Проф. Момеков: В медицината няма пълно каско, но моноклонални антитела може да лекуват и да са профилактика на COVID

15.04.2022 16:39 Любомира Николаева

Така се допълва превенцията с ваксина за хора, които не изработват имунен отговор, казва в интервю за "24 часа"

- Проф. Момеков, след повече от 2 години на проби и грешки в борбата с новия коронавирус изпъкнаха ли витамини, минерали, билкови препарати и други видове хранителни добавки и лекарства, които могат да намалят риска - съответно от заразяване с вируса, разболяване и тежко протичане на инфекцията?

- Някои от изброените продукти имат благоприятни неспецифични ефекти, особено на фона на дефицит на някои минерали и витамини, и трудно може да се даде обобщен отговор, тъй като съставът и качествата им са хетерогенни.

Да се говори обаче за специфичен профилактичен ефект само от витамини, минерали и лечебни растения по отношение на COVID-19, нe е напълно обосновано.

Европейската агенция за лекарствата публикува на своята интернет страница актуализиран списък на лекарствените продукти, получили разрешение за употреба под условие (Conditional use authorisation), както и на такива, при които е подадено регистрационно досие за оценка от регулаторния орган. Към настоящия момент

в Европейския съюз има

осем лекарствени продукта,

разрешени за употреба

при COVID-19

Те са предназначени за лечение на пациентите в различните фази на инфекцията – противовирусни за ранните етапи на вирусна репликация (намножаване, създаване на копия на вируса), както и мощни противовъзпалителни средства, които повлияват свръхвъзпалителната фаза на болестта (при така наречената цитокинова буря).

Директно действащите противовирусни лекарства включват перорален комбиниран протеазен инхибитор (агент, който потиска така наречената главна протеаза на вируса) и няколко инжекционни продукта, в това число един нуклеозиден аналог, който блокира вирусната репликация.

Както и няколко моноклонални антитела, които високоспецифично и ефективно свързват шипчестия протеин на вируса и го неутрализират. По принцип

моноклоналните антитела

са лабораторно произведени

протеини, които имитират

способността на имунната

система да се бори

с вредни патогени

Мощните противовъзпалителни и имуносупресивни (потискащи имунните реакции) лекарства за повлияване на свръхвъзпалителната фаза на болестта са добре известни средства, използвани за лечение на ревматоиден артрит и други състояния, но след детайлно клинично охарактеризиране бяха пренасочени и за лечение на COVID-19.

- Препаратите с антитела оправдават ли надеждите за “пълно каско” в случай на яростен “челен сблъсък” с инфекцията?

- Пълното каско в медицинската наука не съществува. Моноклоналните антитела са еднокомпонентни или съдържат коктейл от антитела, които разпознават определени части от шипчестия протеин на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

При варианта омикрон са налице мутации в рецептор-свързващия регион на шипчестия протеин, с който се свързват и тези синтетични неутрализиращи антитела. За съжаление,

промените намаляват

способността на

антителата да

неутрализират

варианта омикрон,

което води до различни за отделните продукти промени в тяхната ефективност. Някои от моноклоналните антитела дори бяха изтеглени от употреба в САЩ.

- Какво показва равносметката за ваксините, които до момента са получили разрешение за прилагане? 

- Векторните и особено иРНК ваксините за COVID-19 бяха разработени много бързо.

Например първите прототипи за иРНК ваксините са създадени още през февруари 2020 г. На пръв поглед смайващата скорост е резултат от огромния брой предходни изследвания на тези технологични платформи, от една страна, както и от задълбочените проучвания и разработването на ваксини за SARS-CoV-1 – причинителя на т.нар. тежък остър респираторен синдром (ТОРС/SARS) – причинител на добре известната и бързо овладяна епидемия от 2003 г.

Независимо че SARS-CoV-2 е различен щам, той има много сходен механизъм на заразяване на човешките клетки и много сходни по структура протеини, в това число

шипчестия протеин,

който стои в основата

на разработването

на имунен отговор

и при новите ваксини.

Още в края на 2020 г. бе стартирана най-мащабната глобална кампания за ваксиниране в историята, като вече са поставени над 10 милиарда дози, а броят на хората, на които е поставена поне една доза от ваксините, е около 5 милиарда.

Както клиничните проучвания, така и реалният опит след въвеждането на ваксините в употреба показват отличен профил на безопасност при огромни ползи: намаляване на заболелите, хоспитализациите и предотвратяване на смъртни случаи.

За съжаление, за омикрон варианта ефективността на ваксините по отношение на превенция на безсимптомно или симптоматично заболяване е по-ниска в сравнение с предходните варианти.

Но ефективността по отношение на намаляване на хоспитализациите и смъртността остава много висока.

- Малко внимание се обръща на общия фон на усилията за профилактика, но как да се защити съвсем немалобройната група на хората, които по различни медицински причини не могат да се ваксинират или не изработват имунен отговор?

- Определена

група хора наистина

не са в състояние

да изградят адекватен

имунен отговор

след ваксиниране

поради подлежащо заболяване или поради това, че приемат лекарства, които потискат имунната им система. Едновременно е налице висок риск от тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване.

При тези хора като алтернатива на ваксинацията могат да се използват инжекционно дълго циркулиращи моноклонални антитела, които се проучени както за лечение, така и за профилактика на болестта, тъй като са високоспецифични неутрализиращи средства по отношение на коронавируса.

Предимството им е, че за разлика от ваксините не се очаква разлика в неутрализиращата им способност от пациент до пациент, тъй като не зависят от функциите на съответната имунна система.

Освен това,

за разлика от ваксините

при тези моноклонални

антитела протективният

ефект настъпва незабавно

след приложението, което е допълнителна полза при тези наистина много податливи на тежка инфекция групи от хора.

- Какви са целите на биотехнологичните компании за следващо поколение ваксини, възможни ли са универсални решения - за всякакви коронавирусни варианти, за комбинирана защита от различни сезонни патогени, за всички групи от населението?

 - Работи се в много направления.

Разработват се ваксини, ефективни по отношение на новите варианти, както и комбинирани ваксини против COVID-19 и грип.

Други - и по всяка вероятност по-перспективни подходи - са

ваксини, при които

за целеви антигени

се използват тези

участъци от

шипчестия

протеин, които са

най-консервативни Участъците, които най-рядко се засягат от мутации.

По този начин не се очаква с течение на времето да се появи някакъв вариант, при който ефективността им ще намалява.

- С квалификация във фармакологията като вашата е очаквано да имате и защитна концепция за лично ползване - вземате ли някакви добавки, как се храните?

- Аз съм специалист по фармакология и не е съвсем редно да давам препоръки за рационално хранене и разумно хранително поведение.

Една от причините за

високата смъртност у нас

е пагубният начин на живот,

който нерядко водим

- с консумация на

вредни храни, твърде

много сол и алкохол

Несъмнено придържането към здравословен начин на живот ще ни помага да живеем по-дълго при по-добро качество на живот и ще ни осигурява статистически по-добри изгледи за успех при сблъсък с познат или непознат патоген.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>