Русия обяви война на Илон Мъск

16.04.2022 15:00 Зорница Йосифова
Илон Мъск. Снимка: Ройтерс
Дмитрий Медведев Снимка: Ройтерс

"Старлинк" на SpaceX, собственост на Илон Мъск, разгневи Русия, тъй като бе съобщено, че чрез спътника е насочен огъня по крайцера "Москва", който потъна в четвъртък, и корабът е бил потопен така. Това сочат нови данни на Генералния щаб на Руската федерация.

Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътника "Старлинк", разположен над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде унищожен, за да се гарантира сигурността на всички части, участващи в "специалната военна операция", предава Republic World.

Освен това той заяви, че Русия няма намерения да милитаризира космическото пространство, но няма и да позволи на други да го правят. Медведев уточни, че ще предприеме действия срещу всеки с подобни опити.

Освен това той потвърди, че командирът на военния флот на Русия в Черно море И. В. Осипов ще бъде отстранен, посочват от Държавната дума.

Първоначално пък бил повреден от пожар, предизвикан от цигара, който причинил експлозия на боеприпасите. На свой ред Кремъл обяви, че целият екипаж по-късно е бил евакуиран на близките руски кораби в Черно море. Русия не предостави повече подробности.

Киев обаче твърди, че нейни ракети “Нептун”, модел от съветско време, украинско производство, са поразили военния кораб - нещо, което Москва яростно отрича. 

Загубата на флагманския кораб на руския Черноморски флот, когото украински моряци напсуваха при атака срещу Змийския остров, е огромна победа за Киев, както и още една смущаваща загуба за армията на Путин, отбелязват експерти.

По-рано беше съобщено, че сателитната технология на Илон Мъск "Старлинк" пък подпомага украински дронове за унищожаване на руски оръжия, според лондонския Times.

Други от От страната и света

На Велика събота Христос слиза в ада, пуска грешниците

Денят е на скръб и тишина, месят се козунаци и се боядисват яйца "И ето, някой си, на име Йосиф (от Ариматея), съветник, човек добър и справедлив... дойде при Пилата и измоли тялото Иисусово

Само в "24 часа" на 4 май - Мечтаете за сафари? Броите 9999 лева и сте там - съботен очерк

Само в "24 часа на 4 май четете: Мечтаете за сафари? Броите 9999 лева и сте там - Куфарът в самолета все по-малък и все по-скъп - съботен очерк Всеки плаж с лекар - няма достатъчно, за да ги назначат

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Проблем е, ако не постигате баланс между професионален и личен живот, но е важно и вас какво ви прави щастливи "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

Петима тийнейджъри пребиха двама при масов бой в центъра на Габрово

Снощи  около 20:30 е получен сигнал за сбиване в района на улица „Скобелевска" и градинката с мечката в Габрово. На място екипите на полицията са открили двама пострадали мъже с телесни повреди

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

>