Първите 42 касети с US гориво влизат в V блок на “Козлодуй” през 2024-а, но 4 г. ще работят заедно с руски

26.04.2022 16:35 Марияна Бойкова
Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” (на снимката) бе спрян в неделя за ремонт и презареждане с ядрено гориво.

От пуска на блоковете преди 48 г. в атомната централа са “произведени” 12 844 касети отработено ядрено гориво

 

В края на април 2024 г., когато е плановото спиране на V блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане и ремонт, в реактора ще влязат първите 42 касети гориво на американската компания “Уестингхаус”. Тази първа алтернативна доставка обаче ще бъде факт само след разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Дотогава предстоят много и сериозни анализи, които прави самата компания за това как ще се държи горивото ѝ в българския реактор.

В неделя, на връх Великден, за предпоследен път централата спря блока за презареждане само с  руско гориво.

Въпреки войната АЕЦ “Козлодуй” има касети за

V блок на руската компания ТВЕЛ,

а за VI блок е купила до 2026 г. Преди време от централата обясниха, че са обезпечили горивото си за няколко години напред, тъй като са отчитали напрежението между Русия и Украйна. Затова и V блок бе спрян за презареждане и планов ремонт безпроблемно, а през октомври това ще се случи и с шести.

Реакторът на V блок ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания и ще бъде пуснат в експлоатация в края на месец май.

В един реактор ВВЕР 1000, каквито са на V и VI блок, има 163 касети. Всяка година по време на плановия ремонт от такъв тип реактори се изваждат между 42 и 48 касети, при АЕЦ “Козлодуй” са 42.

Изваденото гориво се нарича отработено ядрено гориво (ОЯГ) и първоначално се съхранява в басейна за отлежаване на касетите. Така ще се случи и сега.

 Ако Агенцията за ядрено регулиране одобри горивото на “Уестингхаус”, след април-май 2024 г. руските касети ще бъдат поетапно сменени с американски за 4 горивни цикъла.

През това време американските ще работят заедно с руските. Преди години чешката АЕЦ “Темелин” пробва американско и руско гориво в блок и това създаде проблеми.

В АЕЦ “Козлодуй” има опит при съчетаване на различни касети – в VI блок касети ТВСА бяха поетапно сменени с нов тип гориво на руската компания ТВЕЛ - от типа ТВСА 12, което е по-ефективно, казват ядрени експерти. Подмяната на касети става поетапно, защото се вадят тези, които вече са отработили технологичното си време, останалите не могат да се извадят, тъй като са силно радиоактивни, а и не е изтекъл цикълът им на работа.   

След изваждането им от реактора касетите  престояват минимум 5 години в басейна за отлежаване на касети, който е до реактора. Те са силно радиоактивни, излъчваните лъчения се превръщат в значително количество топлина, поради което е необходимо непрекъснато охлаждане. При изваждането от реактора отделяната топлинна мощност от една касета е от порядъка на 860 киловата, а след 5-годишно отлежаване в басейна пада до 1,5 киловата.

След петата година касетите се преместват в

басейните на хранилището за отработено гориво,

което е за дълговременно съхранение до вземане на решение за извозване за преработка или преместване в хранилище за сухо съхранение.

  Капацитетът на това хранилище при нормални условия на експлоатация е 168 кошници с отработено гориво, като при извънредни обстоятелства може да бъде увеличен до 200 кошници. Една кошница съдържа 30 касети от реактори ВВЕР - 440 (каквито бяха малките 4 реактора в “Козлодуй”) или 12  касети от реактори ВВЕР-1000 (като V и VI блок).

 Ако горивото не се извозва за преработка,

капацитетът на хранилището ще бъде запълнен

през 2032 г.

Тази неблагоприятна възможност е разгледана в Националната стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и са предвидени  компенсиращи мерки, коментират експерти. 

Досега отработеното ядрено гориво се изнасяше за преработка в Русия. В резултат на тази преработка се получават високо активни радиоактивни отпадъци (ВАО) и други радиоактивни отпадъци (РАО).

Според  договорите за изграждане на  I и  II  блок на АЕЦ “Козлодуй”  след преработката на отработеното гориво двата вида отпадъци не се връщат в България. Високо активните радиоактивни отпадъци от преработката а на горивото от III до VI блок обаче се връщат, за да бъдат погребани у нас.

Отработилите касети  не може да се изнасят по въздух. През годините са използвани различни транспортни схеми, включващи комбинация от воден и наземен транспорт. Информация за текущата транспортна схема обаче не може да бъде споделяна, категорични са специалисти. 

Към днешна дата от експлоатацията на шестте блока на АЕЦ “Козлодуй”  са произведени общо 12 844 касети отработено гориво. От тях 8543 са изнесени за преработка. На площадката на централата се съхраняват 4301 касети.  Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци

предвижда гориво да се изнася, докато

площадката на АЕЦ “Козлодуй” бъде напълно

освободена от него

В момента се подготвя актуализация на стратегията, но  тази цел остава непроменена.

Няма европейско изискване отработеното ядрено гориво да се съхранява в държавата, в която е произведено. Но има изискване на Директива 2011/70/ЕВРАТОМ всички радиоактивни отпадъци, включително и високо активните радиоактивни,

да се погребват на територията на

страната, в която са генерирани 

Няма забрана отработеното гориво да се изнася за преработка, стига след нея да се погребват в държавата, където е генерирано. Всяка страна - членка на ЕС, е свободна да решава каква е нейната стратегия за управление на отработеното гориво.

Някои са възприели “отложено решение”,  като съхраняват дългосрочно това гориво, докато решат какво да правят с него.

Други страни, като България, са избрали преработка и последващо връщане и погребване на високо активните радиоактивни отпадъци на тяхна територия.  Трети като Финландия предпочитата да погребват отработеното гориво директно. 

   У нас хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво е предназначено за дълговременно съхранение по сух способ на горивото от ВВЕР-440 на АЕЦ “Козлодуй”. То е лицензирано през 2016 г. с капацитет 34 контейнера по 84 касети, или общо 2856 касети. Към настоящия момент са запълнени 19 контейнера - 1596 касети.

Други от От страната и света

Луксозен затвор без решетки в Самораново очаква 400 осъдени, ще бъдат в стаи по двама (Обзор)

Това е първото място за лишаване от свобода, построено от 60 години Нов затвор, и то без решетки, вече е факт. Той се намира в покрайнините на дупнишкото с

Нова наредба ще увеличи двойно медиците по Черноморието

Нова наредба ще задължава концесионерите да осигурят реанимационни линейки с медицински лица през няколко спасителни поста. Концесионерите са против наредбата и настояват за нейното отлагане

Изследване: 100 км разлом заплашва със земетресение 7 степен Югоизточна Турция

Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен турския окръг Хаккяри в югоизточната част на страната, предупреждават експерти, изследвали разлома

Арестуваха двама за притежание на дрога при спецакция във Великотърновско

Спецакция на пътя между Горна Оряховица и Първомайци прикова вниманието. Мъж и жена са били арестувани за притежание и разпространение на наркотици. Намерено е голямо количество марихуана

Веселин Халачев: Хотелите отварят, а няма кой да работи, летният сезон се опропасти

„Приетата промяна в Закона за чужденците не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има бизнесмени, които буквално плачат, че фалират, защото нямат работници

>