Интеграцията на Западните Балкани и членството на Украйна в ЕС обсъждат на форум в София

26.04.2022 10:35 Лиляна Клисурова
Илхан Кючюк

Днес Европа трябва да погледне към страните от региона и източното партньорство по различен начин. ЕС трябва да направи най-силната и най-голяма крачка - да даде на Украйна статут на член през юни.

Това заяви евродепутатът от ДПС и президент на АЛДЕ Илхан Кючюк при откриването на форума "ЕС среща Балканите". Той е организиран съвместно с Атлантическия клуб и на него присъстват външните министри на някои от страните от Западните Балкани, както и българският - Теодора Генчовска. На форума е и цялото ръководство на ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ. 

Българският национален интерес е всяка страна от региона да бъде член на ЕС. Но България да бъде водеща страна. Ние имаме опит и можем не просто да подпомагане страните от Западните Балкани, но да ги водим, каза още Илхан Кючюк при откриването на форума.

Това, което се случва в Украйна, е резултат от поредица от грешки. Къде съгрешихме ние - България, ЕС, НАТО, попита президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. При старта на форума той разказа и лична история - че през 1943 г., когато България спасява семейството му, той има братовчед във Франция, който загива заедно с другите евреи там. Не съм разказвал тази история досега, защото си мислех, че войната е част от миналото ни. Но истината е, че войната винаги е била част от бъдещето, допълни Паси. Украйна е в сърцата ни. Аз съм Украйна, допълни той.

Не вярвахме, че можем да има такава война. Но днес получаваме най-силното доказателство, че сме били прави да искаме да влезем в ЕС и НАТО, категоричен бе бившият външен министър.

Украинските жени и деца носят най-голямата цена за тази брутална инвазия, заяви във видеообръщение председателят на Европарламента Роберта Мацола. Тя приветства страните, които подкрепиха санкциите и призова за пълното им прилагане.

Географски Западните Балкани са заобградени от ЕС. Вече прекалено дълго чукат на вратата ни, сега е необходима яснота за тях. Трябва да преобърнем ситуацията, призова Мацола. Трябва да се положат искрени усилия за все още нерешените двустранни въпроси, допълни тя.

Албания и Северна Македония са изпълнили всички изисквания за старт на преговорите. Това не само е несправедливо, но и подкопава доверието в ЕС. По отношение на Босна и Херцеговина сме внимателни. Предвид последните заплахи на Путин - той е твърдо решен да продължи с разрушителите действия и към Западните Балкани. 

Политиката за разширяване винаги е била наш път и ангажимент. Западните Балкани ще имат поддръжник в лицето на ЕП, каза Мацола.

Добре е форумът да стане регулярен, заяви външният министър Теодора Генчовска. Агресията срещу Украйна ражда предизвикателства не само пред европейските държави, но и предизвика стабилността и сигурността на целия свят, допълни тя.

Агресията е заплаха и за всеки един от нас, за нашата обща свобода. Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия, а наш дълг е да изведем уроци, каза още Генчовска. 

Тя обясни, че България подкрепя европейската перспектива на Украйна. Неизменна остава подкрепата ни и за Грузия и Молдова.

Допълни, че страната ни е най-мощният двигател за интеграцията на Западните Балкани. Но интеграцията на тези страни не може да се разглежда като антидот, предупреди Генчовска. Той е в самите ценности, в прилагането им, а не в самото разширяване. Другото е недопустим и по същество пагубен компромис с европейските принципи, допълни външният министър.

Тя призова за икономическа интеграция на страните, най-вече за закупуването на природен газ.

Поиска и визова либерализация за Косово за страните от ЕС.

Подклепата ни за европейската интеграция на Западните Балкани е категорична, но не и безусловна, допълни Генчовска. Тя обясни, че са в постоянен контакт със Скопие, за да се намерят общите теми. Изграждането на доверие обаче е труден процес, изискващ време, допълни външният министър.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>