Кинофестивалът "Златната липа" ще завладее Стара Загора за девети път

25.04.2022 16:38 Ваньо Стоилов
Деветото издание на кинофестивала за ново европейско кино "Златната липа" ще стартира в Стара Загора на 28 май, събота.

За първи път ще покажат филми и от Албания

Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино "Златната липа 2022" вече е с готова селекция на програмата си. Фестивалните дни тази година ще бъдат от 28 май до 1 юни, през които жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да гледат най-добрите киноленти от Европа, създадени през последните една-две години, съобщиха от пресцентъра на фестивала. Както повелява традицията, прожекциите отново ще бъдат безплатни за зрителите.

"Досега сме подбрали повече от 42 заглавия, а до 10 дни ще бъде качена на сайта и програмата на фестивала“, каза неговият създател и изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Ако не беше локдауна заради Covid-19 през 2020 година, това щеше да бъде 10-то юбилейно издание на "Златната липа". "Провеждането на тазгодишния фестивал е изключително постижение, защото времената са много трудни и организирането на подобни събития става все по-голямо изпитание. Благодарение на подкрепата на община Стара Загора, традицията няма да бъде прекъсната", посочи Ралчева.

За първи път тази година филмите от програмата на "Златната липа" ще се прожектират на три екрана. Основните два отново ще бъдат в голямата зала на Държавна опера - Стара Загора и на Регионалната библиотека "Захарий Княжески". Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център "Загора" в бившия Синдикален дом на културата.

"Нашето желание, като организатори на фестивала, е филмите да бъдат видени от колкото се може повече почитатели на седмото изкуство. Отварянето на трети салон ще ни позволи да покажем лентите повече от един път", каза още Магдалена Ралчева.

Регламентът на „Златната липа“ остава непроменен. Селекцията на филмите е разделена на конкурсна и извънконкурсна програма. В конкурсната програма влизат 9 филма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури. Членовете му ще присъдят наградите "Златна липа" за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.

Един от очакваните моменти и тази година ще бъде връчването на наградата за цялостен принос в киното, която досега са получавали Мария Статулова(2013), ДжанкарлоДжанини(2014), Васил Махайлов(2015), Татяна Лолова(2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт(2019), Владимир Пенев (2020). Нейният притежател отново ще получи възможността да засади своя липичка в алеята на фестивала. 

За първи път в селекцията на "Златната липа" попадат филми от Албания. „Това са две прекрасни ленти – игрален и документален филм, които ще позволят на българската аудитория да се запознаят с киноизкуството на Албания“, разкри Магдалена Ралчева.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>