Опит да евакуират жени, деца и възрастни от Мариупол

23.04.2022 12:27
Гледки от Мариупол Снимки: Ройтерс
Ирина Верешчук
Мариупол
Изглед към завода за желязо и стомана "Азовстал" Снимки: Ройтерс

Украйна поиска ООН да ръководи евакуацията на цивилните граждани от Мариупол. Смята се, че 100 хиляди души все още се намират в разрушения от руската войска град. И днес имаше опит за организирана евакуация, която трябваше да започне в 10 часа сутринта, предаде Нова тв. Засега резултатите са неясни. Това потвърди и вицепремиерът на страната Ирина Верешчук.

„Днес отново ще се опитаме да евакуираме жени, деца и възрастни хора“, написа Верещук в Telegram, призовавайки хората да се съберат на магистралата в близост до търговския център Port City в града. „Ако всичко се случи по план, ще започнем евакуацията около обяд”, пише още тя.

На хората, които искат да избягат от руините на Мариупол, беше казано да се съберат на паркинга на разрушен мол, северозападно от града. Украйна организира тази евакуация и не е ясно дали тя изобщо ще се състои. Подобни опити се проваляха много пъти досега. Хиляди хора от други части на Украйна се надяват да получат вести от близки и роднини, живеещи в Мариупол.

„Бих искала, ако той ме види по някакъв начин, или човек, който го познава, гледа това, да му кажат, че го чакаме да се върне и го искаме жив", каза Кристина Кравчук, която е племенница на изчезнал в Мариупол мъж.

Украинците обвиняват руските войници и техните наемници, че подлагат на тормоз жителите на пристанищния град. Според тях те ги принуждават да взимат руски паспорти, изселват ги в Русия или ги заставят да полагат принудителен труд. Русия нарича действията си в Мариупол "освобождение".

"Ситуацията в Мариупол се върна към нормалното. Жителите могат да се движат по улиците свободно, без да трябва да се крият от обстрела на украинските нацисти", заяви говорителят на руското Министерство ан отбраната Игор Конашенков.

Днес украинският батальон „Азов” разпространи кадри от подземните помещения на „Азовстал”. Заедно с войниците в индустриалния комплекс се крият много цивилни, включително десетки деца. Те са в пряка опасност, защото „Азовстал” е бомбардиран ежедневно.

Компанията за сателитно наблюдение „Максар” обяви, че са открили второ място, което прилича на масов гроб край Мариупол. Още преди Русия да превземе града, от кметството казваха, че са принудени да заравят убитите в масови гробове, защото има хиляди убити от ежедневните руски бомбардировки. Според „Максар” тези гробове са нови, защото се появяват на снимките след като Русия окупира Мариупол.

Силно разрушеният град Мариупол е контролиран до голяма степен от руските сили.

Други от Регион

Турчинът, спипан с хероин в матраци, остава в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на хасковските магистрати, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо турския гражданин Х. Х

14-годишен е в болница след побой в училищен двор в Хасково

14-годишен ученик е настанен в неврохирургията на МБАЛ-Хасково, след като е бил бит в двора на училище. Това е станало вчера следобед в ОУ „Любен Каравелов" в село Узунджово

Съдът "циментира" кмета на Пазарджик

Пазарджишкият Административен съд днес се произнесе, че жалбата на общинския съветник Благо Солов, с която оспорва легитимността на местната Общинска избирателна комисия

Премахнаха нерегламентирани сметища и почистиха р. Пясъчник в с. Труд

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. В повече от 500 метра по поречието на реката вече са изсечени израснали дървета

Единственият банков клон в Брезово затваря. Жители: Как ще си получаваме парите? (снимки)

Откъде ще си теглим заплатите и пенсиитe? Това питаха тази вечер хора от Брезово, които се събраха в центъра на града, за да изразят притесненията си от закриването на единствения банков клон на

>