ДБ ще подкрепи военна помощ за Украйна, но не и само "техническа", както иска "Промяната"

21.04.2022 10:07 Румина Димитрова
Христо Иванов

"Демократична България" ще подкрепи само решение, което предлага да се даде военна помощ на Украйна. Но не и това, което предлагат депутатите от "Продължаваме промяната" - просто "техническа". Това се разбра от декларация, която направи от парламентарната трибуна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Демократична България", както и ГЕРБ, още в началото на месеца предложиха страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Двете предложения обаче бяха отхвърлени на заседанието на Комисията по външна политика вчера. Вместо това, се прие внесеното в последния момент предложение на "Продължаваме промяната". То предвижда да се окаже "техническа" помощ на Украйна, но без изрично да е записана военна. Оказа се, че този вариант е и най-приемлив за БСП. Социалистите са категорично против да се даде и "един куршум на Украйна" и заплашиха, че ако това стане, ще напуснат коалицията. Но вчера подкрепиха предложението с уговорката, че не разбират "техническата" помощ като военна. На заседанието обаче така и не стана ясно какво точно означава това за предложилите го от "Промяната". (Повече за предложенията и дискусията на вчерашната комисия - ВИЖ ТУК.)

"Ние ще подкрепим решение, което включва в себе си изричното посочване на изпращането на военна помощ, военно-техническа, отбранителна, но със сигурност с тази конкретизация. Става дума за война, която започна с използването на противозаконна агресия от страна на Путиновия режим срещу Украйна. Тази война е изобщо за това как ще изглежда международният ред в Европа. Именно, разбирайки това, много от страните членки на НАТО, с изключение на Унгария, предоставиха помощ. Често се дава пример с Турция, в която водели преговори Киев и Москва. Турция предоставя много сериозно по размер и обем въоръжение на Украйна. Опорната точка, че така България ще стане част от войната, е очевидно несъстоятелна", каза днес Христо Иванов. Той се възмути и на теорията, че ако се даде оръжие, не се помага на мира, и иронично запита дали трябва да предложим на Украйна да се предаде. Още веднъж настоя, че политическият ни интерес е Русия да загуби войната, за да не тръгне и към други територии в Европа.

Малка и слаба България ще бъде високо в този списък. Отказваме да сме част от политика, която смалява България, прави я малодушна, малка и страхлива. И затова няма да приемем поредно натикване под килима на тази тема. Това многократно се случваше вече. Още във вторник ще свикаме коалиционен съвет и ще поставим въпроса, защото той няма да изчезне. Става дума за това какво управление имаме - което е на страха и снишаването и ли такова, което разбира новата епоха, в която сме, но не по наш избор, а по избор на Путин, каза Христо Иванов.

Изказването му пък ядоса лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, която е яростен противник на това да се даде оръжие на Украйна.

От няколко дни очакваме да чуем коментари, каквито и за Украйна, по отношение на една друга война, много близо до нашата граница. Където Турция нахлу в Ирак в неделя вечерта. Турция използва пехота, танкове, бронетранспортьори, артилерия, използва авиация и бомбардира градове, населени с кюрди. По същия начин, по който руснаците, каза Костадинов. Накара се на медиите, че мълчат за това, както и представителите на евроатлантическото крило у нас.

Защо? Защото Турция е евроатлантическа държава и когато напада друга държава това не е война, а хуманитарна операция. Предстои ли сега да се наложат санкции на Турция, предстои ли да осъдим инвазията, да помогнем на Ирак. Не съм видял някой да плаче от трибуната колко е страшна инвазията. Ще осъдим ли действията на турското правителство, ще настояваме ли за военна помощ за кюрдите в Ирак, не виждам нещо такова, каза Костадинов. Възмути се обаче, че българските политици "се огънали" пред външния министър на Украйна Дмитро Кулеба. Според него се представяло само гледната точка на Украйна, а и там се извършвали военни престъпления.

От "Възраждане" ще подкрепим това искане да се даде оръжие на Украйна, но при едно условие - ако тази военна помощ, бъде занесена в Украйна от парламентарната група на ДБ, а техните доброволци се включат, за да помагат там. Мисля, че по този начин ще решат два много сериозни външно и вътрешнополитически проблема на България и на Украйна, заключи Костадинов.

Други от От страната и света

В последните муните депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

Димитър Манолов: Статистически българинът живее по-добре

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване"

>