Роб Бауер: НАТО не притиска никого да помага с оръжие на Украйна

21.04.2022 17:06 Ваньо Стоилов
Председателят на Военния комитет на НАТО нидерландският адмирал Роб Бауер /вдясно/ и началникът на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов наблюдаваха заедно днес на полигон "Ново село" учение на многонационалната бойна група на НАТО с участието на военни и техника от България и САЩ.
Командващият на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов посреща на военния полигон "Ново село" началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов и председателя на Военния комитет на НАТО нидерландският адмирал Роб Бауер /отляво надясно/.
В учението на многонационалната бойна група на НАТО у нас на полигона "Ново село" край Сливен вчера участваха 80 военнослужащи от България и САЩ и 6 бойни машини.
Една от бойните машини бе "поразена" от противника по време на учението.
Американски разчет, участник в учението.
Началникът на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов на полигона "Ново село".
Председателят на Военния комитет на НАТО нидерландският адмирал Роб Бауер на полигона "Ново село" край Сливен.
Бойна машина "Страйкър" на американската армия, участник в учението на полигона "Ново село".
Председателят на Военния комитет на НАТО нидерландският адмирал Роб Бауер прави своето изявление пред българските журналисти след учението.
Американски войник запечата с фотоапарата си всичко по-интересно днес на военния полигон "Ново село".
Поверителен разговор между началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов /вдясно/ и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.
Днес на военния полигон "Ново село" край Сливен.

Бойните групи на източния фланг на алианса ще укрепват все повече като многонационални

"Всяка държава е суверенна да решава, НАТО не притиска никого да помага с оръжие на Украйна. Но всяка помощ сега е важна - и военна, и не военна". Така председателят на Военния комитет на НАТО нидерландският адмирал Роб Бауер отговори днес на полигона "Ново село" на журналистически въпрос за помощта, която се очаква България да окаже на Украйна.

В същото време началникът на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов увери, че ако бъде взето политическо решение страната ни да помогне на Украйна с оръжие, то ще бъде изпълнено така, че да не се наруши боеготовността на Българската армия.

Двамата високопоставени офицери присъстваха на учение на бойната група на НАТО за отбрана, създадена у нас с решение на МС още през януари - преди да започне войната в Украйна. Алиансът разполага с 8 такива многонационални група от Балтийско до Черно море, които укрепват отбранителните способности на неговия източен фланг.

В групата на наша територия в момента участват български формирование и американската рота "Страйкър". Вчера 80 войници от групата - 6 механизирани отделения, от които две американски, демонстрираха на полигона съвместни действия при възстановяване на завзети от противниковата страна позиции.

След учението адмирал Ефтимов каза: "Алиансът предприе и продължава да прилага мерки за укрепване на отбранителния си потенциал във връзка със случващото се в Украйна преди и след начало на войната. Продължава и работата по усъвършенстване на политическата и военно-стратегическата рамка, обезпечаваща прилагането на мерки в средносрочен и дългосрочен план за справяне със сегашните и бъдещите предизвикателства пред сигурността на страните-членки. Не само заради действията на Русия, но и заради заплахата от тероризъм в световен мащаб, както и заради възможността обстановката в Западните Балкани - конкретно в Босна и Херцеговина, да се промени рязко в нежелана посока.

Продължава и трансформацията на създадените преди кризата в Украйна бойни многонационални групи - формирования със засилен отбранителен потенциал. Предстои към тази у нас за срок от 6 месеца да се присъедини и рота от Великобритания".

Той посочи още, че от началото на войната в Украйна в съответствие с приетите от НАТО действия се развива и концепцията за бойните група на източния фланг на алианса в посока към засилване на многонационалното в тях. Акцентът пада върху това, като намерение за участие в групата у нас вече са заявили няколко държави, конкретно с Италия се водят разговори да поеме ролята на рамкова държава. Ако това се случи, италианският контингент ще бъде настанен тук и ще продължи подготовката към сформирането на подгрупа. Към нея ще има придадено и българско формирование. Ще продължи и подготовката на вече създадената бойна група, като целта е да имаме многонационална бригада под българско командване на наша територия.

Адмирал Емил Ефтимов обобщи: "Сигурността на България с общи усилия е гарантирана. Това, което демонстрираме тук, е да бъдем в такова състояние, че България никога да не се окаже в положение да иска помощ".

На свой гостът адмирал Роб Бауер определи българските войници като смели. Той сподели, че е провел срещи с президента Румен Радев, премиера Кирил Петков и военния министър Драгомир Заков. И допълни: "Обсъдихме въпроси на регионалната сигурност, говорихме и за огромното отражение на войната в Украйна. Без съмнение, тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия. Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога... През последните 18 години България доказа, че е твърд и отдаден съюзник - не на последно място в Черноморския регион, който е от огромно значение за НАТО. В този решаващ, критичен момент за нашата сигурност, приносът на България за безопасността е още по-важен. Вие доказахте това с бързия и професионален начин, по който българските въоръжени сили се мобилизираха, за да защитят нацията си и да подкрепят активирането на всички 5 регионални плана за степенуван отговор на НАТО".

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>