Ветерани от Афганистан даваме за бойната група на НАТО

19.04.2022 08:00 Виктор Иванов
Войници от 42-и механизиран батальон по време на демонстрация

България обаче няма да участва с цял батальон

Части от базирания в Ямбол 42-и механизиран батальон на Сухопътни войски ще е българското участие в бойната група на НАТО, която се сформира на наша територия.

Това стана ясно, след като Министерството на отбраната

обяви първото учение

на многонационалната бойна група. В четвъртък българският батальон ще демонстрира способности заедно с американската рота с бронирани машини “Страйкър” на полигона в Ново село.

42-и механизиран батальон е част от 2-а тунджанска бригада. Това подразделение е сред изкаралите най-много мисии в чужбина, като на няколко пъти роти от него бяха изпращани в Афганистан по време на продължилата 20 години мироопазваща мисия на НАТО там. Именно от този батальон бе и последният ни контингент в Афганистан.

Бойци от батальона ни представляват и в многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, в която участват Гърция, Румъния, Кипър и Украйна. В тази бойна група участва една механизирана рота от батальона.

42-и механизиран батальон е наследник на 42-и танкосамоходен полк. В момента основните бойни машини на батальона са БТР 60.

Многонационалната бойна група на НАТО в България бе създадена, след като правителството предложи страната ни едновременно да е рамкова държава и страна домакин на такова формирование. Така бяха туширани политическите спекулации, че на българска територия ще бъдат разположени съюзнически войски.

Първоначалното намерение на правителството бе многонационалната бойна група да е с до 1000 войници, като основната част - батальон с около 500 души, да е българска.

Дотук участие в многонационалната бойна група в България с една рота с бронирани машини “Страйкър” са потвърдили от САЩ.

Рамкова държава обаче ще бъде Италия,

тоест оттам ще е основната част от войниците и техниката в бойната група. Участие в нея са потвърдили още Великобритания и Албания.

Разполагането на четири допълнителни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария одобри НАТО в края на март като отговор на руската агресия срещу Украйна. Целта е да се усили възможността за бърз отговор и повече войски на алианса да бъдат разположени по Източния фланг, за да могат да посрещнат евентуална руска атака.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>