Бившият премиер Борисов: "България и сега помага на Украйна с въоръжение" /обзор/

25.04.2022 15:57 Ваньо Стоилов
Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова дойдоха днес в град Шипка за освещаването на основната страда от манастирския комплекс "Рождество Христово", ремонтирана с пари, отпуснати от третото правителство на Борисов.
Преди освещаването Бойко Борисов се черкува в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и получи благословията на митрополит Киприан.
За ремонта на основната сграда на манастирския комплекс в град Шипка третото правителство на Бойко Борисов отпусна над 3 милиона лева.
Владиката Киприан освети ремонтираната основна сграда на манастира в град Шипка.
В обновената сграда на манастира ще живеят и служат 6 монаси, тук ще бъде изграден и Център за православно наследство.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова /вляво/ и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на службата в храма "Рождество Христово".
Бойко Борисов и активисти на ГЕРБ с внимание проследиха ритуала по освещаването на сградата от манастира, ремонтирана с пари, отпуснати от правителството на Борисов.
Ремонтът на камбанарията на храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка продължава.

С пари, отпуснати от неговото правителство, ремонтираха основната сграда от манастирския комплекс "Рождество Христово" в град Шипка

Днес, на Светли Понеделник, Старозагорският митрополит Киприан възглави Света Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник "Рождество Христово" в град Шипка. След службата, със свещенослужители от епархията, архиереят освети реновираната основна сграда на манастирския комплекс в съседство. На церемонията по освещаването присъстваха бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, депутати от ГЕРБ.

Интересът на Борисов и съпартийците му към новия манастир се дължи на това, че на заседанието си от 10 март 2021 година правителството на ГЕРБ отпусна над 3 милиона лева за ремонтни дейности в манастирския комплекс "Рождество Христово", а преди това - и 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията на храма, чиято най-голяма камбана тежи повече от 11 тона. Този ремонт продължава и в момента.

Занапред в този манастир ще живеят и служат 6 монаси, досега те са живели в доста неблагоприятни условия в друга сграда. Самият манастир е строен в началото на миналия век от руснаци с идеята тук да се помещава Духовна семинария към Московската патриаршия. Манастирът, заедно с храм-паметника "Рождество Христово", са правени в прослава на загиналите за свободата на България по време на Руско-турската освободителна война от 1877/78 година като руска собственост. Осветени са през 1902 година. По-късно, през 1934 година, те са дарени от бившия Съветски съюз на българската държава, когато се установяват дипломатическите отношения между двете страни. В годините предназначението на реновираната сега сграда е било различно - по време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници, по-късно е дом на белогвардейци, избягали у нас след болшевишкия преврат в Русия, сиропиталище и санаториум за лечение на болни от силикоза. До този момент тя е била държавна собственост. През 1996 г. правителството на Симеон Сакскобургготски я връща на Българската православна църква. Сградата започва да се разграбва и руши до момента, в който кабинетът на Борисов отпуска пари за нейния основен ремонт, при който не е направена нито една конструкционна промяна.

След водосвета дядо Киприан припомни: "Възкръсна Христос и радостта изпълни сърцата, душите и умовете ни, защото всички ние отново възкръснахме и вратите на Ада няма да надделеят. Възкресиха се любовта, вярата, надеждата, мъдрословието и добролюбието.

Доказателство за всичко това е и фактът, че стоим пред тази сграда. С един от моите събратя архиереи, Пловдивският митрополит Николай, обсъждахме нуждата от спешни ремонтни дейности. Преди малко повече от година се обърнахме към Министерски съвет с молба за средства за възстановяване. Гредите бяха в стаите, колоните и подовете липсваха, а слънцето проникваше в празните стаи през отворения покрив. Трудът, усилието и вярата обаче надделяха. Огромна благодарност на г-н Бойко Борисов за отпуснатите средства...".

Предстои мястото да бъде превърнато в Център за православно наследство, в което всеки ще може да се поклони и пренощува, съобщиха още от Старозагорската митрополия.

Преди освещаването на манастирската обител, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се черкува в храм-паметника "Рождество Христово" и получи благословията на митрополит Киприан.

Той отговори и на журналистически въпроси, като брифингът му бе излъчен директно във Фейсбук:

"За Българската православна църква
Първо на всички - Христос Воскресе! Второ - да благодарим на владиката, на Синода, на Българската църква, че винаги са били стожер на морала и духовността. Да кажем, че тази прекрасна църква, знаете, щеше да падне, владиката Киприан дойде, отпуснахме пари, но няма да говорим за пари в днешния свят ден. Но не само църквата, ще видите и Духовната академия как изглежда. Трето, не е маловажно - България е единствената държава, където правителство и Синод не затвориха нито една църква и манастир, когато беше ковид пандемията. Тогава владиците с Божията помощ направиха така, че само в България църквите, манастирите, католическите храмове, а и джамиите, да не затворят, а си отслужат това, което пише в Светото писание. И ако някой се опитва да вкарва интрига в отношенията между нас и църквата, това са непризнателни хора". Когато поповете нямаха заплати, когато в предишни години се биеха поповете кой да продава свещи, сега не могат да надсмогнат да продават свещи от хиляди поклонници. Направихме така, че да вземат и поповете, и ходжите запрати, колкото учителие, и да проповядват доброто. Това сме направили за Църквата. Нищо лично.
"В петък, когато българските жени преди се криеха да атедят да минат под масата, го направихме неработен ден. Мисля, че и това Църквата оцени, защото хората могат да отидат и да направят всичко, което считат за необходимо...
Така че всичко е Божа работа. И както е винаги, както започва проповед владиката, казва: "Да внимаваме". Те не внимават, крадат. А Господ е казал: "Не крадете".

За посещението на българската делегация в Украйна
Президентът на Украйна Зеленски най-ясно каза, че да отиват само тези, които имат какво да му помогнат, а не за сълзиви селфита. Той отговори на този въпрос, ако четете правилно. Ние и сега даваме много оръжие. Българската оръжейна промишленост, и в този регион, произвежда боеприпаси. Ние им ги даваме, но както във всичко, тойно, в разрез с всичко, което обещаваха Промяната. В българския парламент може това да мине. Защото имат 60 депутати от нас, 30 от ДПС, говоря приблизително, от "Има такъв народ", от "Да, България". Но кой български парламент? На тези, които се събраха, за да грабят, за постове... Кое от всичко, което Слави Трифонов каза, че ще прави в парламента, прави в момента? Той не отиде в парламента да прави пътища, да се занимава с енергетика - нищо лошо не казвам, но нито едно от нещата, за които говореше, не се случи. С "Да, България" - същото, с БСП - същото.

Това, за износа на оръжие, не го казвам аз, казват го цифрите. Ние изнасяме в пъти повече от февруари насам. Оръжейните ни заводи работят на макс. И точно продукцията, която се използва в Украйна. Това не е някаква тайна. И вашите разследващи колеги извадиха самолетите, товарителниците. Така че това е едно лицемерие. Не случайно БСП мълчат, защото с техен подпис става това. И те трябва да си отидат.

Не знам дали сме изнасяли за Русия, това не мога да кажа.

В момента Русия има един агресор, един диктатор в лицето на Путин. Дори на това свято място, където сме, ние не можем да забравяме историята и това, което са ни помагали по време на Руско-турската война, но днес ситуацията е такава и ние трябва незабавно да свършим това, което целият демократичен свят направи.

Между другото, поздравявам и колегата Макрон, добър приятел на България, отдавна иска пак да дойде във Варна и ще дойде скоро, сигурен съм! Така че те просто лъжат обществото.

За вътрешната политика

Предсрочни избори - това е най-правилното. Защото те показаха невъзможност в нито една сфера на направят каквото и да е било. И някой като каже, че предсрочните избори били лоши за държавата, вижте си архивите. Когато аз им обяснявах, че да харчим по 50, 100 милиона на избор, те обясняваха, не, не, ще правим избори до дупка, докато не дойдеме ние. Три пъти избирахме, близо 200 милиона похарчиха, сега изведнъж - било лошо за държавата. Лошо е да има такова некадърно управление.

Те са се нацепили на няколко посоки. По темата Северна Македония - лъжат, мамят, искат да продадат историята. Това правят в момента. По темата Украйна, по темата финанси, по темата икономика, по темата селско стопанство, по темата култура, по всяка една сфера. За вътрешната сигурност да не говорим. В сферата за туризма - не знаят какво ще правят с украинските бежанци.

За вота на недоверие

ГЕРБ е опозиция. Вот на недоверие можем да поискаме веднага, но не е правилно - не за друго - българите трябва да разберат защо унгарци, французи, не се подведоха по националисти, по псевдоуправляващи, и са стабилни. Трябва да разберат докрай какво са си избрали. Така че ако не е сега, вот на недоверие ще има след месец-два. Нека за продължат така, сега готвят още 2 милиарда ви да задлъжнят, ще изтеглят още 2 милиарда заем.

Патриотичните вълни, в добрия смисъл, дават възможност и на нашите партньори да разберат какво мисли народът. Аз винаги съм се съобразявал с това какво е избрал народът. Сега народът избра ли това, избра го. Докато не се вдигне и да ги махне, към момента не трябва да правим нищо. Винаги съм разчитал на народа.

Но на този светъл празник да си говорим за вот на недоверие дори не считам, че е сериозно. Те се провалиха във всичко. В момента това, което правят, е да откраднат енергетиката с фирми от Кайманите и откъде ли не, и да поставят следващото управление във финансова безизходица. Някой ще тръгне да прави реформи в енергетиката, само че парите ще са свършили. Прави ли впечатление, че навсякъде са нацвъкали солари? Вместо лозя, вместо поля - солари. А това е най-скъпата енергия. Кой ще я плаща? Българският данъкоплатец. А сега и батерии ще правят.

Нали ви извадихме документите - какво са подписвали с офшорна компания в Гранитната зала на МС. Как я избраха точно тази! Висша степен на корупция!...

За цените и по-скъпия живот

Хората го усетиха, токът се вдигна с 30 процента. И всичко ще се вдигне, цените. При ГЕРБ нито едно от тези неща, подчертавам, нямаше да се случи - нито щях да дам да се вдигне токът, нито газта, нито щях да позволя да направят това с горивата при положение, че имаш и рафинерия, а руският петрол в момента е най-евтин. Така че те за комисионни и за кражби, извинявам се, че в този свят ден го казвам, обраха народа.

И Мика Зайкова, която ми е рядко симпатична напоследък, така обяснява, че ще го разберете и вие - като отива в магазина с кошницата и си купува нищо. Колко струваше едно агне за Великден при нас - 120, 130 лева. Сега е 360 - 400. Честито на "победителите!", завърши Бойко Борисов.

Други от От страната и света

Мръсните тайни на БГ историята: Хитлер дарява на ген. Никола Жеков 500 000 марки

Фюрерът иска с това да го награди за действията по време на Първата световна война На 6 август 1915 година генерал Никола Жеков е назначен за министър на войната

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

>