Без руски газ цената за България ще е като в ЕС - на 10 май ясно с колко поскъпва (обзор)

29.04.2022 20:26 Марияна Бойкова
КЕВР проведе заседание за цената на газа за май. Шефът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов се включи по скайп

Ако сметките са верни, това означава увеличение с 30%

Хвалят “Булгаргаз”, че осигурил алтернативни източници и за първи път България ще е енергийно независима от Русия

Цените на природния газ в България ще се изравнят с тези в Европа заради спрените доставки от Русия. Досега не е било така, тъй като се е разчитало на дългосрочните договори, съобщи в петък шефът на КЕВР Станислав Тодоров.

В момента борсовите цени в Европа са малко под 100 евро за мегаватчас. Тодоров прогнозира, че предвид големите количества, които купува “Булгаргаз”, цената ще бъде малко по-ниска поради търговската отстъпка. Ако прогнозите на енергийния регулатор са верни, това означава поскъпване с около 30%.

По-късно от КЕВР уточниха, че решение за цената ще има на 10 май, а последното заявление на “Булгаргаз” ще бъде внесено на 4 май.

В момента газовата компания все още сключвала договори с други доставчици и ще внесе и на каква цена са доставките, за да може комисията да направи проверки.

До момента “Булгаргаз” е дал прогнозна цена за май от 150,11 лв. за мегаватчас, което е увеличение с 5,27% спрямо април.

Но сега ще има изменения заради спрените доставки от Русия. До 27 април газ идваше по два дългосрочни договора - с “Газпром експорт” за 90% от количествата, останалите са азерски.

Сега вече е валиден само този за доставките от Азербайджан, посочи Тодоров. Заради подписания през септември 2021 г. анекс не може да се ползват пълните количества, докато не бъде окончателно завършена газовата връзка с Гърция. Поради това спрените руски 90% ще бъдат компенсирани от други доставчици, но по пазарни цени, които са валидни в Европа.

За май са договорени алтернативни доставки на природен газ, които да заменят липсващите количества от “Газпром”. Това съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз” Людмил Йоцов.

Шефът на КЕВР похвали газовата компания, че въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на “Газпром” са осигурени алтенативни източници. “Дори и при тази извънредна ситуация “Булгаргаз” декларира, че няма да има ограничаване на консумацията на газ, ще има достатъчни количества за всички потребители. За първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на газ от Русия”, заяви Тодоров.

В КЕВР се работи и по доклад за цените на топлинната енергия, но тарифите ще са ясни след произнасянето на енергийния регулатор за това колко ще струва природният газ през май.

Ако докладът за цените на топлофикациите излезе след 10 май, то процедурите за обсъждане ще отнемат време и евентуално поскъпване на топлата вода и парното ще има от 1 юни.

Все още не са ясни намеренията на регулатора какво ще се прави с цената след отпадането на мораториума. Според експерти парното трябва да поскъпне с 40%, защото цената му сега е смятана на 1 юли миналата година, когато газът бе 47 лв. за мегаватчас, а сега е 142,49 лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>