Празник на "Герена"! "Левски" ужили "Лудогорец", на финал е срещу ЦСКА (снимки)

22.04.2022 21:13 Найден Тодоров
Левскарите празнуват гола на Уелтън в 3-ата мин, с който "сините" поведоха на "Лудогорец" в полуфинала реванш за купата. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Изглед от стадион "Георги Аспарухов" половин час преди началото на мача "Левски" - "Лудогорец". СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Летящ на крилете на еуфорията от претъпканите трибуни на "Герена", "Левски" би 1:0 "Лудогорец" в полуфинала реванш за купата на България, отстрани шампионите с общ резултат 4:2 и си осигури нов футболен празник - финал срещу ЦСКА на 11 май!

Тимът на Станимир Стоилов ужили разградчани с бърз гол на превърналия се във врящ котел стадион "Георги Аспарухов".

Уелтън отбеляза още в 3-ата мин и направи общия резултат 4:2 за "сините".

Целият стадион бе пълен със "сини" фенове - "превзели" са изцяло и сектора за гости. За началото на мача сектор "Б" пък бе превърнат в "синьо" море, символ на пълното обединение на фенове и клуб в момента.

Вдъхновени от публиката си, левскарите започнаха вихрено. Бързоногият Уелтън бе изведен по лявото крило, надигра с лекота Пластун и Карничник, за да се устреми към вратата, след което шутира по диагонал и прати топката в мрежата на Слуга - 1:0.

Веднага след подновяването на играта бразилецът отново бе изпуснат зад защитата, отскубна се по идентичен начин и стреля в близкия ъгъл, но вратарят отрази. След завършващия удар бе вдигнат и флаг за засада.

В 7-ата мин Филип Кръстев центрира от свободен удар, Цунами засече с глава, но право в ръцете на Слуга.

Веднага след това "Лудогорец" организира първата си атака. Текпетей получи зад защита и стреля, но в аут. Дори да беше вкарал, голът щеше да бъде отменен, тъй като бе вдигнат флаг за засада.

В 25-ата мин "Левски" изпусна нов отличен шанс за втори гол в реванша. Георги Миланов проби отдясно и намери Билал Бари непокрит в наказателното поле. Той обаче - вместо да отиграе с едно, реши първо да овладее, но след това се подхлъзна и възможността бе пропиляна.

В 28-ата мин дойде следващата уникална възможност за "Левски". Филип Кръстев буквално навърза защитата на разградчани, слаломирайки между тях като легенда на алпийските ски между колчетата на лесна писта. Излезе очи в очи срещу вратаря, опита да го преодолее с вдигната по въздуха топка, но Слуга успя да отрази, предотвратявайки стопроцентовата възможност за гол.

В 31-ата мин в рамките на секунди бяха разменени удари към двамата вратари. Първо Каули Оливейро от "Лудогорец" си освободи пространство и отправи изстрел по земя, но право в Пламен Андреев, който улови. При бързата ответна акция Уелтън завърши с удар, получи се рикошет, но топката попадна в ръцете на Слуга.

В 36-ата мин Текпетей опита да извади "Лудогорец" от шока след ситуация "от нищото" - овладя дълго подаване в наказателното поле, гардира пред Ван дер Каап и Сундберг и шутира, но много неточно.

В 40-ата мин "Левски" пропусна нов златен шанс. В основата му отново бе Уелтън. Бразилецът проби отляво към наказателното поле, Георги Миланов го дублира и получи пас. Имаше възможност и да стреля, но след отиграването му топката се разходи успоредно на голлинията, където Бари не успя да я засече.

В добавеното време на първата част "Лудогорец" изпусна най-сериозното си положение. В този миг блесна 17-годишният страж на "Левски" Пламен Андреев.

Буквално при първата грешка на "синята" защита "невидимият" до момента Кирил Десподов се измъкна и се устреми сам срещу вратаря. Андреев обаче скъси ъгъла, след което отрази с крак опита за голов удар на актуалния футболист №1 на България.

Почивката дойде при 1:0 за "Левски".

Второто полувреме започна с нова ситуация пред вратата на "Левски" - Пламен Андреев отново се намеси и изби в корнер.

В началото на втората част, когато и слънцето вече се скри, забавлението на левскарите по трибуните прерасна в светлинно шоу. Забавляващите се фенове запалиха фенерите на мобилните си телефони, озарявайки стадион "Георги Аспарухов".

В 56-ата мин Кирил Десподов имаше възможност да разочарова домакините и публиката им - "Лудогорец" получи пряк свободен удар в близост до наказателното поле. Десподов стреля наглед добре, но недостатъчно точно - топката облиза мрежата, но от външната страна.

В 57-ата мин Билал Бари се озова на отлична позиция, получавайки точно пред вратата - отигра веднага от движение, но топката не намери целта.

В 60-ата мин над сектор "Б" бе организирана заря, бяха възпламенени и димки. Димът от пиротехниката бе толкова голям, че заради липса на видимост на терена срещата бе прекъсната за 4 минути.

Събитията на терена се поуспокоиха, като забавлението остана предимно по трибуните.

От "Лудогорец" само Текпетей имаше епизодични изяви в близост до противниковата врата. В 71-ата мин той се освободи и стреля, но след рикошет топката стана лесна за Андреев. В 78-ата мин отново той получи, осигури си позиция за изстрел пред наказателното поле, но шутът бе толкова лек, че не доведе до затруднения за уловилия топката Андреев.

 В 85-ата мин "Лудогорец" получи нов пряк свободен удар - точно пред дъгата на наказателното поле. Идентично положение като онова на Десподов половин час по-рано. Той обаче вече бе заменен. Именно влезлият на негово място Спас Делев застана зад топката. Завъртя я покрай стената, но резултатът бе същият - близо до целта, но не достатъчно.

"Левски" би и във втория мач, отстрани шампиона и стигна до финала. Привърженици на "сините", множество от които деца, нахлуха на терена, за да празнуват с любимците си след последния съдийски сигнал. 

След като "Левски" спечели с 3:2 първата среща в Разград, феновете бяха повече от вдъхновени за паметната вечер на "Герена", след която любимците им се доближиха на една крачка до мечтата за Европа и бленувания трофей. А и до вечно дерби с ЦСКА във финала. "Левски" не е печелил купата от 2007 г., когато победи "Литекс" с 1:0 след продължения. За последно "сините" играха финал през 2018-а, когато загубиха от "Славия" след дузпи. 

"Лудогорец", който през уикенда узакони своята 11-а поредна титла на България, не е печелил купата от 2014 г.

Носителят на Купата на България за 2022 г. ще бъде определен на 11 май в битка между "Левски" и ЦСКА.

Празникът на Разпети петък на "Герена" гарантира, че левскарите ще изкупят бързо своята квота от билетите за финала на стадион "Васил Левски".

"ЛЕВСКИ" - "ЛУДОГОРЕЦ" 1:0 (3:2 в първия мач)

1:0 Уелтън 3

"ЛЕВСКИ": Пламен Андреев, Килиан ван дер Каап, Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Драган Михайлович, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Георги Миланов (90 - Радослав Цонев), Уелтън (90 - Марин Петков), Билал Бари

"ЛУДОГОРЕЦ": Симон Слуга, Жан Карничник, Игор Пластун (46 - Рик Джонатан), Оливие Вердон, Антон Недялков, Алекс Сантана (61 - Доминик Янков), Клод Гонсалвеш, Каули Оливейра, Бърнард Текпетей, Кирил Десподов (74 - Спас Делев), Пиерос Сотириу (62 - Матиас Тисера)

Жълти картони: Хосе Кордоба, Уелтън, Сонко Сундберг ("Левски"), Рик Джонатан, Клод Гонсалвеш ("Лудогорец").

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>