Прокурор Добринка Калчева, кандидат за член на ВСС: Бих взела решение за Гешев, ако има доказателства

29.04.2022 09:40 Ваня Драганова
Прокурор Добринка Калчева

Не се ръководя от обществените очаквания и нагласи, а от фактите, казва обвинителката от Пловдив

- Прокурор Калчева, какъв знак е, че сте първата номинация за член на ВСС от прокурорската квота?
- Това е въпрос на преценка. Но е факт, че кандидатурата ми беше издигната първа, което приемам за добър знак.

- Обществените очаквания са, че новият състав на ВСС ще смени главния прокурор Иван Гешев. Как гледате на тези нагласи?

- Като прокурор се стремя да не се водя при вземането на решения от обществените „очаквания и нагласи“, а от фактите и доказателствата по конкретен казус. Ако бъда избрана за член на новия ВСС и на неговото внимание бъде поставено за разглеждане искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, ще взема отношение съобразно съдържащите се в него факти и представените от вносителя му доказателства, като стриктно се придържам към закона и морала. Така, както винаги съм постъпвала в работата си досега.

- Като представител на една от най-атакуваните институции у нас как мислите, че може да се изчисти имиджът на прокуратурата?

- За съжаление в последните месеци сме изправени пред безпрецедентен, неприемлив и недопустим междуинституционален конфликт, чиято вербална изява, в дадени моменти агресивна, искрено се надявам да не цели това. Но определено ще доведе в своето продължение до тотален срив на доверието на обществото в съдебната система и в частност в прокуратурата. А така също и на всеки отделен гражданин в ежедневната добросъвестна работа на прокурорите. Съзнавам, че това доверие не се полага по презумпция, а следва да бъде възвърнато и отстоявано ежедневно с прозрачна, ефективна, компетентна и в крайна сметка справедлива работа на всеки един прокурор.

- Как си обяснявате факта, че хората хем не вярват на държавното обвинение, хем се плашат с прокуратурата по всеки повод?

- Фактът, че хората се обръщат именно към прокуратурата, независимо от насажданите негативни настроения към нея, недвусмислено опровергава твърдението, че нямат доверие в държавното обвинение. Очевидно е, че в прокуратурата виждат единствения орган, който би могъл да вземе отношение по проблема им на фона на големия брой неефективно работещи контролни органи.

- Не са ли твърде много задълженията на прокуратурата. Държавното обвинение, освен с преките си задължения, се занимава и с контрол по законосъобразност на актовете на общинските съвети. Преди години дори се правеха проверки на състоянието на язовирите, с които иначе се занимават куп институции.

- Задълженията на прокуратурата и нейните правомощия са конституционно и законово закрепени. Изпълняваме ги в обема, в който са ни възложени. В тази връзка съществуваха в предходното Народно събрание идеи за ограничаване на компетентността на прокуратурата в насока тя да не упражнява надзор за законност, в широк смисъл, извън типичната прокурорска дейност. Тези идеи към момента явно са изоставени, като считам последното за положително. В противен случай бихме били изправени пред неефективно работещи контролни органи и същевременно липса на правомощия на прокуратурата да упражнява контрол върху дейността им, или казано по директно, „да ги накара да си свършат работата“. Намирам, че в настоящия момент ефектът от подобни промени би бил твърде спорен.

- В момента работите по концепцията си като кандидат за член на ВСС, но основните послания вероятно са ясни. Кои са те?

- Основното послание действително е ясно и то е безкомпромисно отстояване на независимостта на прокуратурата като неделима и неотменима част от съдебната власт при възвръщане и утвърждаване на високо обществено доверие в дейността й.

- Наскоро Пловдивският апелативен съд върна по ваше искане делото срещу кипъреца Димитракис Пирилис, който прегази крадец в стопанството си, за ново разглеждане на първата инстанция. Имало ли е случаи, в които сте установявали неправилни съдебни процедури, но съдът не се е произнасял във ваша полза?

- Естествено, имало е случаи. Но това е нормално и по-скоро се явява изключение. Дали една съдебна процедура или съдебно решение в резултат от същата са неправилни, по закон е призван да решава единствено съдът. Задължението на всеки един прокурор е да изложи аргументирано тезата си и да положи усилия да я защити.

CV

Добринка Калчева е завършила право в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Има 24 години юридически стаж, който е изцяло в съдебната система.

Започнала е работа като следовател, а от 2014 г. е прокурор.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>