Зам.-кмет пред почти празна зала: Подкрепете ни да изтеглим още 44 млн. лева за Пловдив

28.04.2022 17:45 24 часа Пловдив онлайн
Ангелина Топчиева и зам.-кметовете Пламен Райчев (вляво) r Величко Родопски.
Залата, в която се прави публичното обсъждане.

От тях по 12 млн. лева отиват за довършване на двата стадиона и 20 млн. лева - за плувен басейн

Моля ви, подкрепете ни да изтеглим нов общински дълг от 44 млн. лева за довършване на двата стадиона "Христо Ботев" и "Локомотив", както и за изграждане на новия плувен басейн "Младост" в Пловдив.

С тези думи се обърна зам.-кметът по строителството Пламен Райчев на общественото обсъждане, което се провежда в залата на общинския съвет. На него присъстват неколцина общински съветници и граждани. Секретарят на общината Ангелина Топчиева заяви, че трите обекта са от изключително значение за града. От новия дълг средствата ще бъдат разпределени по 12 млн. лева за двата стадиона и 20 млн. лева за плувния басейн.

Райчев припомни, че през 2020 г. с правителствено постановление при управлението на ГЕРБ за двата стадиона са отпуснати 37 млн. лева. От тях 25 млн. лева са били за Колежа, а другите 12 - за "Локомотив".

"Направихме пазарно проучване, което установи, че за стадион "Христо Ботев" са нужни общо 52,3 млн. лева. Имаше надежда допълнителните средства да дойдат от държавата, но това не стана. Сега сме в трудна ситуация", обясни зам.-кметът.

Според него с отпуснатите 25 милиона не могат да довършат Колежа. "Виждането ни е от новия дълг да отделим още 12 млн. лева и с общи усилия с изпълнителя (ПИМК) да го довършим", каза Райчев. По думите му до момента били усвоени 12 млн. лева и предстояло да разплатят още 3 млн. за извършени дейности.

За втория стадион - "Локомотив", първоначално държавата отпусна 12 млн. лева. С тях трябвало да направят трите трибуни. Едната била готова на 80%, втората била в груб строеж, трябвало да се изгради централната и да се направи вертикалната тренировка.

"Така ще имаме два завършени стадиона, с които да се гордеем", каза зам.-кметът.

За плувния басейн "Младост" сметките показвали, че са нужни 20 милиона лева.

Заместник-кметът по финансите Величко Родопски обясни, че срокът за усвояване на новия дълг е 2 години при 3% лихви и срок на погасяване 20 г.

"Против съм тегленето на заеми най-вече за начина, по който се прави", възрази протестърът Любомир Чакъров. Спортни деятели обаче подкрепят довършването на трите обекта.

Екипът на Здравко Димитров вече изтегли заем от 40 млн. лева за пробив до Водната палата и ремонт на улиците "Хаджи Димитър" и "Царевец".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>