Белишки, който учи право в НБУ, бил задържан,

докато със съпругата му Габриела гостували на нейните баба и дядо в с. Ломница. Пътят до къщата бил черен и разбит и Иван оставил колата си на няколкостотин метра от имота.

На 26 април решил да нагледа автомобила, защото на следващия ден планирали да пътуват към Панагюрище, разказа баща му.

При автомобила Иван срещнал тримата цивилни полицаи, които му казали, че в близост е имало пожар, и го попитали дали не е видял нещо. Поканили го и да даде показания в Кюстендил. И последвал опит за арест.

След инцидента оперативните работници твърдели, че младият Белишки побегнал и оказал съпротива при задържането му. Затова го заподозрели, че е направил пожара.

Той пък твърди, че бил нападнат от полицаите и арестуван безпричинно. Когато го задържали, на мястото пристигнала и съпругата му Габриела. Тя заснела всичко с телефона си и на няколко пъти попитала полицаите защо арестуват мъжа , но не получила отговор.

На кадрите се вижда как двама цивилни полицаи натискат главата на Иван Белишки в асфалта, като го държат за врата и го притискат с телата си.

Съществувала е реална опасност да умре от задушаване,

коментират неговите близки.

В момента Иван Белишки е в ареста в Кюстендил с мярка “задържане под стража” по обвинения за нанасяне на леки телесни повреди на двама полицаи, съобщи баща му.

Друго обаче твърдят от МВР.

“Полицаи са задържали 22-годишен мъж за умишлено причиняване на пожар в чужд имот - сухи треви и ниска растителност, в землището на с. Ломница. Спасена от пламъците е 50 дка смесена гора. 

От автомобила (който е бил паркиран в близост до запаления терен) на задържания служителите са иззети патрон и пистолет. В къщата в Ломница са открити и иззети 2 пистолета, ловна пушка и над 400 патрона от различен калибър.

При задържането 22-годишният е бил въоръжен

с пистолет и нож, оказал е съпротива и е нанесъл телесна повреда на полицай, който е с разкъсно-контузна рана на главата”.

“Синът ми не е извършвал никакъв палеж. За това говори фактът, че няма повдигнато подобно обвинение. Освен това той не обитава имот в Ломница, а е бил там на гости. При ареста у него са намерени законно притежаван газсигнален пистолет и джобно ножче.

Газсигналният пистолет е законно притежаван от мен - остана в колата след възстановката на Априлското въстание в село Баня.

Намерените пушка и два пистолета във въпросния имот не са на сина ми, а на друг човек, който ги притежава законно. За това срещу сина ми няма повдигнато такова обвинение. Той единствено е задържан и обвинен за нанасяне на леки телесни повреди на двама полицаи”, разказа Никола Белишки.

Той е категоричен, че арестът и обвиненията срещу сина му са скалъпена история.

Името на 22-годишния Иван Белишки нашумя при първите протести в София срещу военните действия на Русия в Украйна. Тогава той изгори руското знаме по време на първия митинг.

По-късно пред “24 часа” заяви, че действията му били крайни, но искал да покаже, че геноцидът в Украйна трябва да спре. Обясни, че работи като специалист-консултант в частна военна компания и в тази връзка бил в Украйна два месеца преди войната.

След нейното начало ходил на хуманитарни мисии.
Иван Белишки

не за първи път има проблеми с полицията

През 2019 г. е задържан в София по обвинение за търговия с културно-исторически ценности. Според баща му става дума за стари монети на обща стойност под 100 лв.  

През март миналата година катастрофира с джипа си в центъра на Панагюрище, след което напусна местопроизшествието. По-късно заяви, че го е направил, защото е изпаднал в шок.

Преди парламентарните избори миналата година Иван Белишки е викан, проверяван и предупреждаван от полицията да не участва в купуването на гласове, въпреки че не е имало доказателства и обвинение за подобно деяние.

Младият мъж е семеен и единствено дете на кмета на Панагюрище и съпругата му.

Бащата Никола Белишки е трети мандат кмет, издигнат от ГЕРБ. Твърди, че репресията срещу сина му е политически натиск срещу него.

Момчето на кмета на с. Жижево дрогирано зад
волана на беемвето си

Синът на кмета на сатовчанското с. Жижево Малин Койруков е бил задържан на 26 април т. г. да шофира БМВ дрогиран. Той бил спрян от полицаи от РПУ-Банско, в Добринище. При теста било установено, че 19-годишният Александър шофира след употреба на наркотици.

“Не знам какво е станало, защото синът ми днес е на работа и не съм разговарял с него”, каза кметът на Жижево.

Според неофициална информация младежът, който завършил през 2021 г., е в условията на изпитателен срок по предишна условна присъда.

“Миналата година по време на абитуриентските празници имаше нещо такова. Полицаи го бяха проверили, докато стои до колата на паркинг.

Не я е карал. Имаше условна присъда, но тя беше 3 месеца и всичко е изтекло. Не знам тогава какво точно беше нарушението му”, допълни бащата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>