Методи Митев: Дано да е защитен българският интерес с плана за възстановяване

20.04.2022 15:07 Самуил Огнянов

Надявама се одобрението му да не включва сделка, в която да пуснем чужди лобита, защото ЕК очаква продължаване на развитието на бизнеса, казва енергийният експерт

- Г-н Митев, не се оказахте прав в прогнозата си, че българският план за възстановяване няма да бъде приет. Лично Урсула фон дер Лайен прие и отнесе националния план за възстановяване в Брюксел.

- Вярно е, че тя дойде, взе и отнесе тайния план на правителството за възстановяване, но дали нещата са такива в действителност. Според мен председателят на Европейската комисия изигра ролята на пощальон в дадения случай. Само че това не значи нищо. Има процедури и законодателни промени, които трябва да се случат, за да получим бленуваните пари.

Да не забравяме, че съвсем не е приет планът. Тепърва трябва българското правителство и Европейската комисия да се разберат как точно ще се оценява процесът по завършване на дадена реформа и това трябва да стане в кратък срок от два месеца, след това планът трябва да бъде приет и от останалите страни членки и едва тогава ще бъде подписан.

Виждаме, че новите управляващи работят много умело с похватите на старите. Хвърля се някаква новина в медийното пространство, прикрепена със снимка на някой чуждестранен политик и всичко се приема за чиста монета. Притеснява ме фактът, че политик от такова високо ниво пристигна в България и след разговор с министър-председателя изигра ролята на пощенски гълъб.

Историята показва, че когато такова нещо се случва, обикновено не води до нищо добро за държавата ни. Имам усещането, че хората с напудрени CV-та начело на държавата ще ползват тази новина, за да похарчат пари от бюджета на страната ни за … меко казано странни проекти.

- Какви са притесненията ви и от какво са продиктувани?

- Притесненията ми са, че отново са поети еднолично ангажименти, които трябва да бъдат платени от целия народ, за години напред да работим в услуга на нечий интерес. И обикновено този интерес не работи за благото и просперитета на държавата ни. Стремят се да вземат пари сега, на момента, без да мислят управляващите до какво биха довели тези им действия.

Притеснен съм да не се повтори националното предателство, както бе с АЕЦ "Козлодуй", когато бяха затворени от 1-и до 4-и блок без да има никаква техническа обосновка за това. Както и с ЕРП-тата, които се подариха на чужди компании и други подобни. Също така се спомена като условие разширението на ЕС в Западните Балкани… Дано това не е за сметка на българския интерес и идентичност.

- Искате да кажете, че са ни обещани пари, за да загърбим националния си интерес?

- Да, точно това казвам. Надявам се да не сме си избрали управници, които са в зависимост от определени чужди лобита. ЕС е разписал ясно и точно какви са насоките му и дава равен шанс на всички държави-членки да защитят интереса си, стига да съумеят да се аргументират. Дразни ме фактът, че всички се опитват да вземат безвъзмездно пари, без да положат усилие и собствени средства, което не е целта на ЕК.

Когато имаш бизнес, искаш да го доразвиеш, надградиш и усъвършенстваш и тази стъпка има известен риск, а този риск да бъде поделен с фондовете за финансиране, съобразен с насоките, които са дадени. Но никой не дава пари без да очаква нещо в замяна. В случая държавата и ЕК очакват продължаване на развитието на бизнеса, запазване на работна ръка, която ще плаща данъци и ще продължи да усъвършенства знанията си.

Видяхме как се строяха къщи за гости, които освен домакина не са посрещали никакви гости, както и купени коли и яхти с европейски пари. Което попречи на много реално желаещи да развиват бизнес и ЕК, разбирайки какво се случва със средствата, наложи редица ограничения. Обнадежден съм, че този модел на работа вече е заклеймен като неработещ и все по-често бизнесът разчита на себе си. Колкото и да му е трудно да оцелее, ще се преструктурира със собствени сили.

- Говорим за бизнеси, развивани в България?

- Говорим не само за бизнес, а и за обществени предприятия, които са в затруднение. Искаме да изградим общност - не обичам чуждиците като консорциум. Стремим се да създадем общество от структури и предприятия. Тези предприятия трябва да работят като кръгова икономика. Всички да бъдат ангажирани за постигане на обща цел.

- Ще разкриете ли повече подробности?

- Да, не правим нищо тайно и секретно. Компанията ни е специализирана във внедряването на иновативни устойчиви решения, използвайки най-модерните и екологично чисти методи. Това е българска компания, която работи добре въпреки политическата обстановка с нашите съседи на Балканския полуостров.

Нашата мисия е да намалим негативното въздействие на вредните продукти върху околната среда, позволявайки тяхното ефективно, устойчиво и отговорно използване. Нашата цел е да оптимизираме използването на ресурсите по по-екологичен начин. Ние предлагаме решения на някои от най-належащите глобални предизвикателства и нашата задача е да повишим общото доверие в екотехнологиите и тяхното положително въздействие върху планетата.

Стратегически партньор сме, както на Ways2H, така и на компания, която е специализирана в улавянето на CO2.

- С како се занимават тези компании и по какви проекти работите съвместно?

- Ways2H превръща отпадъци във възобновяем водород, който може да се използва като гориво за мобилност и производство на електроенергия. Екипът им работи повече от десетилетие, за да усъвършенства термохимичния процес, който превръща отпадъчната биомаса във възобновяем водород с нетен нулев въглероден отпечатък.

Използват патентован процес, при който няма горене, за да се оползотворят отпадъците или утайките. Компанията, която улавя CO2 е базирана в страна от ЕС, с работещи вече инсталации в Европа. За нея все още няма да говорим много, тъй като сме в процес на изясняване на стратегическото ни партньорство.

- Какви са точно проектите, върху които работите и къде се намират те?

- Всеки един от проектите има своя собствена специфика. Стремим се да извлечем максимума за всеки един от тях, като по този начин решаваме и много проблеми, натрупани с години.

Знаем, че ВиК дружествата са в изключително тежко положение към този момент, заради цената на електроенергията, която е определяща за себестойността на водата. От пречиствателните станции остава голямо количество отпадъчна утайка, която с годините става все повече и повече, тъй като към този момент няма алтернатива за оползотворяването ѝ.

Прилагайки технологията на Ways2H, ще получим водород, от който ще произведем електроенергия и ще покрием голяма част от собствените нужди на ВиК дружествата. По този начин ще намалим или запазим себестойността на водата, като така ще има сигурност в планирането и развитието на тези дружества. Също така и ще намалим значително обема на утайката, която вече ще може да се прилага и в промишлеността. Не се ограничаваме само в производството на електроенергия.

Произведеният водород ще бъде използван за зареждане на транспортни средства, като бъде изградена зарядна станция за нуждите им. Този проект е предвиден за територията на град Бургас.

За Пловдив подготвяме проект, който също ще оползотворява утайка от ВиК Пловдив. От произведения водород ще се произвежда електроенергия за нуждите на ВиК Пловдив. Предвиждаме в проекта да включим пловдивска фирма, която произвежда електрически камиончета. Те ще бъдат преобразувани в камиончета, задвижвани от водород и предоставени на спедиторски фирми, които обслужват територията на община Пловдив.

В момента водим преговори с ТЕЦ „Бобов дол“ и очакваме всеки момент да се подпише договор за проучване за осъществимост Feasibility Study – т.нар предпроектно проучване. Това е най-големият ни проект за момента, с най-голям потенциал за развитие и надграждане. Този проект е с изключителна важност за цялото общество и региона. Той ще гарантира плавният преход от въглищна към въглеродно неутрална енергетика. Именно тук е ролята и на втората компания, наш стратегически партньор, която улавя CO2. Четвъртият ни проект, който все още е в процес на разработване е за град Свищов и региона.

- По какъв начин ще финансирате тези проекти? С европейско финансиране или със собствени средства. Интересни ли са такива проекти за инвеститорите?

- Говорим за многомилионни проекти, които ще финансираме с микс от собствени и европейски средства. Планът за възстановяване и устойчивост и всички останали европейски фондове са добро решение. Както казах, времето на подарените средства изтече. ЕС иска реални инвестиции от вече работещи предприятия, с ясна цел и насоченост.

Трябва да се стремим към работеща икономика, а не към фиктивни проекти, които нямат бъдеще и заради които получаваме звучни шамари от ЕС. Имаме такъв реален и надежден проект за ТЕЦ "Бобов дол", чрез който инвестираме в собственото си бъдеще, в работещо екологично, иновативно и запазващо работните места на хиляди наши съграждани предприятие.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>