Комисарят по разширяването предупреди: Ще идва, докато пуснем Скопие в Евросъюза (Обзор)

26.04.2022 20:46 Лиляна Клисурова
Президентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк с Федерика Могерини и външния министър Теодора Генчовска преди началото на форума СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси говори пред форума.

Вижте Украйна, мислете за Северна Македония, призоваха европейски лидери на форум в София

Вижте войната в Украйна и мислете за Северна Македония и опасността от дестабилизация на Балканите.

В този дух бяха посланията, които отправиха повечето от участниците във форума “ЕС среща Балканите”. Той бе организиран от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, който е президент на АЛДЕ - третото по големина политическо семейство в Евросъюза, с подкрепата на Атлантическия клуб.

Северна Македония бе неизбежният акцент на софийския дебат за европейската перспектива пред страните от Западните Балкани. За него в София дойдоха еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, бившият върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, външни министри и зам.-министри на страните от Западните Балкани. Участваха и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси, политици и експерти.

Да се стигне до решение за старт на преговорите на Скопие още през

юни тази година, призова в прав текст еврокомисарят Вархеи. И обяви, че ще идва в България колкото често е необходимо, докато се стигне до решение.

Войната в Украйна показа, че нямаме време за губене. Виждаме, че уязвимостите неизбежно водят до конфликти и предизвикателства, знаем къде са те на Западните Балкани. Войната, на която сме свидетели днес, беше и на Балканите преди години, все още не сме си написали домашното оттогава, що се отнася до поуките, обясни Вархеи.

Именно в контекста на сегашната война е много важна пълната интеграция на Западните Балкани, затова процесът трябвало да се ускори, настоя той.

Кога ще се проведе първата междуправителствена конференция, кага ще започнем да работим по същинското членство, попита еврокомисарят. Заяви, че е изключително разочарован, че този въпрос още е на дневен ред.

Кризата в Украйна и агресията на Русия са онази камбана, която трябва да прозвучи много силно и в европейските институции. Не просто Европа трябва да се реформира, а трябва да погледне към страните от региона и към източното партньорство по съвсем различен начин. ЕС трябва да направи най-силната и

най-голяма крачка - да даде на Украйна статут на член през юни,

заяви пък Илхан Кючюк.

Българският национален интерес е всяка страна от региона да бъде член на ЕС, каза още българският президент на АЛДЕ. Имало прогрес в отношенията между България и РСМ, “въпреки опитите за национализъм от едната или от другата страна”.

Ако вярваме, че сме братски народи, трябва да направим необходимото да имаме обща перспектива в рамките на ЕС, каза евродепутатът, който е и докладчик за Северна Македония в ЕП. Той обясни, че ЕС през преговорния механизъм

може да даде гаранцията на България,

както и на РСМ, че ще вървим заедно по европейския път. Според Кючюк най-реалистичното е, ако се отмени ветото, да се потърси вариант за вписване на българите като конституиращ елемент в конституцията на РСМ. Било въпрос на технология как да се случи това.

Подходът “4+1” гарантира правата на българите заедно с правата на черногорците и на хърватите, така че да бъдат записани в конституцията на РСМ, обясни Кючюк. Той бил достатъчна гаранция, че двете страни ще влязат в нелекия разговор за историята, за миналото, за езика на омразата.

Същинският антидот срещу войната е европейската интеграция, каза пък Федерика Могерини. ЕС нямал конкуренти в региона, ако бъде последователен.

След 15 г. чакане със статут на държава кандидатка и след толкова много препоръки от страна на Еврокомисията доверието към ЕС в Северна Македония спадна, обясни пък външният министър на Скопие Буяр Османи.

Трябваше да се случи това в Украйна, за да схванем, че интегрирането не е въпрос на текуща политика, на емоции и наддумване, а на консолидиране, за да може гражданите да живеят в мир, стабилност и просперитет. За това работим и се надявам препоръките, които се чуха днес, да бъдат схванати, каза след това Османи пред журналисти.

Време е за стратегическо лидерство, не е време за политиканство, допълни той. Призна, че няма решение по отворените въпроси между София и Скопие, но призова всяка от двете страни да поеме своята отговорност, защото “историята ще ни съди за това, което правим”.

Географски Западните Балкани са обградени от ЕС. Албания и Северна Македония са изпълнили всички изисквания за старт на преговорите. Вече прекалено дълго чукат на вратата ни, сега е необходима яснота за тях. Трябва да преобърнем ситуацията, призова във видеообръщение председателят на Европарламента Роберта Мацола. Трябва да се положат искрени усилия за все още нерешените двустранни въпроси, допълни тя.

България е най-мощният двигател за интеграцията на Западните Балкани, но тя не може да се разглежда като антидот, предупреди обаче външният ни министър Теодора Генчовска. Той е в самите ценности, в прилагането им, а не в самото разширяване. Другото е недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи, заяви тя. Вписването на българското малцинство в конституцията е условие, което трябва да бъде изпълнено преди старта на преговорите, категорична бе тя.

Това, което се случва в Украйна, е резултат от поредица от грешки. Къде сгрешихме ние - България, ЕС, НАТО, попита пък Соломон Паси. Той разказа и лична история - през 1943 г., когато България спасява семейството му, негов братовчед загива във Франция. Не съм разказвал тази история досега, защото си мислех, че войната е част от миналото. Но истината е, че войната винаги е била част от бъдещето, допълни Паси. Украйна е в сърцата ни. Аз съм Украйна, допълни той.

Не вярвахме, че можем да има такава война. Но днес получаваме най-силното доказателство, че сме били прави да искаме да влезем в ЕС и НАТО, категоричен бе бившият външен министър.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>