"Техническа помощ" за Киев - само за защита (Обзор)

20.04.2022 22:00 Румина Димитрова
Външната министърка Теодора Генчовска и украинският и? колега пристигнаха заедно в парламента. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Президентът Румен Радев и Кулеба се ръкуват преди срещата си на “Дондуков” 2.

Който не ни съдейства, помага на Русия да убива, обяви Кулеба

l Гостът много остър към президента, след като Радев нарече украинци и руснаци братя

l БСП знаково закъсня 30 мин за срещата, а според шефката на външната комисия визитата била “протоколна”

l Наши заводи товарят тирове с боеприпаси, твърди Костадинов

След две седмици блокаж на коалицията дали да изпратим оръжия на Украйна управляващите опитаха вариант, който БСП да преглътне.

Вместо това обаче постигнаха ново разделение - този път на “Продължаваме промяната” и БСП срещу “Демократична България”, която пък бе подкрепена от опозиционната ГЕРБ.

Изненадващо точката влезе в дневния ред на комисията по външна политика след шумни усилия от страна на ДБ, след като до последно липсваше в него. И също така

изненадващо се появи новият

текст, внесен от “Промяната”

Големият проблем на партньорите заплахата на социалистите, че ако формулировката на ДБ мине, те ще напуснат коалицията.

На Украйна да бъде предоставена техническа помощ за отбраната, предвижда новата редакция на ПП. А представителите на БСП в комисията дадоха сигнал, че биха подкрепили такава формулировка. В проекторешението на десните формулировката е “военнотехническа помощ”.

Във внесеното от ГЕРБ предложение пък директният израз е оръжие, но с уговорката предоставянето му да не става за сметка на основните отбранителни системи на България.

Терминът “техническа помощ” е просто по-широк и включва в себе си военнотехническата, бдителен бе депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев. Партията му е сред най-яростните противници да се праща оръжие на Украйна, дори свика митинг срещу това и развя на него руски знамена.

“Не мога да се съглася с тази трактовка. Предлагаме техническа помощ за защитните цели на Украйна”, отвърна обаче Атанас Михнев от ПП. “Ние не разбираме военна помощ под термина техническа”, обяви и зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин.

Военна помощ означава оръжие,

техническа - ремонтни дейности

Според мен трябва да има и двете. Какво значи техническа помощ за защитни цели? Оръжие може да се използва и за защитни, и за нападателни цели, каза пък Христо Гаджев от ГЕРБ.

От ДБ обаче определиха предложението на партньорите си от ПП като безсмислица.

Министърът на отбраната Драгомир Заков пък напомни на депутатите, че практиката от даряването на танкове на РСМ изисква парламентът много ясно да определи какви са параметрите на помощта.

Ние сме против Народното събрание изобщо да се занимава с това, отвърна обаче Вигенин. И направи забележка на Заков, че дава насоки на депутатите какво да гласуват. Той дори определи “фиксацията на ДБ и ГЕРБ” да се даде оръжие на Украйна като

психологически терор

спрямо българските граждани.

“Имаме политически интерес Русия да загуби тази война”, подчерта на заседанието на външната комисия лидерът на ДБ Христо Иванов.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък обяви в парламентарните кулоари, че България и в момента изнася оръжие за Украйна, но през посредници. Заговори дори за опашки от тирове, които го товарели.

Часове преди спора за оръжията в ресорната комисия депутатите от нея изслушаха външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който от вторник е на двудневно посещение у нас. И пред тях той избегна да поиска в пряка реч предоставянето на оръжия, така както не го направил и на срещите си с министър Теодора Генчовска и министър-председателя Кирил Петков.

“Българското правителство и българският парламент знаят перфектно какви са исканията на Украйна. Уважаваме политическата ситуация в България и оставяме на парламента и правителството да решат как и кога ще помогнат на Украйна - каза Кулеба в изявлението си след това. Но добави:

Когато си във война, се нуждаеш от

всичко - от куршуми до изтребители

Дадохме лист с исканията си на страните, България също го има. Уважаваме вътрешнополитическата ситуация в страната, но искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна: Тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани.”

Странно поведение демонстрираха обаче от БСП при срещата на Кулеба с комисията. Двамата ѝ членове социалисти - Кристиан Вигенин и Георги Михайлов, закъсняха с близо 30 минути за разговора.

От “Възраждане” пък поискаха от украинския външен министър да бъде дадена автономия на районите, в които живеят предимно етнически българи.

За усилия да се защити животът на българите в Украйна призова и президентът Радев, който прие Кулеба по-рано сутринта. На срещата обаче се създаде напрежение - в началото на словото си призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война в Украйна. Гостът реагира бурно.

След като Русия нападна Украйна и причини ужасни престъпления и аз съм съгласен с вас, че извършителите трябва да бъдат наказани, но

малко хора могат да си обърнат езика

да нарекат украинския и руския народ братски

Ако с Русия сме братски народи, то най-вероятно сме като Каин и Авел. Смятам, че украинците и българите имат повече основания да се нарекат братски народи, особено след тази подкрепа, която оказахте. Днес пристигнах с Антон Кисе (депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна - б.р.) и Украйна се отнася еднакво към всички етноси, независимо какви са те. Имаме една задача - да защитаваме своята земя”, отвърна му Кулеба. И за първи път при срещите си в София говори на украински, а не на английски.

Вие сте не само лидер, обичан от своя народ, но и военен. Вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна, добави Кулеба към Радев. Той благодари и на президента за топлото посрещане на бягащите от войната украински граждани.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>