Как общините край Пловдив привличат лекари и пациенти, а болниците печелят

28.04.2022 10:00 Радко Паунов Румен Златански
Лекарка преглежда пациентка в болницата в Пърмомай.
Д-р Обрейко Обрейков
Болницата в Раковски обслужва и община Брезово.

- В Раковски, Първомай, Асеновград и Карлово местните здравни заведения вдигат заплати, обновяват техника

- Проблемът са сестрите - повечето пенсионерки

Малки здравни заведения край Пловдив печелят и привличат млади лекари. Общинските болници в Раковски, Първомай, Асеновград и Карлово дават пример как се работи в кризата.

“Разполагаме с 30 лекари, половината са местни, другите - приходящи. Единствено във вътрешното отделение сестрите са в пенсионна възраст. В детското, АГ-то и хирургията са млади. Болницата ни е второ ниво на компетентност и

лекарите ни имат право да специализират

в 11-те отделения”, обясни кметът на Първомай Николай Митков. Лечебното заведение е на печалба, която общината не прибира, а оставя за реинвестира в техника и ремонти.

От февруари в отделението по образна диагностика има високоспециализиран скенер за над половин милион лева. Апаратът дава възможност за пълния спектър от висококачествени изследвания на глава, гръден кош, корем, гръбначен стълб и крайници. Стаите в Първомай са ремонтирани. Наскоро болницата е одобрена от Националния доверителен фонд за саниране на покрива и фасадите и за изграждането на отоплителна инсталация и обновяване на осветлението. Проектът е за 600 000 лева, като финансирането от община Първомай е 30%.

“Обслужваме и близките общини Садово и дори Братя Даскалови от Старозагорска област”, посочи кметът Митков.

И се гордее, че в последните години пациентите са се увеличили и се лекуват в Първомай, вместо да пътуват 40 км до Пловдив.

Лекарите са стимулирани с бонуси, обясни управителят д-р Румяна Бойлова. На тези, които са в неотложната помощ,

заплащането на дежурство е повишено

от 100 на 150 лв. А за наетите от Пловдив е осигурен транспорт.

Управителката на болницата в Асеновград д-р Мария Даракчиева също твърди, че са увеличили приема на пациенти, а оттам и постъпленията от клинични пътеки.

“Справяме се въпреки високите сметки за ток и парно. Помага ни и общината”, обясни тя. По думите ѝ лекари има, но недостигът на сестри е сериозен.

След тежката криза преди години и болницата в Карлово “Д-р Киро Попов” успя да си стъпи на краката. Преди 4 г. здравната каса в Пловдив отказа да сключи договор с акушеро-гинекологичното отделение с мотив, че разполага само с един анестезиолог на пълен работен ден. Това на практика щеше да доведе до затварянето, което генерира 30% от приходите по клинични пътеки.

Над 200 жители и медици от Карлово тогава излязоха на протест и отделението беше запазено. Според кмета д-р Емил Кабаиванов годишно около 400 родилки минават през АГ-то. В пандемията инфекциозното отделение пък пое лечението на район с над 60 хил. души население.

“Болницата е финансово добре.

Не сме върнали нито един пациент,

въпреки че медиците са претоварени”, обясни управителят д-р Обрейко Обрейков. Обслужват болни както от Карлово, така и от Сопот, Калофер, Пирдоп и дори Казанлък. Но и в карловската болница големият проблем си остава недостигът на млади специалисти и особено на медицински сестри.

Без дългове и неразплатени сметки е и общинската болница в Раковски, казва управителят д-р Иван Томбашки. “Няма да останем без специалисти”, категоричен е и кметът Павел Гуджеров и се хвали, че болницата дори успява да събере пари за нова апаратура.

“Имаме 65 легла и три отделения - детско, неврологично и вътрешно. Има достатъчно лекари, но медицинските ни сестри са малко", обясни д-р Томбашки.

Заради намалените лимити и високите сметки за ток през зимните месеци болницата е изпитала известни затруднения, но проблемите били решени. Не се е стигало до забавяне на заплатите. Изразходвали 100 000 лева над лимита, но се очаква скоро здравната каса да ги покрие.

“Лекуваме основно жителите на Раковски и Брезово. Хората предпочитат нашата болница - добри условия и спокойна обстановка”, твърди д-р Томбашки. Но признава, че трудно се привличат млади специалисти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>