540 хил. души обявиха 254 млн. лв. доход пред данъчните, срокът без лихви и глоби е 3 май

26.04.2022 22:39 Румяна Дeнчeва
Все по-малко хора подават данъчните си декларации в офисите на НАП. Над 80% предпочитат да направят това онлайн.

540 000 души обявиха 254 млн. лв. доход пред данъчните седмица преди края на кампанията, съобщиха от НАП. Над 80% са направили това по електронен път, 20 000 са изпратили документа си по пощата, а 88 000 са посетили офис на приходната агенция.
Експертите на НАП припомнят, че годишна данъчна декларация трябва да подаде всеки, който е получил доход от хонорари, дори и ако данъкът върху тях е удържан от този, който е платил сумата. Доходите си трябва да обяви и всеки, който е продавал регулярно стоки през интернет.
Формулярът е задължителен и за всеки, който е получил през миналата година доходи от наем, изплатени са му суми от доброволно осигуряване или застраховане, както и получателите на дивиденти и ликвидационни дялове от чужбина.
Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 3 май, тъй като 30 април се пада почивен ден. Различни са крайните дати за едноличните търговци и земеделските стопани, които са избрали да се облагат като еднолични търговци- за тях финалът трябва да е не по-късно от 30 юни 2022 г. Ако някой от тях има и други доходи, например от наем, за него срокът също е 3 май.
Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени над 85 млн. лв.
На сайта на приходната агенция може да се свали и декларация с баркод, която елиминира риска от аритметични грешки, тъй като пресмята сама сумите, след като бъдат нанесени от получателя на доходите.
Който е продал имот или кола през миналата година, не дължи данък върху парите от продажбата, ако броят им е под 2 и ако те са били негова собственост поне 12 месеца преди сделката.
В предварително попълнените данъчни декларации няма данни за ползвани отстъпки от пенсионни и застрахователни вноски, от дарения, или за хора с намалена работоспособност, за вноски по ипотечен заем за младо семейство и др. Затова всеки, който ползва такива разрешени от закона намаления на дължимия данък, трябва да ги опише сам.
За улеснение на всеки, който е затруднен при проверката на данните и попълването на декларациите, на сайта на НАП има клип с указания как точно да се процедира с декларациите.
Експерти препоръчват особено внимание при попълването на данъчните декларации, тъй като допуснати грешки могат да превърнат добросъвестния данъкоплатец в длъжник . Например дали правилно е попълнил името си, ЕГН, изписал телефоните и имейлите за контакт с данъчните, особено ако междувременно са сменени. В предварително попълнената декларация е добре да се провери дали съдържа всички суми, получени като доход, за който се дължи данък.
Ползването на отстъпки се доказва с вносни бележки и други документи, които трябва да се сканират и приложат към документа. Собственик на имот, който е правил ремонт и е наел българска фирма, а плащането е станало с документи, може да ползва до 200 лв. отстъпка от годишния си данък. Старо правило, което още е валидно, са полагащите се 5% отстъпка от данъка за довнасяне при подадена декларация по електронен път. Има обаче едно количествено ограничение - размерът на намалението не може да е над 500 лв. за една година.
От тази година сумата, която ще се приспада от годишните данъчни основи за едно ненавършило пълнолетие дете, е 4500 лв., при две - 9000 лв., при три и повече ненавършили пълнолетие деца - 13 500 лева. При ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи, е в размер на 9000 лева.
Важно е да се знае, че тези облекчения ще се ползват от 1 до 31 декември 2021-а чрез работодател или при подаването на годишната данъчна декларация. Вече отпадна изискването за представяне на писмена декларация от другия родител, че той няма да ползва данъчното намаление. Дадена е възможност двете облекчения - за деца и за деца с увреждания, да се ползват от двамата родители, когато доходите на единия не са достатъчни, за да ги ползва в пълен размер. В тези случаи разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация.
Други суми, които намаляват дохода за облагане, са: намаления за хора с намалена работоспособност, с направени лични вноски за доброволно осигуряване и застраховане, с направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, със суми за дарения, с вноски по ипотечни заеми, ако изплащаното жилище е на младо семейство с граждански брак, а имотът е основен. Полага се намаление и за извършени безкасови плащания. Всички данъчни облекчения могат да се ползват ако получателя на доходите няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>