Решение за Северна Македония още през юни, поиска еврокомисар Вархеи

26.04.2022 11:40 Лиляна Клисурова
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи СНИМКА: Туитър/@OliverVarhelyi

Да се стигне до решение за старт на преговорите на Северна Македония още през юни тази година. За това призова еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи по време на форума "ЕС среща Балканите". Той се организира от президента на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк и Атлантическия клуб. 

Войната показа, че нямаме време за губене. Нямаме интерес да губим повече време, заяви Вархеи.

Ако погледнем войната до нас - виждаме, че уязвимостите неизбежно водят до конфликти и предизвикателства. Когато погледнем Западните Балкани, знаем къде са конфликтите и предизвикателствата. Войната, на която сме свидетели днес, беше и на Балканите преди години. Все още не сме си написали домашното от тогава, що се отнася до поуките, обясни Вархеи. И наблегна, че е много важна пълната интеграция на Западните Балкани. 

Мирът и стабилността се постигат най-лесно при благоденствие, каза още еврокомисарят. И извлече поука, че сега трябва да се ускори процесът по присъединяване на страните от Западните Балкани.

Не само за институциите и това, което изисква Брюксел, а за същинската интеграция, как животът на хората ще се промени и подобри, допълни той.

Верхеи обясни, че с наследяването на застоя по отношение на Северна Македония и Албания са наследени и икономическите предизвикателства за присъединяването, както и нуждата от институционални реформи. Първо да деблокираме процеса, което ще стане посредством новата методология, допълни той.

Сега, когато бушува война, започваме да си спомняме защо е важно за Европа присъединяването на Западните Балкани, каза Вархеи. И призова икономическото сближаване да бъде ускорено, да има енергийна свързаност, което ще осигурява стабилност и сигурност за целия регион.

Кога ще се проведе първата междуправителствена конференция, кага ще започнем да работим по същинското членство, попита Вархеи. И заяви, че е изключително разочарован, че този въпрос още е на дневен ред. Ако имате правомощия и не ги използвате, другите ще помислят, че това означава отстъпление. Ето защо трябва да вярваме в силите и възможностите си, в силата на процеса да води до преобразувание, допълни еврокомисарят.

Той даде пример с ковид кризата, която показала какво може да донесе липсата на интеграция. Не говорим само за политически проект, това е ежедневен проект, допълни Вархеи.

Ние винаги сме вярвали, че ЕС няма конкуренти в региона, ако бъде последователен, заяви Фредерика Могерини, която е водещ на този панел.

Тя даде думата на външния министър на Северна Македония Бургас Османи, който също е на форума.

РСМ още чака, след 15 г. статут на държава кандидатка и след толкова много препоръки от страна на ЕК. Доверието към ЕС в Северна Македония спадна, заяви Османи.

Чакаме да видим къде е стратегическото лидерство по отношение на Западните Балкани. За съжаление, агресията на Русия не се отразява на доводите ни, че ЕС може да ни подкрепи, заяви Османи.

Има много уязвимости в региона и като цяло нашите хора са много разочаровани заради липсата на яснота и стратегия. Не трябва да чакаме да има война в региона, за да има солидарност, каза още външният министър на Северна Македония.

РСМ полага усилия, ЕС също за ускоряването на процеса, отвърна Могерини.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>