ЦСКА и "Левски" с 0:0 за "Лудогорец"

17.04.2022 19:15 Найден Тодоров
Адриан Краев от "Левски" води топката пред Греъм Къри от ЦСКА.

ЦСКА и "Левски" пак се занулиха. След 0:0 в дербито от първия кръг на плейофите за определяне на медалистите и местата от първо до шесто в Първа лига футболната Цветница не се оказа нито "червена", нито "синя". А "зелена" - в чест на "Лудогорец".

При победа над "Славия" по-късно тази вечер разградчани ще си осигурят 11-ата поредна шампионска титла.

А на всичкото отгоре "Левски" и ЦСКА загубиха ключови футболисти за предстоящите мачове срещу разградчани. "Сините" ще са без Илиян Стефанов в полуфинала реванш за купата срещу "Лудогорец" на "Герена" в петък. "Червените" ще са без Жеферсон и Турицов при визитата на шампионите във втория кръг от плейофите на 30 април.

През първото полувреме на дербито нямаше дори точен удар.

Първата по-сериозна опасност дойде в 20-ата мин. Създаде я Илиян Стефанов от "Левски". Той получи в наказателното поле, замахна, но прибра топката с десния крак пред шпагата на Мено Кох. Стефанов веднага отигра с левия крак, но покрай вратата на Димитър Евтимов.

"Левски" стоеше малко по-добре на хлъзгавия терен.

В 31-ата мин един от най-активните в срещата - Уелтън, нахлу за пореден път в наказателното поле, но Иван Турицов се намеси. ВАР прегледа дали не е имало игра с ръка на защитника на "червените", но такава наистина нямаше.

ЦСКА направи първата си "футболна" акция чав в 42-ата мин, но опитът за завършек с шут на Греъм Кери пред наказателното поле бе трагичен - повече от далече от целта.

С малко по-добро поведение на "сините", без точен удар и логично - без голове, съперниците се оттеглиха на почивка.

Втората част започна с възможност за ЦСКА, но Сонко Сундберг успя да играе с топката точно преди Жорди Кайседо да стигне до нея и до първия си шанс в мача.

В 48-ата мин действията бяха пред противоположната врата - Драган Михайлович центрира, Билал Бари стреля с глава, но отново неточно.

Играещият с голямо желание Илиян Стефанов се хвърли на шпагат в опит да отнеме топката в наказателното поле на ЦСКА, но заради опасната игра получи жълт картон. По този начин "сините" останаха без основния си халф за реванша с "Лудогорец" за купата на България на Разпети петък.

Жълт картон за Жеферсон от "червените" пък бе негов 9-и - бразилецът пропуска реванша за купата със "Славия" и визитата на "Лудогорец" в шампионата.

Впоследствие своя 9-и жълт картон получи и Иван Турицов, който също е аут за същите два предстоящи мача.

В 57-ата мин ЦСКА изригна и бе близо до откриване на резултата с първия си точен удар в мача. След недобро изчистване на "синята" отбрана топката стигна до Гарсес, той сви отлично към връхлитащия Греъм Кери. Последва шут по диагонал към далечния ъгъл на вратата, но Николай Михайлов успя да отклони с пръстите на лявата ръка в корнер.

Цесекарите вдигнаха оборотите и се позадържаха за първи път в близост до вратата на съперника.

Две бързи атаки на "Левски" обаче можеха да попарят "червения" устрем. Билал Бари се изстреля към наказателното поле на ЦСКА, но бе изпреварен за миг от вратаря Евтимов. Малко по-късно Уелтън бе изведен на стрелкова позиция и шутира, но Евтимов улови.

В 72-ата мин Гарсес вкара топката в мрежата на "Левски", но бе отсъдена засада. "Сините" не успяха да изчистят добре - след рикошет от тялото на Мазику топката се върна към Гарсес, който се обърна, стреля веднага и преодоля Николай Михайлов. Но цесекарят бе зад гърба на защитата, когато топката стигна у него.

В 79-ата мин Мазику центрира, Баи бе оставен сам фронтално сещу Михайлов. Опита удар от въздуха, но не му се получи и подари топката на стража.

В 84-ата мин Маурисио Гарсес получи пас зад гърба на Михайлович и излезе сам срещу Николай Михайлов. Бразилецът заложи на силата и стреля крайно неточно - над вратата, за радост на дори непомръдналия вратар на "сините".

В последните секунди на 3-минутното продължение на редовното време ЦСКА можеше да измъкне победата. Варела центрира, Жеферсон излезе пред "синята" отбрана и стреля с глава, но малко над вратата.

Както и снежното дерби на 6 март, дъждовното дерби на 17 април завърши по същия начин - 0:0.

***

ЦСКА все пак вече е в серия от 10 поредни мача без загуба срещу "Левски" след 4 "червени" победи и 6 равенства. "Левски" спечели за последно преди повече от 3 години - през февруари 2019-а.

"Червените" влязоха в мача с 10 точки аванс пред "сините", като разликата се запази. ЦСКА е на второ място във временното класиране. Петият в момента "Левски" се опитва да стигне до третото място, даващо право на участие в евротурнирите. В момента трети е "Ботев" (Пд) с 6 точки повече от тима от "Георги Аспарухов", а четвъртият "Черно море" е с 2 точки пред "сините".

Седмицата преди дербито не бе страстна, а направо инфарктна за двата клуба.

Стойчо Младенов подаде оставка след победата с 2:0 над "Славия" в първия полуфинал за Купата на България. След поредица от драматични събития на "Армията" Алан Пардю застана начело на "червените". И мениджър от английската Висша лига изведе "армейците" в първото си дерби на България.

Станимир Стоилов избухна след победата на "Левски" над "Лудогорец" в Разград с 3:2 в първи полуфинал за Купата на България заради съдийството, но и не само - изнервен заради събития в своя клуб. Мъри бе изгонен, което му попречи да води "сините" в дербито. Докато обявяваше, че съжалява за изпуснатите нерви и разкриваше проблеми с хора, управляващи "Левски", Стоилов каза, че ще гледа мача от сектор с фенове. А начело на "сините" е Цанко Цветанов.

Станимир Стоилов и Наско Сираков изведоха левскарите на терена преди мача, след което отидоха в сектор "В", откъдето изгледаха дербито.

ЦСКА - "ЛЕВСКИ" 0:0

ЦСКА: Димитър Евтимов, Иван Турицов, Амос Юга, Мено Кох, Брадли Мазику, Карлос Мухар, Греъм Кери (74 - Федерико Варела), Жеферсон, Маурисио Гарсес (90 - Георги Йомов), Яник Вилсхут (46 - Йоан Баи), Жорди Кайседо (90 - Калоян Кръстев)

"ЛЕВСКИ": Николай Михайлов, Драган Михайлович, Килиан ван дер Каап, Сонко Сундберг, Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Марин Петков (76 - Патрик-Габриел Галчев), Илиян Стефанов, Уелтън (88 - Иван Горанов), Билал Бари

Главен съдия: Георги Кабаков

Жълти картони: Амос Юга, Греъм Кери, Жеферсон (Ц), Илиян Стефанов, Уелтън (Л)

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>