3 риска спрели кабинета да плаща в рубли - губи контрол върху парите, неясен курс и страх ще дойде ли газът (Обзор)

27.04.2022 22:37 Марияна Бойкова

Бизнесът настоява за преговори с руската компания

Доставките са за 30 дни, после пак ще има, но през Гърция - може да е руски

Руският газ за България и Полша, които са едни от вратите му към Европа, спря в сряда.

В следващите месеци това няма да е фатално за страната ни, защото 2/3 от годишното потребление от близо 3 млрд. куб. метра е през отоплителния есенно-зимен сезон.

“Газпром” врътна кранчето, защото България е отказала новата схема за доставки, при която се плаща в евро или долари по сметка в Газпромбанк. Тя превалутира в рубли и ги превежда по втора сметка на купувача - вече в рубли. У нас този купувач е “Булгаргаз”, който превежда рублите на “Газпром експорт”.

Три основни риска обаче е видяло в тази схема българското правителство. Обясни ги в сряда министърът на енергетиката Александър Николов. Първият - губим контрол върху парите след превода им, той се прехвърлял върху трета страна - руската банка. Вторият бил свързан с неяснотата на валутния курс при обмяната. Управляващите отчели и риск да платим, но да не получим газ.

Николов бе категоричен, че докато е министър,

България няма

да води

преговори под

натиск и с

наведена глава

От думите му се разбира, че на този етап кабинетът не обмисля да приеме плащането по предложената с указ на Владимир Путин руска схема.

Това обаче разтревожи бизнеса, който разчита на сигурни руски доставки. Газови търговци попитаха управляващите ще водят ли преговори по рисковите точки, очертани от министър Николов. От Българската газова асоциация са изпратили писмо до председателите на парламентарните групи, в което настояват “Булгаргаз” да приеме условието на Москва за плащане в рубли поради липса на алтернатива.

Търговците се позовават на информация от Еврокомисията от 23 април, че компаниите може да потърсят начини за плащане в рубли и това нямало да е заобикаляне на санкциите срещу Русия.

От асоциацията смятат, че това е достатъчно за преговори с “Газпром”. В четвъртък и от други бизнес организации като Асоциацията на индустриалния капитал поискаха приемане на плащането с превалутиране в рубли. Бизнесът пита още какво ще е бъдещето на руските доставки, за да може търговците и производителите да правят разчети.

Страната ни има осигурени доставки за следващите 30 дни, при това без да има ограничения в потреблението. Обеща го лично премиерът Кирил Петков. Какво обаче следва след този 1 месец?

Доставки за България ще има отново, като най-вероятният маршрут е през Гърция, твърдят енергийните експерти. Парадоксалното в случая е, че сега през страната ни се транзитира руски газ за Гърция, Македония, Сърбия, Унгария. Което означава, че същото гориво от “Газпром” ще идва у нас, но от Гърция. Според запознати това вече се случва - “Булгаргаз” получавал газ от гръцката компания ДЕПА. Вероятно няма да се разкарва един и същи руски газ по тръбите между двете държави, а нужните количества ще остават у нас и ще се плащат на Атина. Специалистите коментират, че капацитетът на входно-изходната точка Кулата-Сидерокастро надвишава пролетното потребление на България. Оттам в момента влиза и азерският газ, за който имаме договор за 1 млрд. куб. м, но поради незавършената още връзка с Гърция получаваме 1/3 от количествата. Очаква се тя физически да е готова през юни.

От Гърция дойдоха уверения, че ще ни осигуряват и втечнен газ от терминала при остров Ревитуса. Има възможност дори за внос от Италия по Трансадриатическия газопровод, ако някой реши да купи оттам.

Според министър Николов възможности има за внос от Гърция и Турция, както и втечнен природен газ за балансиране. С Турция обаче страната ни няма споразумение за междусистемна свързаност, за което бе подписан меморандум още през 2009 г. при предишната криза с “Газпром” и спиране на транзита през Украйна.

Като изнудване определи поведението на “Газпром” премиерът Кирил Петков. Той успокои, че страната има гарантирани резерви до края на май.

Други експерти пък

видяха в

действията на

руската компания

опит да бъде

свалено

правителството

Причина - не било ясно защо точно на България е спрян газът, след като изискването за плащане в рубли важи за други държави, сред които Германия, Австрия, съседна Гърция. А никоя от тях не е направила изявление, че ще приеме новата схема за плащане. (Виж 3-а стр.)

До 27 април, когато бе спрян газът, въпреки че “Булгаргаз” го е платил за целия месец, миксът за България беше с едни от най-ниските цени в Европа. Министър Николов уточни, че платените авансово пари за май били върнати от “Газпром”.

В микса от газ за българския пазар влизат доставки от Азербайджан по формула с петролните деривати, а през изминалите месеци техните котировки бяха по-ниски от рекордите на газовите борси в Европа, от които идват 70% от цената за България. Какви ще са новите цени, още не е ясно, защото няма информация на каква цена ще са алтернативните доставки от Гърция и други държави. Министър Николов отговори на въпрос на “24 часа”, че ценовото заявление на “Булгаргаз” в КЕВР за май ще зависи от микса на природния газ, който ще се достави.

Експерти изчислиха, че заради рекордното поскъпване на газа, което до този момент не се е отразило на цената на парното заради наложения мораториум, топлинната енергия би трябвало да се вдигне поне с 30-40%. Според специалистите сегашната цена на парното е на база на цена на газа от 47 лв., а в момента тя е 140 лв.

Имало възможност поскъпването да се раздели на две, за да се понесе по-леко от клиентите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>