Путин прати 8 кораба да вадят апаратурата на "Москва", включително и 110-годишен

23.04.2022 22:13 Георги Банов
Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва" потъна

Руският президент Владимир Путин стартира голяма спасителна операция към останките на флагмата на Черноморския флот "Москва". Търсят се строго секретни части, като устройства за кодиране, неизбухнали боеприпаси и дори изваждането на телата на загиналите моряци.

Към мястото на трагедията е тръгнала флотилия от 8 кораба, включително и "Комуна", най-старият боен кораб в света. "Москва" потъна на около 130 километра от Одеса, съобщи Forbes.

Военният екскперт Хауърд Сътън преполага, че Путин се опитва "да спаси криптологични материали - радиостанции и ключове към секретни кодове, както и оръжия и други, които могат да бъдат интересни за чужди страни".

Според него единствената причина "Комуна", която е построена преди 110 години за армията на цар Николай II, е да бъде натоварен с телата на загинали и всичко, което може да бъде спасено.

"Москва" е на около 50 метра под вода. "Трябва невероятно труда операция да се опитат да извадят кораба. До момента няма никакви индикации за това", твърди американски военен експерт.

Бесни семейства на руски моряци, които официално са изчезнали, пък стартираха кампания срещу "лъжите" и "рекета" на Кремъл. Путин бил обещал този кораб във зоната на войната. Близките били предупредени, че няма да получат финансова компенация за загиналите си синов, ако се обърнат към медиите. И въпреки това бащата на Егор Шкрибец - Дмитрий стартира кампания за търсене на истината какво се случи с кораба. След като властите не му отговорили нищо.

"Всички трябва да си понесат наказание за това което направиха. Или по-точно за това, което не направиха", заяви той пред "Кърънт Таймс".

Руснаците признаха след повече от седмица за един убит и над 100 изчезнали на кораба, ударен от украински ракети.

В петък министерството на отбраната обяви, че корабът е пострадал от пожар и 396 моряци са евакуирани. Нямаше обяснения защо преди това се твърдеше, че всички са спасени.

Още на третия ден след потъването Дмитрий Шкрибец написа във Вконтакте: "Военните казаха, че всички са евакуирани. Това е лъжа! Цинична лъжа! Синът ми е готвач. И един от командирите му ми каза, че не е сред ранените, нито сред убитите. Бил изчезнал. Хора - изчезнал в открито море!", написа той.

Така се появиха и други близки. Според Асошиейтед Прес вече има доказателства, че сред загиналите са: Никита Ефременко (19 г., от Прозерск, Ленинградски район), Андрей Цвивов (19 г., от Крим), Никита Сиромяшов (20 г., от Крим), Леонид Савин (18 г., от Алупка), Егор Шкрибец (20 г., от Ялта), Марк Тарасов (24 г., от Санкт Петербург), Сергей Грудинин (21 г., от Амурския район), Данил Герок (22 г., от Лобня, Московски район), Иван Франтин (23 г., от Карелия) и Иван Кутняк.

Други от От страната и света

Борба с хазартната зависимост? Започнете тогава от причините

Да се води битка със зависимостите на съвременния човек, по принцип е добре. Но депутатите, както често става, не лекуват причините за някой проблем, а понеже е по-лесно

Виж 20-те града с най-много милиардери в света

Ню Йорк изкачи през 2024 г. световната класация на градовете, в които живеят най-много милиардери. - цели 119. В този град живеят и 340 000 жители с високо нетно състояние и инвестиционни активи за

Бензинът пак поскъпва, но по празниците цената му ще се задържи

От всички горива нагоре са само на масовият А-95, дизелът и газът са с котировките от началото на март Цената на масовия бензин А95 отново започна да пълзи нагоре и само за последните 2-3 дни се

Четирима пострадали след бой в селска дискотека

Четирима са пострадали, а един мъж е арестуван след масов бой пред дискотека в село Български извор около 2 часа сутринта в неделя, съобщиха от ОД на МВР Ловеч

Главчев без министерска заплата - отказа 9100 лв., предшественикът му Денков пък вече без охрана от НСО (Обзор)

Премиерът се разписва срещу 11 хил. на месец, не иска да взема и от Външно Димитър Главчев няма да получава заплата като външен министър, която е в размер на 9100 лв

>