Бойко Рашков: Дори 1 км/ч ще намали жертвите на пътя

19.04.2022 22:15 Кирил Борисов
Бойко Рашков и шефове от МВР обобщават дискусията по общественото обсъждане на промените.

В НПК се съобщава по мейл и телефон, изоставаме в дигитализацията, коментира вътрешният министър новите идеи за връчване на глобите

От пълна подкрепа до безсмислено упражнение - така се движеха вчера мненията за намаляването на максимално разрешената скорост от 140 на 130 км/ч на магистрала при обсъждането на проекта за промени в Закона за движение по пътищата, обобщи вътрешният министър Бойко Рашков срещата на различни институции и неправителствени организации.

“Намалението на травматизма по пътищата може да стане дори с намаление на 1 км/ч”, каза Рашков и цитира становище на Европейския съвет за транспортна безопасност, в което се казва, че повече от 2100 човешки животи могат да бъдат спасени всяка година, ако средната скорост се намали само с един километър в час. Според мотивите в законопроекта в цяла Европа има тенденция към понижаването на максималната скорост, включително и до 100 км/ч.

“Има връзка между качеството на пътя и броят на инцидентите. Затова в тази дискусия трябва да се включат МРРБ и АПИ, които стопанисват пътищата. Явно не проявяват интерес към този проблем”, каза Рашков.

Той цитира и данните от Пътна полиция, които показват, че от 1 януари до 4 април по магистралите са загинали 4-ма души, ранени са 39. По първокласните пътища са загинали 22-ма, а ранените са 138, а при второкласните пътища загиналите са пет пъти повече, отколкото при магистралите.

В сравнение със същия период на миналата година се отчитат общо

33% ръст на

загинали, ранени

и на тежки пътни

инциденти,

което е един от мотивите на МВР за промени в закона.

При общественото обсъждане е възникнал спор

да се отказва ли

годишен преглед на

автомобила, ако има

неплатени глоби

“Ако не сте си платили данъка на колата, не може да минете преглед, а обратното не го приемат. Това съпротива ли е да не се събират глоби, или нещо друго? Надявам се парламентът да възприеме тази идея”, каза Рашков.

В основата на предложенията е по-лесното връчване на документите, когато МВР е хванало шофьора в нарушение. Това ще става както лично срещу подпис от пътните полицаи, но и от други служители на МВР, както и от други администрации, които обслужват гражданите. Те ще бъдат уточнени с наредба към закона, ако промените минат през парламента. Освен това глоби ще се пращат с препоръчано писмо с обратна разписка, с куриер и по електронен път чрез информационната система за сигурно електронно връчване.

“В момента сме изостанали от дигитализирането на дейността в МВР изобщо. Търсим бързи и икономични начини за връчване, за да се повиши събираемостта на глобите. В НПК например имаме усъвършенстван подход за уведомяване - по факс, електронен път и телефон. Сега хората имат по няколко адреса и процесът по връчване трябва да се ускори. Идеята беше подкрепена от депутатите и бившите вътрешни министри Христо Терзийски и Младен Маринов. Последният е твърдо за неотменимостта на наказанието. Няма да подобрим положението, ако налагаме наказания само на хартия и те изтичат по давност”, обясни Рашков. Фиксираният размер на глобата и срокът за отнемането на книжката, а не както е сега “от - до”, има за цел да се изведат от пътя само тези шофьори, които грубо нарушават правилата и са опасни, каза още вътрешният министър.

Законопроектът предвижда също двойни и тройни наказания за рецидивистите на пътя - тези, които нарушават правилата два, три и повече пъти в рамките на една година от датата на първото. Идеята за глоби с измерване на средна скорост също е в проекта за изменение на закона.

Ще се увеличава броят на камерите на територията на цялата страна.

За да се санкционира един нарушител, не е задължително да стане на мястото, където е извършил нарушението, може да стане и на друго място”, каза Бойко Рашков.

За тази цел вече са свързани тол системата и на МВР и има техническа възможност за това, посочи комисар Калоян Драганов, началник на “Пътна полиция”.

Той допълни, че се въвеждат и по-солени глоби за любителите на високите скорости.

Ако шофьор превиши скоростта с повече от 40 км/ч в населено място, той ще остава без книжка за 2 месеца и ще плати 600 лв. За превишение с над 50 км/ч - 3 месеца лишаване от книжка и глоба от 700 лв. Ако превишението на скоростта е повече от 50 км/ч извън населените места, книжката ще се взема за 2 месеца, а глобата е 600 лв.

Шофьорите вече няма да могат да декларират, че друг е бил зад волана, ако автомобилът е минал с превишена скорост. Глобата ще се налага на собственика или на ползвателя.

За по-малко бюрокрация МВР предлага в Закона за движение по пътищата да отпадне задължителното носене на талона към книжката и да отпадне изискването на стъклото да се лепят стикери на “Гражданска отговорност” и за технически преглед.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>